Κ. Ζαχαριάδης: Ήρθε η ώρα να συννενοηθούν οι προοδευτικές δυνάμεις
Συνένετυξη εφ΄όλης της ύλης έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και τομεάρχης Εσωτερικών της Κ.Ο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Ζαχαριάδης. Δριμεία κριτική άσκησε στην κυβέρνηση ενώ πρότεινε πλαίσιο διαλόγου για να συμπράξουν οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.
Ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρθηκε στο “σκάνδαλο Folli-Follie” και υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να κρύψει τίποτα . Πέταξε το “μπαλάκι” στον Πρωθυπουργό για την “Pallantir” , για τη συμφωνία με την Sisco και το “rebranding Greece”.
Δεν δίστασε να θίξει το θέμα των δημοσκοπήσεων τονίζοντας πως η φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη φαίνεται σιγά-σιγά. Ζήτησε να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων για να αντιμετωπίσουν από κοινού τη δεξιά.
Αναλυτικά η συνέντευξή του έχει ως εξής:
Κύριε Ζαχαριάδη, πρόσφατα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έφερε προς ψήφιση νομοσχέδιο που κατατέθηκε βράδυ απαρτιζόμενο από 160 άρθρα. Στο άρθρο 124 συγκεκριμένα δίνεται “ελευθέρας” στις απευθείας αναθέσεις λόγω πανδημίας… Γιατί πιστεύετε πως η κυβέρνηση ακολουθεί τέτοιες πρακτικές; Τι έχετε να πείτε σε αυτούς που καταλογίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ παρόμοια λάθη;
Είναι θέμα διαφάνειας και δημοκρατίας, στη κυβέρνηση νομίζουν ότι η πανδημία και η ασυλία από τα media τους προσφέρουν σκοτεινές σκιές αδιαφάνειας και αυταρχισμού. Το κάνουν με τις απευθείας αναθέσεις, το κάνουν με τις προσλήψεις, το κάνουν με την περιστολή των δικαιωμάτων. Όλα αυτά να θυμηθούμε συνδέονται με τη σκληρή και συντηρητική δεξιά. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι είναι θέμα θεσμών και προστασίας της δημοκρατίας.
Το “σκάνδαλο Folli-Follie” ήρθε στην επιφάνεια την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτευση, ζητούν να εξεταστούν στην Βουλή οι ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας, τι έχετε να πείτε για την φερόμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση;
Το σκάνδαλο Folli–Follie ξεκινά 20 χρόνια πίσω. Όσοι ψάχνουν άλλοθι στις εκθέσεις ορκωτών λογιστών δεν θα βρουν κανένα πεδίο αντιπαράθεση. Όλα στο φως. Όχι μόνο για τη Folli–Follie αλλά και για τη Globo, τη Novartis και όσες υποθέσεις έχουν οσμή σκανδάλου. Η δεξιά στην Ελλάδα ζει και βιοπορίζεται με τα σκάνδαλα. Δεν θα την ακολουθήσουμε. Για τη διαφάνεια υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για την κυβέρνηση. Ας μας δώσει τη σύμβαση της κ. Κεραμέως με τη Sisco, τη σύμβαση της κυβέρνησης με την Palantir που φακελώνει πολίτες και εταιρείες και ας μας απαντήσει ο κ.Μητσοτάκης, τι έγινε με εκείνο το περιβόητο rebranding της χώρας; Πότε ξεκίνησε; Πότε τελείωσε; Πόσο κόστισε; Τι ακριβώς έκανε ο κ. Στιβ Βρανάκης και η ομάδα του; Από ποιους πληρώθηκαν;
Πρόσφατα, από το βήμα της Βουλής, μιλήσατε για την προσπάθεια υποβάθμισης του ΑΣΕΠ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τονίσατε την σπουδαιότητα του Νόμου Πεπονή. Η Κυβέρνηση δημιουργεί “γαλαζιο επιτελικό κράτος”;
Η Δεξιά πιστεύει στη θεωρεία του κράτος λάφυρο. Η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει τις χειρότερες πελατειακές πρακτικές στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Από την πρώτη ημέρα στο τιμόνι της χώρας έγινε ορατό ότι δεν έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση, αλλά την ενίσχυση ενός εξαρτημένου από ρουσφετολογικές νοοτροπίες μηχανισμού, που δεν θα εξυπηρετεί τους πολίτες, αλλά τις διαθέσεις της εκτελεστικής εξουσίας.
Πολλά είναι τα παραδείγματα μέχρι τώρα που αποδεικνύουν ότι ενώ μπορούσαμε να έχουμε διαδικασίες ΑΣΕΠ το ΑΣΕΠ διαρκώς παρακάμπτεται και δεν εφαρμόζονται αξιοκρατικά κριτήρια στις προσλήψεις και αφορούν πολλά και διαφορετικά πόστα στη δημόσια διοίκηση.
Το βασικό πρόβλημα με τον «νέο ΑΣΕΠ» του κ. Θεοδωρικάκου είναι ότι δεν προσμετρά καθόλου την εργασιακή εμπειρία και δίνει χαμηλή μοριοδότηση σε μεταπτυχιακά διδακτορικά. Αυτό πέρα από την αντιπολίτευση στη συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής το επεσήμαναν και πάρα πολλοί φορείς. Καλώ τον κ.Θεοδωρικάκο να το ξανασκεφτεί, με τις κατάλληλες προσαρμογές και με τις έμπρακτες εγγυήσεις καθολικής εφαρμογής του ΑΣΕΠ σε όλες τις διαδικασίες προσλήψεων μπορούμε να συζητήσουμε ξανά. Με ειλικρίνεια, σοβαρότητα και χωρίς κομματικά παιχνίδια. Φτάσαμε στο 2021 η χώρα αξίζει ανεξαρτήτως κυβερνήσεων στο δημόσιο να έχει συνέχεια και αξιοκρατία.
Και που πήγε το αφήγημα για την «κυβέρνηση της αριστείας»;
Το αφήγημα αυτό πνίγηκε στα θολά νερά της δεξιάς και καθυστερημένης κυβέρνησης του κ.Μητσοτάκη. Πρέπει επιτέλους ο ελληνικός λαός να αντιληφθεί ποσό πηγαίνει η χώρα κάθε μέρα που περνάει. Όλα τα μεγάλα λόγια της ΝΔ και οι προγραμματικές της δεσμεύσεις ήταν η ομπρέλα για το ρεσάλτο στη εξουσία. Αυξάνει τους μισθούς των δικών της παιδιών κατά 60% – 70%. Χαμηλώνει τα προσόντα για να περάσουν πάνω από τον πήχη τα δικά της παιδία. Κοροϊδεύει ασύστολα τους ανθρώπους που έχουν μοχθήσει στη δουλειά και στις σπουδές τους.
Η κοινωνία και η οικονομία βιώνουν εδώ και περίπου 1 χρόνο, περίοδο αβεβαιότητας, πανικού, ανασφάλειας. Αυτό αποτυπώνεται άλλωστε και σε δημοσκοπήσεις που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας. Μόλις 10% των Ελλήνων δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον και εθνικά υπερήφανοι. Τι σημαίνει αυτό για την κυβέρνηση και τι σηματοδοτεί για το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία;
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση σιγά σιγά με τις πράξεις και τις παραλήψεις της χάνει την εμπιστοσύνη σημαντικής μερίδας των πολιτών που την εμπιστεύτηκαν. Επικοινωνιακά κόλπα, διαχειριστική ανεπάρκεια, ανικανότητα, αυταρχισμός, αδιαφάνεια, αδιαφορία για τον πολίτη που υποφέρει αδιαφορία και κοροϊδία για το δημόσιο σύστημα υγείας, εκτελεστής παραγγελιών για ιδιωτικά συμφέροντα στην παιδεία και την υγεία. Οι δημοσκοπήσεις αλλάξουν καθημερινά και θα αλλάξουν ακόμα περισσότερο όταν ξεπαγώσει η κοινωνία και η οικονομία από την πανδημία και εμφανιστούν οι ρωγμές και τα ερείπια που αφήνει πίσω της αυτή η κυβέρνηση. Θα έχουμε μπροστά μας, μέσα στο 2021 μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις. Τώρα είναι η ώρα για τις ευρύτερες δυνατές προοδευτικές συγκλίσεις. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που να ακούει τους πολίτες, να βαδίζει μαζί με αυτούς, να λέει την αλήθεια γι’ αυτά που συμβαίνουν και να είναι έτοιμη να χρίσει ξανά δημοκρατικούς θεσμούς όπως αυτούς που γκρέμισε και συνεχίζει να γκρεμίζει αυτή η δεξιά πλειοψηφία. Θα περάσουμε δύσκολες μέρες.
Με την ύφεση να είναι σε διψήφιο νούμερο, την ανεργία στους νέους πάνω από 30%, το εθνικό δημόσιο χρέος πάνω από 200% του ΑΕΠ, πιστεύετε πως έρχεται μια νέα εποχή λιτότητας; Ποια η γνώμη σας για το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη;
Η έκθεση Πισσαρίδη προετοιμάζει την κοινή γνώμη και τον ελληνικό λαό για ένα νέο μνημόνιο. Του λέει επίσης ότι θα το διαχειριστεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και τα προηγούμενα που εκτόξευσαν τελικώς το χρέος και βάθυναν την λιτότητα. Απαντά στην ύφεση με ύφεση.
Πιστεύετε πως μέσα στο 2021 θα έχουμε διεξαγωγή πρόωρων εκλογών; Ποιά η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ; Θεωρείτε πως θα υπάρξουν συνεργασίες; Και, ένα σχόλιο πάνω στις πρόσφατες δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου -Αλέξη Τσίπρα για την ανάγκη “Προοδευτικής Διακυβέρνησης” της χώρας μας;
Θέλουμε να ηττηθεί η Δεξιά, θέλουμε να ηττηθούν οι δεξιές πολιτικές. Δεν έχει έρθει η ώρα επιτέλους και στην Ελλάδα να ανοίξει ένας ειλικρινής διάλογος μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων για το μέλλον της χώρας; Θα καθόμαστε να τσακωνόμαστε μεταξύ μας και θα βλέπουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να πηγαίνει τη χώρα πίσω ολοταχώς; Αυτό που μπόρεσαν με μεγάλη επιτυχία πολιτικά και ευεργετικές συνέπειες για τους λαούς τους να το κάνουν στην Ισπανία και στην Πορτογαλία γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε και στην Ελλάδα;
Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε το σωστό και το αυτονόητο. Μακάρι να το λένε όλο και περισσότεροι μέσα στο ΚΙΝΑΛ και στην ευρύτερη Κεντροαριστερά. Tο σύνθημα «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά» όπως όλοι θυμούνται, δεν ήταν σύνθημα ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του Συνασπισμού. Εχει περιεχόμενο αυτό το σύνθημα στο 2021; Πιστεύω πως ναι.Η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης, της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων που το επιθυμούν σε Ελλάδα και Ευρώπη βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας εδώ και πολύ καιρό. Χαιρόμαστε πολύ που η άποψη αυτή ωριμάζει αργά αλλά σταθερά και πιστεύω με ειλικρίνεια και εκτός ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι τα αδιέξοδα της πολιτικής Μητσοτάκη δεν τα βλέπουμε μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αλλά τα αντιλαμβάνονται και άλλοι.
Ο καλύτερός τρόπος όμως να το διαπιστώσουμε δεν είναι να λέμε λόγια κενά περιεχομένου αλλά να ορίσουμε κάποια θεματικά προγραμματικά πεδία διαλόγου. Εκεί θα διαπιστωθούν συγκλίσεις- αποκλίσεις – συνθέσεις – αγεφύρωτες διαφωνίες. Κλιματική αλλαγή, δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, προοδευτική διακυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, η θέση και ο ρόλος της Ελλάδας στην Ευρώπη – τα Βαλκάνια – την Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να είναι ένα έδαφος ενός πρώτου διαλόγου. Εδώ θα φανεί ποιοι μπορούν, ποιοι θέλουν, ποιοι αντέχουν, ποιοι και πόσο έχουν εμπιστοσύνη στις απόψεις τους. Εμείς είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας.
Δεν ξέρω ούτε μπορώ να μαντέψω πότε θα γίνουν εκλογές. Διαισθάνομαι ότι ο κ. Μητσοτάκης ήδη αντιλαμβάνεται διαβάζοντας και τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων ότι τα πολιτικά του καύσιμα καταναλώνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Πιστεύω προσωπικά ότι θα προσπαθήσει να δραπετεύσει εκλογικά πριν εκδηλωθούν σε όλο το εύρος και το βάθος οι συνέπειες των πολιτικών με τις οποίες διαχειρίστηκε την οικονομική κρίση και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Εκτιμώ ότι θα προσπαθήσει να εκβιάσει πολιτικές και καταστάσεις για να κρύψει την ανεπάρκεια και την αποτυχία του. Γι’ αυτό κάθε μέρα που περνά για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι κρίσιμη. Πρέπει να ωριμάσει πολιτικά, να οργανωθεί προγραμματικά, να ριζώσει κοινωνικά.