Καμία συμφωνία μεταξύ τραπεζιτών – Σταϊκούρα για τους δανειολήπτες
Την επιδότηση του 50% της αύξησης του επιπλέον κόστους με το οποίο έχει επιβαρυνθεί η μηνιαία δόση των στεγαστικών δανείων ευάλωτων δανειοληπτών από την άνοδο των επιτοκίων προβλέπει η πρόταση που υπέβαλλαν χθες οι τραπεζίτες στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Ο υπουργός δεν έμεινε καθόλου ευχαριστημένος και ζήτησε νέα πρόταση αφού το κόστος εξυπηρέτησης που θα επιβαρυνθούν οι ευάλωτοι είναι τουλάχιστον 50% ενώ υπάρχει και πρόσθεση επιβάρυνση από την γενικότερη άνοδο του κόστους ζωής λόγω υψηλού πληθωρισμού. Έτσι ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε βελτίωση.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση των τραπεζών αναμένεται να αποτελέσει προϊόν διαβούλευσης με τις εποπτικές αρχές της Φρανκφούρτης και συγκεκριμένα με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Εφόσον, το σχέδιο πάρει την έγκριση του επόπτη, η ισχύς του αναμένεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να ξεκινήσει από τις αρχές του 2023.
Με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν με ίδια κεφάλαια την επιδότηση της δόσης η περίμετρος των δικαιούχων θα είναι πιο περιορισμένη σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα κρατικής επιδότησης που εφαρμόστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν.
Το μέτρο στήριξης θα αφορά μόνο 20.000-25.000 δανειολήπτες, οι οποίοι βρίσκονται στην κατηγορία των οικονομικά ευάλωτων και θα εφαρμοσθούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Οι τράπεζες είχαν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο στήριξης των ευάλωτων οικονομικά δανειοληπτών στεγαστικών δανείων εξ ου και το προηγούμενο διάστημα προχώρησαν σε στρεσάρισμα των δανειακών χαρτοφυλακίων. Ωστόσο, η αρχική τους πρόταση στηρίζονταν στην επιδότηση της επιβάρυνσης της δόσης από το Κράτος.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την συνάντηση το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται και στην σύσταση του υπουργού προς τις τράπεζες να περάσουν την αύξηση των επιτοκίων στις καταθπέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε τέτοιου τύπου κινήσεις, οι οποίες βεβαίως θα είναι πενιχρές αυξήσεις, αφού οι τράπεζες δεν θέλουν να μειώσουν πολύ τα αυξημένα περιώρια κέρδους τους. Αλλωστε το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων καταθέσεων ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες το έχουν πράξεις, αποτυπώνει συμπεριφορά καρτέλ.
Ο υπουργός ξακαθάρισε επίσης στις διοικήσεις των τραπεζών ότι δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022.
Η νέα συνάντηση έχει οριστεί σε περίπου δύο εβδομάδες.
Αναλυτικά τα όσα συζητήθηκαν χθες σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:
1ον. Κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Η κυβέρνηση ζητά αυτή να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.
2ον. Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους. Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.
3ον. Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα.
Η ελληνική κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.
4ον. Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.
Και η ανακοίνωση καταλήγει, «η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι, για την ίδια, δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022».