Καζάνι που βράζει η Μόρια – Στο δρόμο χιλιάδες πρόσφυγες
Απόγνωση και καταστροφή στη Λέσβο, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να τιμωρήσει τους πρόσφυγες και να εκβιάσει την τοπική κοινωνία.
Αποκλεισμένοι σε διάφορα σημεία του νησιού, χωρίς σκηνές, προστασία ακόμη και φαγητό και νερό, χιλιάδες πρόσφυγες προσπαθούν να βρουν καταφύγιο για ακόμη μια νύχτα στην Λέσβο.
Έπειτα και τις σημερινές αναζωπυρώσεις, ο χώρος του ΚΥΤ της Μόριας έχει καταστραφεί εξ ολοκλήρου, κάτι που επιβεβαίωσαν μέσω ΑΠΕ και πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με αποτέλεσμα η κατάσταση στο νησί να είναι εκρηκτική.
Από τη μία πλευρά, στον Καρά Τεπέ όπου έχει κατευθυνθεί το μεγαλύτερο μέρος των αστέγων, πρόσφυγες και μετανάστες είναι αντιμέτωποι με μπλόκα της αστυνομίας και από την άλλη, στην Αγιάσο με μπλόκα ομάδων κατοίκων, ανάμεσά τους και ακροδεξιά στοιχεία του νησιού, οι οποίοι επιχειρούν να εμποδίσουν όχι μόνο πρόσφυγες, αλλά και υλικό (σκηνές κλπ) να περάσει. Τις ενέργειες κατοίκων στηρίζουν και οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Η κατάσταση που αντικρίσαμε πριν από λίγη ώρα εδώ στους δρόμους της Μυτιλήνης είναι στην κυριολεξία δραματική. Πρόκειται για μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση που αφορά τόσο τους πολίτες της Μυτιλήνης όσο και τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν στο κέντρο της Μόριας, δήλωσε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλου στην ΕΡΤ για την κατάσταση στη Λέσβο.
Η κατάσταση αυτή έχει ενόχους και πολιτικούς υπευθύνους. Πρόκειται για τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ που ως αντιπολίτευση επέλεξε να τροφοδοτήσει και να καλλιεργήσει ένα αδιανόητο αντιπροσφυγικό και αντιμεταναστευτικό μένος και να επενδύσει σε ακραίες πολιτικές δυνάμεις και ως κυβέρνηση οδήγησε τα πράγματα στην κυριολεξία εκτός ελέγχου με την επιλογή της να σταματήσει τη διαδικασία αποσυμφόρησης που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούσε με γοργούς ρυθμούς.
Το μήνυμα πως η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε και ότι είναι αδιανόητο ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική, έστειλε από τη Μυτιλήνη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. «Η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε. Είμαστε μια οικογένεια 27 κρατών, είμαστε η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, έχουμε το 25% του παγκόσμιου πλούτου, είναι αδιανόητο ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σχοινάς ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες, αυτό τον Σεπτέμβριο, θα παρουσιαστεί το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, «που θέλουμε να βάλει ένα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση» και διαμήνυσε πως δεν είναι πια ανεκτό μερικά κράτη μέλη να σηκώνουν στους ώμους τους ένα δυσανάλογο βάρος για όλους τους υπόλοιπους. «Είμαστε ένα και πρέπει να δράσουμε ως σύνολο. Η ώρα είναι τώρα και η Ευρώπη θα έχει πάντοτε ξεκάθαρο ότι η Μόρια συμβολίζει αυτά που πρέπει να αλλάξουν» κατέστησε σαφές ο αντιπρόεδρος της ΕΕ.
«Η παρουσία μας εδώ σήμερα είναι απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσής μας να βοηθήσουμε τις ελληνικές αρχές στο να αντιμετωπίσουμε τη δραματική κατάσταση που δημιουργήθηκε στο νησί από χθες . Η άμεση, απόλυτη προτεραιότητα είναι η στέγαση, η σίτιση και η δημόσια τάξη σε όλο το νησί» είπε ξεκινώντας τη δήλωσή του ο κ. Σχοινάς και έσπευσε να συγχαρεί τις ελληνικές αρχές, την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα γιατί χάρη στη δουλειά τους αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και δεν έχουμε θύματα.
Τώρα όμως, επισήμανε περαιτέρω, η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι άμεση και συλλογική και προσέθεσε: «Ήδη θέλω να θυμίσω ότι εδώ και έξι μήνες η Μόρια είχε 25.000 ανθρώπους και τώρα έχει 12.000. Είχε 1.200 ανήλικους ασυνόδευτους και τώρα δεν έχει κανέναν. Θέλω να θυμίσω επίσης ότι είχαμε πάρει μέτρα προληπτικά για την προστασία των ασθενέστερων και είχαμε προβλέψει διαδικασίες για τα θετικά κρούσματα. Όλα αυτά είναι εδώ, είναι δουλειά που έχει ήδη γίνει. Σήμερα θα έρθει ένα μεγάλο πλοίο που θα στεγάσει με χρηματοδότηση της ΕΕ γύρω στους 1.600 ανθρώπους. Δουλεύουμε λοιπόν σε όλα τα μέτωπα για την άμεση ανταπόκριση. Οι 400 ασυνόδευτοι ανήλικοι που έφυγαν τα ξημερώματα είναι μια πρώτη κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης και ελπίζω ότι θα είναι εφικτή και η μετεγκατάστασή τους και πέρα από την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες».