Κάνω δίαιτα, μπορώ να τρώω σουβλάκι;
Γράφει η Χριστιάνα Αμπατζή,
διατροφολόγος – διαιτολόγος
Έχεις ξεκινήσει την προσπάθεια για διατροφή ή δίαιτα. Τα πας πολύ καλά, αλλά ένα βράδυ μαζεύεστε με παρέα για σουβλάκια. Και αναρωτιέσαι τώρα: Να το ρίξω έξω σήμερα και να φάω ή να συνεχίσω το πρόγραμμά μου;
Συγγνώμη που θα σου αλλάξω την πεποίθηση, αλλά μέσα σε ένα πρόγραμμα διατροφής, το να φας και σουβλάκι είναι φυσιολογικό! Και τι εννοώ με αυτό; Μέσα σε ένα πρόγραμμα διατροφής εννοείται θα έχουμε και ένα ελεύθερο γεύμα, στο οποίο εσύ μπορείς να φας το σουβλάκι σου. Εννοείται βέβαια πως μπορείς να φτιάξεις και σπιτικό, το οποίο θα είναι πολύ καλύτερο γεύμα!
Διατροφική αξία
Αρχικά να πούμε ότι το σουβλάκι είναι ένα πλήρες γεύμα, καθώς περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά. Ένα κλασικό σουβλάκι ζυγίζει περίπου 200 γραμμάρια, περιέχει περίπου 100 γραμμάρια κρέατος/κοτόπουλου και 60 περίπου γραμμάρια είναι η πίτα. Μας προσδίδει περίπου 14-16 γραμμάρια πρωτεΐνης, 40-50 γραμμάρια υδατάνθρακα και 15-25 γραμμάρια λιπαρά.
Σε περίπτωση που βάλουμε ντομάτα, μας προσδίδει λυκοπένιο, σε περίπτωση που βάλουμε τζατζίκι ασβέστιο, ενώ παίρνουμε σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό από το κρέας. Μην ξεχάσουμε πως αν προσθέσουμε και κρεμμύδι, παίρνουμε και φλαβονοειδή.
Είπαμε πως ένα ελεύθερο γεύμα μέσα στην εβδομάδα καλό θα είναι να υπάρχει αν κάνουμε δίαιτα, για να έχουμε αντοχές να συνεχίζουμε την προσπάθεια. Εννοείται πως στο ελεύθερο γεύμα βάζουμε αυτό που είναι της αρεσκείας μας, για ακόμα καλύτερη απόλαυση!
Σπιτικό και πιο υγιεινό
Αν φτιάξεις το δικό σου σουβλάκι στο σπίτι, το γεύμα σου θα γίνει ακόμα πιο υγιεινό, ειδικά αν αποφύγεις τις πατάτες. Οι επιλογές που έχεις είναι πολλές:
– Φτιάχνω δικό μου καλαμάκι κοτόπουλο από φιλέτο και ψήνω με ελάχιστο ελαιόλαδο (λιγότερα λιπαρά από τα άλλα κρέατα).
– Φτιάχνω δικό μου σπιτικό καλαμάκι χοιρινό, αντίστοιχα.
– Μπορώ να φτιάξω σπιτικό γύρο, από κοτόπουλο ή χοιρινό και να ψήσω με ελάχιστο ελαιόλαδο.
– Παίρνω πίτες ολικής άλεσης ή από καλαμπόκι και τις ψήνω αλάδωτες, ή ακόμα και αραβικές ολικής ή κυπριακές (αυξάνω τις φυτικές μου ίνες με το ολικής).
– Βάζω κέτσαπ ή μουστάρδα (λιγότερα κορεσμένα λιπαρά) και μπορώ να προσθέσω κρεμμύδι, ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι.
– Εννοείται πως αν είμαι φαν του γιαουρτιού βάζω γιαούρτι 2% ή φτιάχνω μια σος γιαουρτιού σπιτική (λιγότερα κορεσμένα λιπαρά).
– Θέλεις να βάλεις μαγιονέζα αντί για όλα αυτά που αναφέρθηκαν; Άμα σου αρέσει φτιάχνεις μόνος σου ή αλλιώς παίρνεις μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά.
– Αν θέλεις να φαίνεται ογκώδες το σουβλάκι σου, βάλε περισσότερα λαχανικά για να… γεμίζει το μάτι σου!
– Τώρα, αν θέλεις να φτιάξεις ένα σουβλάκι που να θυμίζει αυτά που αγοράζεις απέξω και θες και πατάτες, φτιάξε σπιτικά στικς στο φούρνο ή κάνε στικ γλυκοπατάτας.
– Επίσης, προτίμησε το τυλιχτό σουβλάκι το μεσημέρι ενώ το βράδυ πάρε κάτι πιο στεγνό, ας πούμε δύο καλαμάκια με μία πίτα αλάδωτη και σαλάτα.
Και φυσικά να μην ξεχνάμε τους vegan, που μπορούν να γευτούν και αυτοί το σουβλάκι τους, με καλαμάκι λαχανικών και όλα τα υπόλοιπα που αναφέραμε, σε ένα cheat day τους!