«Καζάνι που βράζει» οι δομές προσφύγων στα νησιά
Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στις δομές φιλοξενίας προσφύγων καθώς η πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό ζήτημα και η πανδημία προκαλούν εκρηκτικές καταστάσεις ιδίως στα νησιά που εξακολουθούν να σηκώνουν το κύριο βάρος και με τη αποσυμφόρηση τους να εξακολουθεί να είναι ζητούμενη.
Τελευταίος σταθμός το ΚΥΤ Σάμου, όπου τη Κυριακή και χθες ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ομάδας Αφρικανών και Αφγανών με πετροπολεμο και εμπρησμούς που κατέστρεψαν 100 σκηνές, χωρίς ευτυχώς θύματα. Σημειωτέον στη Σάμο βρίσκονται συνολικά 7.216 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο Βαθύ, όπου βρίσκεται το ΚΥΤ είναι χωρητικότητας 648 ατόμων και διαμένουν 6.869 αιτούντες άσυλο.
Τελικά οκτώ άτομα, αιτούντες άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό της Σάμου, συνελήφθησαν χθες κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, καθώς και για τα αδικήματα, του εμπρησμού, της διατάραξης της κοινής ειρήνης, της πρόκλησης φθορών και της εκβίασης. Σύμφωνα με τη σε βάρος τους δικογραφία, υποκίνησαν και συμμετείχαν σε επεισόδια με βιαιοπραγίες, κυρίως σε βάρος αλλοδαπών που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου, ενώ έβαλαν και φωτιές.
Κατά τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης προέκυψε ότι, οι προαναφερόμενοι εκβίαζαν άλλους αιτούντες άσυλο που διέμεναν στη δομή, προκειμένου έναντι χρηματικής αμοιβής να τους επιτρέπουν την πρόσβαση σε παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται ακόμη δυο αιτούντες άσυλο, που έχουν συμπεριληφθεί στη σχηματισθείσα ποινική δικογραφία.
Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο δήμαρχος Σάμου, Γ. Στάντζος, μιλώντας στον “Alpha” με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκης να τονίζει “Έχουν απόλυτο δίκιο στα νησιά, δεν μπορούν να σηκώνουν όλο το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης. Το πρώτο μεγάλο στοίχημα ήταν να σταματήσουμε τις ροές. Τους τελευταίους δύο μήνες βλέπετε την πολύ σημαντική διαφορά που υπάρχει στις ροές προς τα νησιά. Χρειάζεται να συνεχίσουμε το πρόγραμμα αποσυμφόρησης που γίνεται κάθε μήνα. Και σε αυτό χρειάζεται όλη η Ελλάδα να δείξει την αλληλεγγύη της στον κανόνα τους 1% που έχουμε ανακοινώσει από το 2019. Κάθε περιφέρεια, κάθε δήμος θα πρέπει να συμβάλλει γιατί δεν μπορούν τα νησιά να σηκώνουν όλο το βάρος”
Για τον κ. Μηταράκη, δεύτερο μεγάλο “κλειδί” για το μεταναστευτικό, είναι, η επιτάχυνση του ασύλου. “Σχεδιάζονται αυτόν τον μήνα περίπου 15.000 αποφάσεις” επισήμανε και αναφερόμενος στις δηλώσεις του δημάρχου Σάμου, Γ. Στάντζου ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς δεν έχουν γίνει εξετάσεις για κορωνοϊό στους μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο νησί, είπε ότι “Καθημερινά παίρνουν δείγματα από περιστατικά που παρουσιάζουν συμπτώματα. Η επιτάχυνση της έκδοσης απόφασης σημαίνει ότι όποιος παίρνει απόφαση στο νησί, φεύγει και αυτό δημιουργεί μια ουσιαστική και βιώσιμη αποσυμφόρηση». Στην ερώτηση, βέβαια, σε περίπτωση αρνητικής απόφασης, ποιος θα τους δεχτεί, ο κ. Μηταράκης τόνισε: «Στην αρνητική είχαμε ξεκινήσει και το είχαμε καταφέρει το πρώτο δίμηνο του 2020 να τριπλασιάσουμε τις απελάσεις, είναι το μεγάλο στοίχημα μετά τη λήξη του κορωνοϊού”.
Σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται στη Σάμο,ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε “Μετά τα επεισόδια, κάηκαν πολλές σκηνές. Κόσμος εγκατέλειψε το ΚΥΤ κι έγινε προσωρινή εγκατάσταση σε ένα γήπεδο. Αυτό πράγματι δημιουργεί θέματα” και πρόσθεσε: “Στις 93 δομές που έχουμε στη χώρα, μέχρι στιγμής έχουμε κρούσματα σε τρεις και δεν έχουμε κανένα κρούσμα στα νησιά”.
Να σημειωθεί ότι χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του προς την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί την πανδημία του κορονοϊού.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του προγράμματος μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανήλικων από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο υλοποιείται ήδη σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι σημαντικό να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε.