Καταστρέφουν το Σαρακήνικο
Μια υπόθεση που παραπέμπει εν μέρει και στη γνωστή ιστορία με το ξενοδοχείο της Coco-Mat και αφορά μεγάλες αυθαιρεσίες σε περιοχές και τοπόσημα όπου το κράτος και οι υπηρεσίες του έπρεπε να τα προσέχει σαν τα… μάτια του, ξετυλίγεται μέσα από ένα κουβάρι αλληλοκαλύψεων ευθυνών, γραφειοκρατίας και αδιαφορίας για την προστασία του φυσικού μας πλούτου.
Όλα τσιμέντο και μπετόν στη λογική του κέρδους και της υποτιθέμενης στρατηγικής των επενδύσεων. Το Σαρακήνικο της Μήλου, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που η φήμη της είναι γνωστή στα πέρατα του κόσμου, κινδυνεύει να μετατραπεί (ένα κομμάτι του) σε μικρή τσιμεντούπολη. Η «γαλάζια» κυβέρνηση έχει ανοίξει εδώ και χρόνια τον ασκό του Αιόλου και, όπως δείχνουν τα γεγονότα, άρχισαν να σηκώνονται ξενοδοχειακές μονάδες και βίλες πάνω στις παραλίες, μέσα σε δασικές περιοχές που θα έπρεπε να είχαν ανακηρυχθεί αναδασωτέες, αλλά και στα πιο εμβληματικά τοπία της Ελλάδος.
Ύστερα από το μεγάλο σάλο που ξέσπασε από την αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» των σχεδίων κατασκευής 5στερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην περιοχή του Σαρακήνικου στη Μήλο, σε ένα παγκόσμιο σύμβολο φυσικής ομορφιάς, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την ανάπτυξη στη συγκεκριμένη περιοχή».
Μια δήλωση που έρχεται κατόπιν εορτής, όταν μάλιστα οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν βάλει ήδη φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους, για να ξεκινήσουν οι εργασίες, όταν βλέπουμε τα πρώτα σημάδια από την εκκίνηση του έργου και όταν όλο το νησί βοά πως υπάρχουν παρατυπίες στην όλη ιστορία. Τώρα στην κυβέρνηση τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα και μένει σίγουρα να μας πουν πρώτα γιατί δεν φρόνησαν να θεσμοθετήσουν την προστασία της εν λόγω περιοχής με νομοθετική παρέμβαση; Δεύτερον, γιατί πάγωσαν εδώ και πολλούς μήνες όλες τις διαδικασίες που είχαν δρομολογηθεί για να μπει η συγκεκριμένη περιοχή σε ένα πιο ξεκάθαρο καθεστώς ώστε να μην έχουμε παραφωνίες και τρίτον αν το εν λόγω έργο πρόκειται να ενταχθεί ως επένδυση και σε κάποιο ευνοϊκό καθεστώς χρηματοδότησης;
Για την ώρα, δρομολογείται η άμεση διακοπή των εργασιών για τη διαλεύκανση των προϋποθέσεων χορήγησης της οικοδομικής άδειας στο επίμαχο έργο, που σχεδιάζεται από την εταιρεία Unique Developments ATEE και που προβλέπει την κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος δύο ορόφων, με υπόγειο και πισίνες στη θέση «Καμίνια». Η συνολική έκταση του έργου ανέρχεται στα 19.000 στρέμματα, με δομημένη επιφάνεια 2.974 τ.μ. και σε άμεση γειτνίαση με την παγκοσμίως διάσημη παραλία. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί πως αυτήν τη στιγμή στη Μήλο βρίσκονται υπό κατασκευή 15 πεντάστερα ξενοδοχεία, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και με ιστορική σημασία.