Κάμαλα Χάρις: Δεν θα επιτρέψω ποτέ την παράδοση Ουκρανίας στον Πούτιν
Η Κάμαλα Χάρις, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για τις εκλογές του Νοεμβρίου, κατήγγειλε έμμεσα το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του Πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ως “πρόταση παράδοσης”, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκε΄φθηκε την Ουάσινγκτον για να παρουσιάσει το δικό του “Σχέδιο Ειρήνης”, σύμφωνα με τον Guardian.
Απευθυνόμενη στον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, η Χάρις είπε ότι “κάποιοι στη χώρα μου” θα πιέσουν την Ουκρανία να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία στην οποία θα παραδώσει τα εδάφη της, προκειμένου να συνάψει ειρήνη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αν και δεν ανέφερε ονοαμστικά τον Ντόναλντ Τραμπ ή τον Τζέι Ντι Βανς, οι όροι αυτοί για την ειρήνη μοιάζουν πολύ με εκείνους που έθεσε ο υποψήφιους των Ρεπουμπλικάνων σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτόν τον Πούτιν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ζελένσκι έχει καταγγείλει δημοσίως τον Βανς ως “πολύ ριζοσπαστικό”, πυροδοτώντας μια σύγκρουση με τους συμμάχους του Τραμπ που κορυφώθηκε με κατηγορίες για παρέμβαση στις εκλογές και εκκλήσεις των Ρεπουμπλικανών προς την Ουκρανία να απολύσει τον πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον.
Σε μαι στροφή 180 μοιρών, ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θα πραγματοποιούσε συνάντηση με τον Ζελένσκι.
Σε συνέντευξη Τύπου απέρριψε τις καταγγελίες της Χάρις και επέμεινε ότι το μόνο που θέλει είναι να σταματήσει το “σόου τρόμου που εξελίσσεται”.
Όταν ρωτήθηκε αν η Ουκρανία πρέπει να παραδώσει εδάφη, ο Τραμπ απλά ανέφερε ότι “Χρειαζόμαστε ειρήνη. Πρέπει να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή”.
Πριν ανακοινώσει τη συνάντηση με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα υποτιθέμενο μήνυμα από τον Ουκρανό πρόεδρο που ζητούσε να τον δει. Το μήνυμα, το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε από Ουκρανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι “πρέπει να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον”. Η απόφαση να δημοσιοποιηθεί αυτό που φαινόταν να είναι ιδιωτική επικοινωνία ήταν μια υπενθύμιση της έντασης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Τραμπ και του Ζελένσκι.
Στο μεταξύ, οι δηλώσεις της Χάρις έγιναν μετά τη συνάντηση του Ζελένσκι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο για την επίσημη παρουσίαση της πρότασης του Ουκρανού προέδρου, η οποία, όπως είπε, μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία με μια πρόσθετη αμερικανική βοήθεια.
Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε σύντομη ανακοίνωση μετά τη συνάντηση, στην οποία αναφέρεται ότι “οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις διπλωματικές, οικονομικές και στρατιωτικές πτυχές του σχεδίου του προέδρου Ζελένσκι και ανέθεσαν στις ομάδες τους να συμμετάσχουν σε εντατικές διαβουλεύσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα”.
“Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι αποφασισμένος να παράσχει στην Ουκρανία την υποστήριξη που χρειάζεται για να νικήσει”, προσθέτει η σχετική ανακοίνωση.
Ο Ζελένσκι έχει κρατήσει μυστικές τις λεπτομέρειες του σχεδίου του, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι περιλαμβάνει πρόσθετη αμερικανική βοήθεια για να αποτραπεί μια ουκρανική συντριβή στο πεδίο της μάχης και “να δοθεί στον ουκρανικό λαό η διαβεβαίωση ότι το μέλλον του είναι στο πλευρό της Δύσης”.
Ο Ζελένσκι είναι αντιμέτωπος με μια δύσκολη μάχη για την εξασφάλιση υποστήριξης προς το σχέδιό του, λόγω της επιφυλακτικότητας των ανώτερων αξιωματούχων της διοίκησης Μπάιντεν σχετικά με την παροχή στη Ρωσία μιας αφορμής για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου, καθώς και λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
Πριν από τη συνάντηση, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο ύψους άνω των 8 δισ. δολαρίων, κάνοντας λόγο για “αύξηση της βοήθειας για την ασφάλεια της Ουκρανίας και για μια σειρά πρόσθετων δράσεων που θα βοηθήσουν την Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο”.
Ωστόσο, ο Μπάιντεν δεν αναμένεται να ικανοποιήσει ένα βασικό ουκρανικό αίτημα που υποστηρίχθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο – την άδεια χρήσης όπλων όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι Atacms μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας – λόγω των φόβων για κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Μόσχα.
Ο Ζελένσκι δήλωσε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη βοήθεια με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την επίτευξη του κύριου κοινού μας στόχου, το να κερδίσει η Ουκρανία, για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη και ασφάλεια”.
Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ότι θα συγκαλέσει συνάντηση υψηλού επιπέδου της ομάδας επαφής για την άμυνα της Ουκρανίας για τον συντονισμό της βοήθειας προς την Ουκρανία μεταξύ περισσότερων από 50 συμμάχων, καθώς εισέρχεται στην περίοδο των τελευταίων τριών μηνών της θητείας του.
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το σχέδιο του Ζελένσκι για την επίτευξη της νίκης, που σκοπό έχει να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη από τη Δύση πριν από πιθανές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
“Δεν με εντυπωσίασε. Δεν υπάρχουν πολλά νέα πράγματα στο σχέδιο”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στη Wall Street Journal.
Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι το σχέδιο περιλαμβάνει αποφάσεις που μπορούν να ληφθούν “αποκλειστικά” από τις ΗΠΑ και “βασίζεται σε αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο” – εννοώντας το τέλος της θητείας του Μπάιντεν.
Η συνάντηση έγινε εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Ζελένσκι και του Τραμπ.
Ο Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο New Yorker που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο Τραμπ “δεν ξέρει πραγματικά πώς να σταματήσει τον πόλεμο” και επέκρινε τον Βανς επειδή περιέγραψε ένα σχέδιο για την ειρήνη που περιελάμβανε την παραχώρηση από την Ουκρανία εδαφών που κατέχει σήμερα η Ρωσία.