fbpx

Κάλεσμα συναίνεσης από τον Μητσοτάκη για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

0 153

Η κυβέρνηση θα επιμείνει στη ρύθμιση που προωθεί προς ψήφιση αύριο στην Ολομέλεια για το εκλογικό μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή σημειώνοντας ότι είναι ανοιχτή σε διάλογο μόνο για “σημειακές βελτιώσεις”.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη συμμετοχή κομμάτων στις επόμενες εκλογές είπε πως η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει με διάφορες εκδοχές και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και εξήγησε πως “το Σύνταγμά μας επιτάσσει την απρόσκοπτη δημοκρατική λειτουργία.

Αυτή, όπως επισήμανε, επιχειρεί “να εμποδίσει συμμορίες να μεταμφιέζονται σε πολιτικούς φορείς” και υπενθύμισε πως “η κυβέρνηση κατέθεσε εγκαίρως τις απόψεις της στα κόμματα εδώ και τρεις μήνες με στόχο να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή διακομματική συναίνεση”. Μάλιστα απηύθυνε κάλεσμα συναίνεσης λέγοντας πως η διάταξη πρέπει να ψηφιστεί και από τους 300 του ελληνικού κοινοβουλίου εάν είναι αυτό εφικτό. “Δεν αποκλείουμε ιδεολογίες” είπε και υπογράμμισε “να εκπέμψουμε ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατικής ομαλότητας”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα τοποθετηθεί αύριο επί του θέματος στην Ολομέλεια, ωστόσο να σημειωθεί ότι νωρίτερα στη συζήτηση της τροπολογίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας “υπερβολική και αβασιμη την ανησυχία ότι ο Άρειος Πάγος θα κανει γενικες κρισεις καταδίκης ιδεολογιών” με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο να τονίζει ότι εγείρονται συνταγματικά και νομικά ζητήματα και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει τη τροπολογία αν η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση των συνταγματολόγων Αλιβιζάτου-Κοντιάδη.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πρόταση Αλιβιζάτου η “πιο απλή λύση” σχετικά με τη μεταλλαγμένη Χρυσή Αυγή είναι “η ανακήρυξη των συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο να εξαντλείται στη διαπίστωση ότι συντρέχουν οι προβλεπόμενες σήμερα νόμιμες προϋποθέσεις (ελληνική ιθαγένεια και ελάχιστη ηλικία των υποψηφίων), στις οποίες απλώς θα προστεθεί και μια τρίτη, η μη καταδίκη δηλαδή, έστω και πρωτόδικη, για διεύθυνση ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση (άρθρα 187 και 187Α Π.Κ.). Γι’ αυτό θα αρκούσε να προβλεφθεί ότι στην περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του ισχύοντος εκλογικού νόμου (π.δ. 26/2012), όπως σήμερα ισχύει, οι λέξεις «ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος δεν έχουν καταδικασθεί…» αντικαθίστανται με τις λέξεις «οποιοσδήποτε υποψήφιος βουλευτής δεν έχει καταδικασθεί…”.

Το ΠΑΣΟΚ αν και αναμένει την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής είναι θετικό στη ρύθμιση, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψηφίζουν γιατί “στεγάζει τη θεωρία των δύο άκρων” και η Ελληνική Λύση δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More