Κατάδικοι στην πρώτη γραμμή του πολέμου
Χιλιάδες Ουκρανοί αποφυλακίστηκαν με αντάλλαγμα τη συμμετοχή τους στον αποψιλωμένο στρατό του Κιέβου
Σε 3.000, περίπου, πρώην κρατούμενους δόθηκε η επιλογή να ανταλλάξουν τη φυλάκισή τους με έναν ρόλο στον ουκρανικό στρατό, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται. Και όλα αυτά έρχονται σε μία δύσκολη περίοδο για το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο έχει… ξεμείνει από στρατιώτες.
Χιλιάδες Ουκρανοί κατάδικοι έχουν απελευθερωθεί από τις φυλακές, για να ενισχύσουν την στρατιωτική προσπάθεια και να πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας. Η επιλογή που τους δόθηκε ήταν ν’ ανταλλάξουν χρόνο φυλάκισης, με χρόνο μάχης στην πρώτη γραμμή. Κάπως έτσι, λοιπόν, περίπου 3.000 κρατούμενοι απελευθερώθηκαν, χάρη σε έναν νέο νόμο που αποσκοπούσε στην ενίσχυση της μαχητικής ισχύος του Κιέβου. Αυτός είναι ένας σημαντικός αριθμός, δεδομένου ότι, ο πληθυσμός των φυλακών της Ουκρανίας είναι περίπου 42.000 άτομα, συνολικά.
Ο νέος νόμος για την ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης της Ουκρανίας με κατάδικους που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο, περιλαμβανόταν σε νομοσχέδιο που στόχο είχε την πολεμική κινητοποίηση των πολιτών και τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο. Οι στρατιωτικοί ηγέτες, από την πλευρά τους, πιστεύουν πως η αμφιλεγόμενη κίνηση μπορεί να είναι μόνο για καλό.
Έχουν κίνητρο
Πάνω από 30.000 στρατιώτες -σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι Ουκρανοί στη δημοσιότητα, γιατί τον πραγματικό αριθμό δεν θα τον μάθουμε ποτέ- έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των δυόμισι ετών του πολέμου.
«Δεν είναι μυστικό ότι, στον τρίτο χρόνο του πολέμου, δεν υπάρχουν πολλοί μαχητές με κίνητρα μεταξύ των νεοσύλλεκτων. Αυτοί οι τύποι (σ.σ. οι πρώην φυλακισμένοι) έχουν ως επί το πλείστον κίνητρο», εξηγεί ένας στρατιωτικός εκπαιδευτής. «Το κίνητρό τους δεν είναι άλλο από την ευκαιρία να επιβιώσουν», προσθέτει.
Υπάρχει και άλλο ένα κίνητρο για πρώην κρατούμενους, όπως ο «Psycho», ένας νεοσύλλεκτος στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων. «Οι νόμοι έχουν αλλάξει λίγο. Αυτό είναι καλό για εμάς. Μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι, να “καθαρίσουμε” το όνομά μας και να ξεκινήσουμε μια νέα ζωή, βοηθώντας όσους μας χρειάζονται στο μέτωπο», λέει.
Ο «Psycho», που έχει ενταχθεί σε μονάδα στην περιοχή του Χάρκοβο που δοκιμάζεται άγρια, καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλακή για ληστεία, αλλά τελικά εξέτισε λιγότερο από έναν χρόνο, αποφασίζοντας να πάει στο μέτωπο.
Κάθε πρώην κατάδικος του προγράμματος αντιμετωπίζεται σύμφωνα με το καταστατικό των Ενόπλων Δυνάμεων και εποπτεύεται από εκπροσώπους της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Επιβολής του Νόμου.
Σε έναν χώρο εκπαίδευσης στην περιφέρεια Χάρκοβο, ένας εκπαιδευτής διδάσκει σε νεοσύλλεκτους πώς να χειρίζονται χειροβομβίδες. Αυτοί οι μελλοντικοί στρατιώτες αποτελούν μέλη της 57ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, μια ομάδα που αποτελείται, σχεδόν εξ ολοκλήρου, από πρώην κρατούμενους.
Αυτό το μοντέλο θα αναπαραχθεί σε ολόκληρη την Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται. Μετά την ολοκλήρωση 40 ημερών εκπαίδευσης και συντονισμού, όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα ενταχθούν στο υπόλοιπο τάγμα και θα πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή.
Ποιοι δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής
Οι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί για βιασμό, σεξουαλική επίθεση, δολοφονία δύο ή περισσότερων ατόμων ή εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής.
Ένας Ουκρανός αναπληρωτής διοικητής πιστεύει ότι, αυτή η νέα ευκαιρία επιτρέπει στους κρατούμενους, πολλοί εκ των οποίων είχαν ελάχιστες ελπίδες για μια καλύτερη ζωή, να επαναδιαμορφώσουν το μέλλον τους.
«Οι ίδιοι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο, επομένως δεν χρειάζεται να ληφθούν ριζικά μέτρα αυτήν τη στιγμή», λέει ένας υψηλόβαθμος αξιμωατικός. «Είναι μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και έχουν υπογράψει σύμβαση. Επομένως, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως στρατιωτικό προσωπικό», καταλήγει.
Πηγή: Εφημερίδα One VOICE