fbpx

Καραμανλής: Οι Ανωγειανές… μπαλωθιές βρήκαν κατάστηθα τον Μητσοτάκη

0 235

Ηχηρό παρών με ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα των παρακολουθήσεων απέναντι στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις από τον Κώστα Καραμανλή! Ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στην Κρήτη σε εκδήλωση προς τιμήν του Γιάννη Κεφαλογιάννη αιφνιδίασε το Μαξίμου, ζητώντας να βγουν όλα στο φως σε ο,τι αφορά στις υποθέσεις τόσο του Ν. Ανδρουλάκη όσο και των δημοσιογράφων, αποσαφηνίζοντας πως «η επίκληση του απορρήτου υποτάσσεται στην ανάγκη για κάθαρση στον δημόσιο βίο».

Κι όλα αυτά λίγες μόνο ώρες μετά την κεντρική γραμμή της κυβερνώσας παράταξης εκπεφρασμένη από τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που ήταν «κρυφά» πρακτικά της συνεδρίασης και κινητά εκτός αίθουσας…

Από την αρχή της η ομιλία Καραμανλή προμήνυε αστραπές και βροντές, με ανεξέλεγκτες διαστάσεις τόσο για το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας όσο και ευρύτερα για το πολιτικό σκηνικό. «Με ακεραιότητα, τίποτα άλλο δεν μετράει. Χωρίς ακεραιότητα, τίποτα άλλο δεν μετράει» άρχισε ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στον εκλιπόντα φίλο και στενό συνεργάτη του, υπουργό και βουλευτή επί σειρά ετών Γιάννη Κεφαλογιάννη. Τον Κεφαλογιάννη που είχε πάθος για την πατρίδα και την Κρήτη, αγάπη για την παράταξη του και «ασυμβίβαστη προσήλωση στα θέματα διαφάνειας» ήταν η «πάσα» για να αρχίσουν οι μύδροι Καραμανλή.

«Διαύγεια και διαφάνεια είναι άλλωστε θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως» ήταν το κρεσέντο Καραμανλή, ο οποίος στη συνέχεια ζητά επιτακτικά να διαλευκανθεί ποιοι πραγματικά κρύβονται πίσω από τις παρακολουθήσεις, αφού προηγουμένως επιτίμησε τον Μητσοτάκη πως«το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο»!

Για να ακολουθήσει η «βόμβα»: Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που  διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών.

Την μελετούσε επί ημέρες

Η ομιλία Καραμανλή με την ολοκλήρωση της προκάλεσε αντιδράσεις, αμηχανία στο Μαξίμου και ικανοποίηση στους καραμανλικούς εντός κι εκτός ΝΔ. Οι πραγματικές διαστάσεις της θα φανούν τα επόμενα 24ωρα, ωστόσο, η πρώτη, νευρική τοποθέτηση των κυβερνητικών πηγών στη λογική του «ο πρωθυπουργός από την αρχή της υπόθεσης δρομολόγησε τις διαδικασίες» προοιωνίζει ολική ρήξη στις σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voice, ο πρώην πρωθυπουργός μελετούσε για αρκετές ημέρες την ομιλία του, και κυρίως τα… ντεσιμπέλ στην ένταση της σύγκρουσης. Ένα στοιχείο που βάρυνε στις αποφάσεις του αφορούσε στην συντονισμένη επίθεση κατά του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου από τα ελεγχόμενα από το Μαξίμου μέσα, όταν αυτός εξέφρασε θεσμικά και από συνταγματικής άποψης κρίση για το θέμα. Επίσης, έχοντας…ταλαιπωρηθεί και ο ίδιος ως θύμα παρακολουθήσεων και κατασκοπικών παιγνίων, έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε τέτοιου είδους ζητήματα.

Και σημειολογικά η παρέμβαση Καραμανλή έχει μείζονα σημασία. Έγινε στην Κρήτη, έχοντας δίπλα του την κόρη του φίλου του Όλγα Κεφαλογιάννη -που επίσης δέχθηκε φίλια πυρά, με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων- μπροστά σε πολυπληθές ακροατήριο ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν ισχυροί παράγοντες του τόπου, και με μαντινάδα-καρφί για κλείσιμο. Και η επίσκεψη Μητσοτάκη στας Σέρρας αποκτά πλέον άλλο ενδιαφέρον, σε μια βεντέτα που πιθανότατα θα δώσει πολλά επεισόδια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More