fbpx

Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων: Το νέο ενισχυμένο Σ.Δ.Ο.Ε.» από την Α.Α.Δ.Ε.

0

Στην ίδρυση μια νέας ισχυρής ελεγκτικής δομής, που θα λειτουργεί σαν «ομπρέλλα» κεντρικής συντονιστικής υπηρεσίας για όλες τις επιμέρους φορολογικές και τελωνειακές ελεγκτικές υπηρεσίες, που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, όπως είναι οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.), οι Δ.Ο.Υ., οι ΕΛ.Υ.Τ. και οι Κινητές Ομάδες Ελέγχου των τελωνειακών (ΚΟΕ) θα προχωρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) εντός του τρέχοντος έτους.
Η νέα αυτή υπηρεσία θα λειτουργεί, ουσιαστικά, σαν το παλιό Σ.Δ.Ο.Ε., αλλά θα έχει διαφορετικό όνομα για να τηρηθούν τα προσχήματα και να μην φανεί ότι ομολογείται το λάθος της αποψίλωσης του συγκεκριμένου Σώματος που ξεκίνησε από το 2004 επί κυβέρνησης ΝΔ με Καραμανλή και Αλογοσκούφη.
Η εν λόγω υπηρεσία θα ενσωματώσει ουσιαστικά στο δυναμικό της όλες τις παραπάνω επιμέρους φορολογικές και τελωνειακές ελεγκτικές υπηρεσίες εν είδει ενός «νέου Σ.Δ.Ο.Ε.». Θα ονομαστεί Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων και, βεβαίως, δεν θα έχει καμία σχέση με το -υποβαθμισμένο σε … Γενική Διεύθυνση και υπαγόμενο στον υπουργό Οικονομικών- σημερινό αποψιλωμένο Σ.Δ.Ο.Ε., του οποίου οι βασικές αρμοδιότητες έχουν περιοριστεί κυρίως σε ελέγχους για παρεμπόριο, λαθρεμπόριο ναρκωτικών και άλλων ουσιών, νοθεία αλκοολούχων ποτών, παράνομη διακίνηση ρευστών διαθεσίμων και άλλα οικονομικά εγκλήματα που, πάντως, δεν αφορούν φοροδιαφυγή ούτε λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνικών και αλκοολούχων ποτών.
Η ίδρυση αυτή της νέας υπηρεσίας αποκαλύπτεται από το αναλυτικό κείμενο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσεων της Α.Α.Δ.Ε για το έτος 2024 που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο., για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η Α.Α.Δ.Ε. θα προχωρήσει για σε αναδιάρθωση των δομών του φοροελεγκτικού μηχανισμού αλλά και των μεθόδων διενέργειας ελέγχων, με τις εξής παρεμβάσεις:

1) Ίδρυση Κέντρου Ειδικών Δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών. Όπως διευκρινίζει η Α.Α.Δ.Ε., «αυτή η ειδικά σχεδιασμένη δομή θα χρησιμεύσει ως κεντρικός κόμβος συντονισμού, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα μεταξύ των εξειδικευμένων ελεγκτικών δυνάμεων, επεμβαίνοντας στοχευμένα σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο».

2) Δημιουργία μονάδας μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων που θα διαθέτει καινοτόμα εργαλεία όπως ανάλυση μεγάλων δεδομένων, συγκριτική αξιολόγηση, διαδικτυακές έρευνες και έλεγχοι ψηφιακών συστημάτων τιμολόγησης.

3) Εκσυγχρονισμός μεθόδων ελέγχου μέσω της υιοθέτησης καινοτόμων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης της εφαρμογής ΕΛΕΓΧΟΣlive μέσω tablet, στοχεύοντας στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των επιτόπιων ελέγχων.
Κατά τα λοιπά, το φετινό Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσεων προβλέπει συνολικά 170.385 ελέγχους σε όλο το φάσμα της οικονομίας (καταστήματα, τελωνεία, πλοία, εθνικές οδούς, χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος κλπ). Προβλέπει επίσης ότι οι διασταυρώσεις για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων θα συνεχιστούν σε εισοδήματα υψηλότερα των 10.000 ευρώ. Οι ελεγκτές θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία των ελεγχόμενων και με το ηλεκτρονικό σύστημα «έλεγχος live» θα είναι απευθείας συνδεδεμένοι με το κέντρο επιχειρήσεων, όπου θα βρίσκεται η επιτελική ομάδα, η οποία θα λαμβάνει τα στοιχεία από το πεδίο, θα τα επεξεργάζεται, θα τα διασταυρώνει, θα τα αξιολογεί και θα βοηθάει τους ελεγκτές με οδηγίες και δεδομένα, προκειμένου να διευκολύνεται ο εξονυχιστικός έλεγχος.
Οι έλεγχοι θα καλύψουν κάθε οικονομική δραστηριότητα, ενώ στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν και τα «κόκκινα χρέη» με την ΑΑΔΕ να προσπαθεί να φρενάρει μια νέα έκρηξη «απλήρωτων φόρων». Στόχος είναι η είσπραξη 2,8 δισεκ. ευρώ από τις παλαιές οφειλές των 107 δισεκ. ευρώ και 2,4-2,7 δισεκ. ευρώ από τις νέες που θα δημιουργηθούν εντός του έτους.
Παράλληλα προωθείται η διεύρυνση των φορολογικών συναλλαγών και εκπλήρωση υποχρεώσεων με τα κινητά τηλέφωνα, η ενεργοποίηση συστήματος συναγερμού για απώλεια ρυθμίσεων, η καθιέρωση ψηφιακού πελατολογίου και δελτίου αποστολής, η αυτόματη συμπλήρωση δηλώσεων εισοδήματος και ακινήτων και η επιτάχυνση των επιστροφών φόρων με το συνολικό ποσό να υπολογίζεται σε 6,58 δισεκ. ευρώ.
Έλεγχοι για τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο
Σύμφωνα, ειδικότερα, με το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης του 2024, ο προγραμματισμός για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνει:
1. Διενέργεια πάνω από 170.385 ελέγχων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου με:
• 30.000 φορολογικούς από τις ελεγκτικές υπηρεσίες
• 885 υποθέσεις ερευνών καταπολέμησης φοροδιαφυγής και απάτης στο ΦΠΑ.
• 42.000 μερικούς επιτόπιους από τις ΔΟΥ, τα ΕΛΚΕ και τις ΥΕΔΔΕ (Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων).
• 84.000 από τα Τελωνεία και τις ΚΟΕ (Κινητές Ομάδες Ελέγχου).
• 3.500 εκ των υστέρων από τα Τελωνεία και τις ΕΛΥΤ.
Πέραν των παρεμβάσεων αυτών, το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Α.Α.Δ.Ε. προβλέπει ότι εντός του 2024 θα υλοποιηθούν τα παρακάτω έργα και δράσεις περαιτέρω ψηφιακού εκσυγχρονισμού των φορολογικών διαδικασιών, για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων αλλά και την αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας του φοροελεγκτικού μηχανισμού:
Έργα
1. Υλοποίηση διαδικασίας σταδιακής αποδέσμευσης κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών (προοδευτικός ακατάσχετος λογαριασμός), έως τον Δεκέμβριο.
2. Υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους Δήμους για ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης φορολογικής ενημερότητας, έως τον Ιούνιο.
3. Καθιέρωση ψηφιακού δελτίου αποστολής, επέκτασή του σε κλάδους της αγοράς και ανάπτυξη λειτουργικοτήτων για την παρακολούθηση της διακίνησης έως τον Δεκέμβριο.
4. Δημιουργία Μητρώου Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων έως τον Οκτώβριο.
5. Δημιουργία υποδομής και εφαρμογών για την τήρηση και την παρακολούθηση των μέσων ηλεκτρονικών πληρωμών (Μητρώο POS) έως τον Ιούνιο.
6. Ανάπτυξη εφαρμογής Ψηφιακού Πελατολογίου για διάφορους κλάδους επιτηδευματιών (δικηγόρους, ιατρούς, συνεργεία αυτοκινήτων κ.λπ.) έως τον Σεπτέμβριο.
7. Δημιουργία εφαρμογής ψηφιακού ελέγχου πινακίδων κυκλοφορίας για την τήρηση των όρων της ακινησίας οχημάτων, έως τον Σεπτέμβριο.
8. Ανάπτυξη εφαρμογής για την ψηφιακή αποδοχή καταλογιστικής πράξης που εκδόθηκε κατόπιν ελέγχου ή απόφασης της ΔΕΔ, έως τον Αύγουστο, προκειμένου από τον Οκτώβριο να εφαρμοστεί το νέο σύστημα εξωδικαστικού συμβιβασμού των φορολογουμένων με τη Φορολογική Διοίκηση, σε περιπτώσεις φορολογικών ελέγχων, όπου τα πρόστιμα θα μειώνονται κατά 25%-50%.
9. Καταγραφή και παρακολούθηση των αποτελεσμάτων ελέγχου των Υπηρεσιών Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), στο CMT ELENXIS των ΥΕΔΔΕ έως τον Ιούνιο.
10. Ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής του δελτίου κίνησης (transit log) έως τον Ιούλιο του 2024 και της έκδοσης του δελτίου κίνησης (transit log) έως τον Δεκέμβριο.
11. Δημιουργία συστήματος ελέγχου και έγκαιρης ειδοποίησης για απώλεια ρυθμίσεων έως τον Ιούνιο.
12. Αυτόματη ενημέρωση βάσης Μητρώου Φορολογουμένων μέσω Διασύνδεσης με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) για λοιπά Νομικά Πρόσωπα και Νομικές Οντότητες, έως τον Σεπτέμβριο.
13. Δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή δηλώσεων διακοπής εργασιών επιχειρήσεων φυσικών και νομικών προσώπων έως 30-4-2024.
14. Δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή δηλώσεων μεταβολών φυσικών προσώπων μη επιτηδευματιών χωρίς διαλειτουργικότητες, έως τον Σεπτέμβριο.
15. Ταυτοποίηση επωνυμικών στοιχείων με αρχείο Ελληνικής Αστυνομίας, έως τον Μάιο.
16. Δυνατότητα ενημέρωσης του Μητρώου με τους κληρονόμους αποβιωσάντων και διαδικασία για υποβολή εκκρεμών δηλώσεων έως τον Ιούνιο.
17. Ποιοτική Βελτίωση στη Βάση Δεδομένων του Μητρώου Φορολογουμένων: α) Διόρθωση ασυμφωνιών στη βάση Μητρώου Φορολογουμένων, β) Εκκαθάριση Μητρώου Φορολογουμένων από ανενεργές επιχειρήσεις Φυσικών Προσώπων, γ) Εκκαθάριση Μητρώου Φορολογουμένων από ανενεργές επιχειρήσεις Νομικών Προσώπων και Οντοτήτων, έως τον Δεκέμβριο.
18. Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για υποβολή εργολαβικών (αρ. 19 Ν. 820/78), έως τον Μάιο.
19. Έκδοση τιμολογίου και δελτίου αποστολής από κινητό (myDATAapp), έως τον Σεπτέμβριο.
20. Δημιουργία Μητρώπου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (Μ.Ι.Δ.Α.) έως τον Σεπτέμβριο.
21. Διασύνδεση του βάσης δεδομένων ακινήτων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο έως τον Σεπτέμβριο.
22. Ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής για την έκδοση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ για θανόντες μέσω myProperty από συμβολαιογράφο έως τον Μάιο.
23. Επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Δωρεάς – Γονικής Παροχής και για τροποποιητικές δηλώσεις έως τον Ιούνιο.
24. Εκτύπωση των φύλλων υπολογισμού αξίας ακινήτων για δηλώσεις που υποβάλλονται στο myProperty έως τον Νοέμβριο.
25. Αυτόματη συμπλήρωση Ε9 και σε περιπτώσεις δωρεών και γονικών παροχές ακινήτων μέσω του myProperty έως τον Ιούλιο.
26. Επέκταση και αναβάθμιση ψηφιακής εφαρμογής ΦΜΑ και δωρεών/γονικών παροχών για λοιπές κατηγορίες δηλώσεων έως τον Δεκέμβριο.
27. Ηλεκτρονική Υποβολή Δηλώσεων Ρευστών Διαθεσίμων και εξαγωγή Στατιστικών Στοιχείων έως τον Δεκέμβριο.
28. Πρόσβαση των Τελωνειακών Αρχών στο webservice του ΕΦΚΑ για ψηφιακά αιτήματα και εγκρίσεις παραλαβής οχημάτων από αναπήρους έως τον Οκτώβριο.
29. Ψηφιοποίηση διαδικασίας για τη χορήγηση απαλλαγής τελών κυκλοφορίας σε αναπήρους έως τον Οκτώβριο.
30. Δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή δήλωσης και καταβολής φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας του ν. 27/1975 έως τον Μάιο.
31. Δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής για την υποβολή δηλώσεων καταβολής τέλους εκμετάλλευσης ρυμουλκών και αλιευτικών πλοίων με βάση τις διατάξεις του αρ. 57 του ν. 4646/2019 έως τον Σεπτέμβριο.
32. Δημιουργία πλατφόρμας υποβολής δηλώσεων ψηφιακού τέλους συναλλαγών έως τον Δεκέμβριο.
33. Ενσωμάτωση της Οδηγίας ΕΕ 2020/285 σχετικά με την αναμόρφωση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ μικρών επιχειρήσεων έως τον Δεκέμβριο.
34. Αυτοματοποίηση της έκδοσης πράξεων επιβολής προστίμου κατά την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων, φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως τον Ιούλιο και φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έως τον Οκτώβριο.
Δράσεις
1. Αξιοποίηση των διαφορών μεταξύ των δεδομένων τζίρου που έχουν διαβιβάσει τα POS των επιχειρήσεων με τα δεδομένα τζίρου που έχουν διαβιβαστεί στο σύστημα e-Send από τις μη συνδεδεμένες ταμειακές μηχανές με τα POS καθώς και με τα δεδομένα τζίρου της πλατρφόρμας myDATA. Η τριπλή αυτή διασταύρωση των δεδομένων θα αφορά στη χρήση του 2023 και θα πραγματοποιηθεί για να διευκολυνθεί η διενέργεια μερικών επιτόπιων ελέγχων διαπίστωσης της εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων.
2. Έλεγχος συμμόρφωσης ιδιοκτητών ακινήτων που εκμισθώνονται βραχυχρόνια, μέσω διασταύρωσης δεδομένων προβλεπόμενου αριθμού καταχώρησης ακινήτου (ΑΜΑ), τα οποία θα αντληθούν από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, στη βάση του πρωτοκόλλου συνεργασίας της ΑΑΔΕ με αυτές, με τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων των ιδιοκτητών. Η διασταύρωση θα αφορά στο φορολογικό έτος 2023 και θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο.
3. Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα σχετική με τουριστικά καταλύματα, στο πλαίσιο του άρθρου 15 παρ. 3α του ν.4174/2013 (για τα φορολογικά έτη 2020-2021), έως τον Οκτώβριο.
4. Ανάπτυξη και υλοποίηση στατιστικής μεθοδολογίας και αναλυτικών μεθόδων για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών έως τον Δεκέμβριο.
5. Ενέργειες παροχής στοιχείων από ιδρύματα υπηρεσιών πληρωμών αλλοδαπής για συναλλαγές κατοίκων Ελλάδας έως τον Οκτώβριο.
6. Διενέργεια διασταύρωσης δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων ξενοδοχείων με στοιχεία εσόδων από συναλλαγές τους με την πλατφόρμα Booking για το φορολογικό έτος 2022 έως τον Νοέμβριο.
7. Δημιουργία πλατφόρμας αμφισβήτησης τεκμηρίων επιτηδευματιών βάσει του ν. 5073/2023 έως 30-4-2024.
8. Εντοπισμός αδήλωτων αγοροπωλησιών ακινήτων έτους 2018 έως τον Δεκέμβριο.
9. Αξιοποίηση δεδομένων myDATA για τη διενέργεια ελέγχων σε επιχειρήσεις που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το έτος 2022, έως τον Δεκέμβριο.
10. Υλοποίηση των απαιτήσεων που προκύπτουν από το νομοθετικό πλαίσιο του ν. 4738/2020 (Α’ 207) «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις», αναφορικά με τον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών» έως τον Σεπτέμβριο.
11. Έκδοση πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος χωρίς την υποβολή δήλωσης, έως τον Ιούνιο.
12. Ενημέρωση ανά 3μηνο των κληρονόμων αποβιωσάντων ως προς τις υποχρεώσεις τους έως τον Σεπτέμβριο.
13. Καταχώρηση στοιχείων θανόντων στο myProperty (μεταφορά από χειρόγραφο βιβλίο) έως 30-4-2024.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra