fbpx

Κ. Μπακογιάννης στην «F&M Voice»: Είμαστε έτοιμοι να πατήσουμε γκάζι από την πρώτη μέρα

0

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Με την πολιτική στο DNA του, καθώς προέρχεται από μία ιστορική οικογένεια, έχει ανέβει ένα ένα τα σκαλοπάτια της εξουσίας και συνεχίζει. Δυναμικός, αλλά σπάνια παρορμητικός, προσιτός και ευχάριστος, εύστροφος και πολλές φορές πρωτοπόρος, υπόσχεται στους δημότες της πρωτεύουσας, να σηκώσει την «Αθήνα Ψηλά».

Στη συνέντευξή του στην «F&Μ Voice» αναπτύσσει το σχέδιό του για την πόλη, το οποίο επικεντρώνεται στον «Πολιτισμό της Καθημερινότητας» και είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, όχι μόνο κοστολογημένο, αλλά και χρηματοδοτικά εξασφαλισμένο.

Δίνει έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αναλύει το πρόγραμμά του για το Προσφυγικό-Μεταναστατευτικό, μιλά για το Airbnb και ξεκαθαρίζει, χωρίς φόβο αλλά με πάθος, τι πιστεύει για την είσοδο ιδιωτών -«και όχι εργολάβων», όπως τονίζει- σε υπηρεσίες όπως η ασφάλεια.

Γνωρίζουμε ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έχετε «οργώσει» κυριολεκτικά την Αθήνα… Κάθε μέρα επισκέπτεστε και μία διαφορετική γειτονιά. Τι είναι αυτό που σας ζητούν περισσότερο οι κάτοικοι, αλλά και οι επαγγελματίες της πόλης;

Μία ανθρώπινη πόλη. Μία ανθρώπινη γειτονιά. Αυτό ζητούν. Τίποτα μεγάλο, τίποτα φαραωνικό, τίποτα υπερβολικό. Θέλουν πίσω την πόλη τους και τη ζωή τους μέσα σε αυτή. Η Αθήνα, δυστυχώς, σήμερα είναι η πόλη του «ό,τι να’ ναι». Γι’ αυτό, επιμένουμε στον «Πολιτισμό της Καθημερινότητάς» μας. Όλα εκείνα τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν όχι μόνο την εικόνα, αλλά τη λειτουργία και την αίσθηση της πόλης.

Για εμάς, λοιπόν, το μεγάλο στοίχημα είναι να επαναφέρουμε το αίσθημα της ασφάλειας σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Ταυτόχρονα, είναι αναγκαίο, από την πρώτη μέρα, να καθαρίσουμε κάθε γωνιά αυτής της πόλης, με ένα νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό και νέα μέσα. Να επέμβουμε σε όλους τους χώρους πρασίνου, να τους ανανεώσουμε και να τους αυξήσουμε. Να φωτίσουμε τις «μαύρες τρύπες» της. Και, βεβαίως, εάν όντως θέλουμε να είμαστε -στην ουσία και όχι μόνο στα λόγια- μία ευρωπαϊκή πόλη, υποχρεούμαστε να διευρύνουμε την κινητικότητα, με ελεύθερα πεζοδρόμια και προσβάσιμες ράμπες, ούτως ώστε κανείς συμπολίτης μας να μην νιώθει αποκλεισμένος.

Η ελληνική κοινωνία μόλις βγήκε από τα μνημόνια και προσπαθεί να επανέλθει σε προ κρίσης ρυθμούς. Πώς σκοπεύετε να ενισχύσετε την επιχειρηματικότητα και να τονώσετε την απασχόληση, μέσω του κοστολογημένου προγράμματος των 573 εκατ. ευρώ που παρουσιάσατε και πώς το σχεδιάζετε σε επίπεδο γειτονιάς;

Ξέρετε, από την Αθήνα απουσιάζει διαχρονικά ένα γενικότερο πλαίσιο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης. Και αυτό έρχεται να εντείνει τις πληγές που άνοιξε στην πόλη η οικονομική κρίση. Δυστυχώς, έχουμε έλλειψη σε συγκεκριμένες μεταφορικές, τεχνολογικές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές, ενώ η εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων από τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες χρειάζεται αναδιοργάνωση. Η απάντησή μας, λοιπόν, ποια είναι; Μέσα από έναν αναπτυξιακό χάρτη, επεμβαίνουμε σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες. Δημιουργούμε Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου σε όλη την πόλη, έχοντας δίπλα μας επιχειρηματικούς και κοινωνικούς φορείς. Αξιοποιούμε τα άδεια και εγκαταλελειμμένα κτίρια, με σκοπό να στεγάσουν επιχειρηματικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Παράλληλα, με νέες τεχνολογίες και ψηφιακές υπηρεσίες, εξυπηρετούμε εύκολα και γρήγορα όλες τις επιχειρήσεις. Προχωράμε, άμεσα, στην ενίσχυση των εμπορικών καταστημάτων του εμπορικού τριγώνου και δημιουργούμε πρόσφορο έδαφος για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. 

Ένα μεγάλο «στοίχημα» για όλους τους Δημάρχους είναι τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Πόσο χρήσιμη πιστεύετε ότι θα φανεί η εμπειρία σας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και πώς σκοπεύετε να μεγιστοποιήσετε την απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων;

Επειδή όλοι μας κρινόμαστε από το αποτέλεσμα, θα σας πω ότι το 2018 η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας βρέθηκε στην πρώτη θέση σε ποσοστό απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων. Έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι ξέρουμε από πού, πώς και πότε να ζητάμε χρήματα. Φαίνεται, άλλωστε, από το Πρόγραμμά μας ότι είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκούς, αλλά και εθνικούς πόρους για να χρηματοδοτήσουμε τις αναπτυξιακές μας παρεμβάσεις.

Επίσης, δουλεύουμε και με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Για παράδειγμα, πριν έναν μήνα περίπου, βρέθηκα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο, όπου συζητήσαμε τη δυνατότητα ανακαίνισης διατηρητέων κτιρίων, τη δημιουργία πράσινων στεγών, αλλά και την ανάπλαση των προσόψεων πολυκατοικιών, μέσω άτοκων σχεδόν δανείων, τα οποία θα αποπληρώνονται σε βάθος χρόνου μέσα από τα δημοτικά τέλη.

Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου σήμερα; Γνωρίζετε σε τι κατάσταση θα παραλάβετε το «ταμείο», εφόσον εκλεγείτε;

Για να σχεδιάσεις ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πλάνο για τη διοίκηση της Αθήνας, οφείλεις να γνωρίζεις ακριβώς το τι παραλαμβάνεις. Έχουμε πλήρη εικόνα, λοιπόν, του προϋπολογισμού του Δήμου, τόσο σε πραγματικά έσοδα και έξοδα όσο και σε ταμειακά διαθέσιμα. Γι’ αυτό και είμαστε σε θέση να λέμε με βεβαιότητα πως μπορούμε να πατήσουμε γκάζι από την πρώτη μέρα. Το στοίχημα είναι να εξασφαλίζεις καθημερινά τους απαραίτητους πόρους. Χωρίς να επαναπαύεσαι στις χρηματοδοτήσεις της κεντρικής κυβέρνησης, να κάνεις περισσότερα με λιγότερα και να «κυνηγάς» συνεχώς επιπλέον χρηματοδοτήσεις.

Η Αθήνα, ως πρωτεύουσα, αντιμετωπίζει σε αυξημένο βαθμό το πρόβλημα των μεταναστών, που έχει πλήξει ολόκληρη τη χώρα λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών. Θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι η θέση σας και οι προτάσεις σας.

Όπως το Προσφυγικό έχει επιβαρύνει αδίκως την Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι έχει επιβαρύνει και την Αθήνα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει καμία σοβαρή εθνική στρατηγική για τη διαχείριση του προβλήματος, με αποτέλεσμα να χάνονται συνεχώς ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Έφτασε η ώρα να βγει μπροστά ο Δήμος, να καλύψει το κενό του κεντρικού κράτους και να αναλάβει έναν συντονιστικό ρόλο μεταξύ των φορέων που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. 

Όπως στα περισσότερα προβλήματα, έτσι και σε αυτό, οι λύσεις θα έρθουν με τις απαραίτητες συνεργασίες. 

Νούμερο ένα: Πρέπει, με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο, οι άνθρωποι αυτοί να ξεκινήσουν να εντάσσονται ομαλά και με ασφάλεια στην πόλη μας. Γι’ αυτό, προτείνουμε την «εκπαίδευση» ενός μέρους των προσφύγων, οι οποίοι θα λειτουργούν ως «διαμεσολαβητές» και θα κινητοποιούν τις οικογένειες σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης.

Νούμερο δυο: Επιμένουμε στην ισόρροπη κατανομή των προσφύγων στις γειτονιές και στη δημιουργία ενός Δικτύου, το οποίο θα συντονίζει το Δήμο, τις γειτονιές, τους φορείς και τις οργανώσεις. 

Νούμερο τρία: Προχωράμε, άμεσα, στην πιλοτική εφαρμογή προγραμμάτων ανταποδοτικής στέγασης, με παράλληλη ένταξή τους σε προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και υποστηριζόμενης απασχόλησης.

Νούμερο τέσσερα: Προωθούμε την πρόσβαση των προσφύγων και των μεταναστών σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και προστασίας των παιδιών. 

Τέλος: Εστιάζουμε σε γειτονιές που βιώνουν εντονότερα το πρόβλημα, με δράσεις σε «εξατομικευμένη βάση». Ξεκάθαρα και συγκριμένα βήματα, λοιπόν, στη βάση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης.

Το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκλεγείτε δήμαρχος «μειοψηφίας». Πώς θα είναι η «επόμενη μέρα» στο Δημοτικό Συμβούλιο και ποια θα είναι η πολιτική σας γραμμή;

Είμαι 10 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα είχα αποτύχει πλήρως αν περίμενα τον Κλεισθένη για να μάθω να συνεργάζομαι, να συναινώ και να βρίσκω κοινούς τόπους και τρόπους συνεργασίας.

Θα συνεχίσω, λοιπόν, να κάνω αυτό που ξέρω καλά: Να χτίζω γέφυρες. Σήμερα, είμαι πολύ περήφανος που στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας λαμβάνουμε 8 στις 10 αποφάσεις με διευρυμένες πλειοψηφίες. Αυτό σκοπεύω να κάνω και στην Αθήνα, εφόσον οι δημότες, μου κάνουν την τεράστια τιμή να με εκλέξουν Δήμαρχο. 

Ποιο είναι το όραμά σας για την Αθήνα; Εφόσον εκλεγείτε, τι θα θέλατε να γράψει δίπλα στο όνομά σας η ιστορία; Για ποιο πράγμα θα θέλατε να σας θυμούνται, μετά από χρόνια, οι Αθηναίοι;

Όραμα. Πόσο έχει κακοποιηθεί αυτή η λέξη. Ειδικά σε κάθε προεκλογική περίοδο…

Δεν συνηθίζω να μιλάω τόσο μεγαλεπήβολα. Προτιμώ να ασχολούμαι με τα πολλά μικρά που κάνουν τα μεγάλα. Με αυτά που μας φτιάχνουν τη μέρα και μας επιτρέπουν να ονειρευόμαστε την επόμενη, μέσα σε μία φιλόξενη, ασφαλή, καθαρή και δημοκρατική πόλη.

Και αν για κάτι θα ήθελα να με θυμούνται οι Αθηναίοι, είναι γιατί στα χρόνια που θα περάσουν θα προσπαθήσω πολύ να υπάρχει αντιστοιχία και συνέπεια λόγων και έργων. Θα ήθελα να με θυμούνται γι’ αυτή την αλλαγή. Την αλλαγή που έχει γίνει έξω από το σπίτι τους, στη γειτονιά τους, στη μετακίνησή τους, στην επιχείρησή τους, στις μικρές και τις μεγάλες στιγμές της ζωής τους. 

Η μόδα του Airbnb έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, αν και από την άλλη «ξύπνησε» την αγορά ακινήτων και έδωσε εισόδημα σε συμπολίτες μας που το είχαν ανάγκη. Ποια είναι η θέση σας για το φαινόμενο; Πιστεύετε ότι χρειάζεται κάποιος κεντρικός έλεγχος;

Μόνο στην πλατφόρμα της Airbnb, μπορεί κανείς να βρει περισσότερα από 9.000 ακίνητα στην Αθήνα. Είναι αλήθεια, λοιπόν, ότι οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλάζουν πολλά δεδομένα και ανατρέπουν πολλές ισορροπίες. Από τη διεθνή εμπειρία, φαίνεται ότι ο Δήμος, καταρτίζοντας ένα Ρυθμιστικό Πλαίσιο, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά, θέτοντας συγκεκριμένα ανώτατα όρια, αναφορικά με το χρόνο ή και τον αριθμό των ακινήτων που μισθώνονται ανά Συνοικία ή Δημοτική Κοινότητα. Αυτό θα γίνει με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και μέσα από ένα Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, το οποίο θα διευκολύνει κατά πολύ όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις. Προτεραιότητά μας είναι ο σεβασμός των χαρακτηριστικών της κάθε γειτονιάς και το δικαίωμα στην ισορροπημένη αστική ανάπτυξη.

Έχετε κατηγορηθεί από τους συνυποψήφιους σας γιατί στο πρόγραμμά σας προβλέπεται η είσοδος ιδιωτών στην Ασφάλεια, στην Καθαριότητα και σε άλλες λειτουργίες του Δήμου. Θεωρείτε ότι το υπάρχον προσωπικό, με τη σωστή καθοδήγηση, δεν είναι επαρκές; Κι αν όχι, γιατί να μην προσληφθούν άνεργοι συμπολίτες μας αντί να καταφύγουμε σε «εργολάβους»;

Λοιπόν, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Εν έτει 2019 δεν έχουμε άλλο περιθώριο να μένουμε στάσιμοι. Έχει έρθει η ώρα να πετάξουμε κάθε οπισθοδρομική ιδεολογική παρωπίδα και να φροντίσουμε την πόλη μας. Να την καθαρίσουμε και να την κάνουμε μία ασφαλή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Στόχος μας είναι, με σεβασμό στη δουλειά των εργαζομένων στον Δήμο, να τους διευκολύνουμε και να τους ενισχύσουμε έμπρακτα. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι, δεν καταφεύγουμε σε «εργολάβους», όπως λέτε, όταν προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε νέα μέσα και νέα εργαλεία.

Σε σχέση με την Ασφάλεια, ήδη το Πεδίον του Άρεως φυλάσσεται επιτυχημένα από ιδιώτες. Οπότε, δεν λέμε κάτι καινούριο. Δεν ερχόμαστε από τον Άρη, αγνοώντας την πραγματικότητα. Αντιθέτως, μιλάμε πρακτικά. Αυτό άλλωστε έχουν ανάγκη οι άνθρωποι αυτής της πόλης: Το αποτέλεσμα σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους. Και αυτό όπως και να το κάνουμε, όσο και αν μερικοί θέλουν να το εκμεταλλευτούν, δεν γίνεται να είναι ιδεολογικά φορτισμένο.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019.

 

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra