Κακή η Ρωσία, καλό το φυσικό αέριο…
Κατακλείσθηκαν χτες οι ιστοσελίδες τα κανάλια με ειδήσεις γύρω από την διάσκεψη-φιάσκο στην Ελβετία, στην οποία οι ηγέτες κάποιων χωρών -μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης- επανέλαβαν την στήριξή τους στον Ζελένσκι. Διότι, αυτόν στηρίζουν και όχι την Ουκρανία.
Την ίδια ώρα, αυτοί που διατρανώνουν την πίστη τους στο καθεστώς του Κιέβου και μιλούν για την κακή Ρωσία, φροντίζουν οι χώρες τους να παίρνουν το… καλό ρωσικό αέριο.
Πρώτη και καλύτερη η Ελλάδα.
Την είδηση θα την διαβάσετε σε κάποια σάιτ, υποβαθμισμένη, δεν θα την δείτε, όμως, να παίζει πουθενά στα κανάλια.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, τα οποία επεξεργάστηκε το Green Tank, οι εισαγωγές αερίου από την Ρωσία μέσω του αγωγού Turkstream από την πύλη Σιδηροκάστρου (3.13 ΤWh) ήταν 11 φορές πάνω τον Μάιο 2024 σε σχέση με τον Μάιο 2023, με αποτέλεσμα το μηνιαίο μερίδιο των εισαγωγών από τον Turkstream να υπερβεί το 60% (64,1%).
Επιπροσθέτως, ήταν οι δεύτερες υψηλότερες εισαγωγές της τελευταίας τουλάχιστον 7ετίας για τον Μάιο, οριακά πίσω από τις εισαγωγές τον Μάιο 2018 (3.14 ΤWh).
Όλα αυτά λοιπόν συμβαίνουν σήμερα, όταν πριν ένα δύο χρόνια η κυβέρνηση έδινε… καθημερινές παραστάσεις για να μας πείσει για την ανάγκη να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο, μας έφερε το πανάκριβο LNG από την Αμερική και μας έλεγε ότι με τον σταθμό που θα έφτιαχνε στην Αλεξανδρούπολη η Ελλάδα θα εξήγαγε υγροποιημένο αέριο στα Βαλκάνια.
Παραμύθια…
Γιατί απέτυχε το εγχείρημα της Αλεξανδρούπολης;
Η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι οι γειτονικές χώρες παίρνουν απευθείας αέριο από τους Ρώσους, και μάλιστα πιο φθηνά, μέσω του αγωγού Turkstream, χωρίς να χρειάζεται ο διαμετακομιστικός ρόλος της Ελλάδας ως εξαγωγέα LNG.
Όσο για το… νησί του φυσικού αερίου, για το οποίο έκαναν αναφορές επί αναφορών τα καθεστωτικά ΜΜΕ;
Ούτε ένα πλοίο LNG δεν κατέπλευσε τον Απρίλιο στη βάση της Ρεβυθούσας.