ΚΕΠΚΑ: «Από το χωράφι στο πιάτο»
Το Ευρωκοινοβούλιο στις 20 Οκτωβρίου 2021, έδωσε ισχυρή υποστήριξη στη στρατηγική, «Από το χωράφι στο πιάτο», θέτοντας έτσι την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δρόμο, για ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων.
Η BEUC – Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών και το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών επικροτούν τους ευρωβουλευτές, που υιοθέτησαν μια φιλόδοξη θέση και αντιστάθηκαν σε πιέσεις να αποδυναμώσουν τη στάση τους.
Υποστηρίζοντας τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βιώσιμα τρόφιμα και βιώσιμη γεωργία, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες ψήφισαν:
Πιο πράσινη παραγωγή τροφίμων: Οι στόχοι για τη μείωση των φυτοφαρμάκων, των χημικών λιπασμάτων και των αντιβιοτικών στη γεωργία πρέπει να γίνουν υποχρεωτικοί.
Πιο υγιεινά περιβάλλοντα για τα τρόφιμα: Αναγνωρίζοντας ότι όσα μας περιβάλλουν επηρεάζουν τις καταναλωτικές μας επιλογές, το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε, από την Ευρωπαϊκή ένωση να νομοθετήσει για την προώθηση και διαφήμιση, προς τα παιδιά, των τροφίμων που περιέχουν υψηλά ποσοστά αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά. Οι Ευρωβουλευτές, επίσης, θέλουν οι τιμές των τροφίμων να αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος παραγωγής, περιλαμβάνοντας και το κόστος για το περιβάλλον και την κοινωνία.
Διατροφική σήμανση στο εμπρός μέρος: Οι Ευρωβουλευτές υποστήριξαν μια πανευρωπαϊκή και απλή διατροφική σήμανση (π.χ. «φωτεινός σηματοδότης»), που θα βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέξουν πιο υγιεινά τρόφιμα. Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες θέλουν αυτή τη σήμανση να είναι υποχρεωτική και τόνισαν ότι οποιασδήποτε εξαιρέσεις πρέπει να είναι βασισμένες σε επιστημονικές αποδείξεις.
Το «πράσινο ξέπλυμα» δεν έχει καμία θέση στα τρόφιμα: Απαιτείται νομοθεσία για να «καθαρίσει» την αγορά από τους παραπλανητικούς πράσινους ισχυρισμούς.
Η κ. Μονίκ Γκογιένς, Γενική Διευθύντρια της BEUC, σχολίασε: «Από την πρώτη στιγμή, οι Ενώσεις Καταναλωτών έριξαν το βάρος τους, για να υποστηρίζουν τη στρατηγική «Από το χωράφι στο πιάτο». Αυτή η στρατηγική αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα, ώστε, επιτέλους, η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει τα τρόφιμά μας πιο βιώσιμα, πιο υγιεινά, πιο δίκαια.
Έτσι, είμαστε ενθουσιασμένοι που το Ευρωκοινοβούλιο άκουσε τη φωνή των καταναλωτών. Οι περισσότεροι καταναλωτές είναι έτοιμοι να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες, για χάρη του πλανήτη. Αλλά δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Οι λαμβάνοντες τις αποφάσεις πρέπει να κάνουν τη ζωή των καταναλωτών ευκολότερη, διασφαλίζοντας ότι οι βιώσιμες και υγιεινές επιλογές τροφίμων είναι εύκολες και οικονομικά προσιτές επιλογές.
Υπάρχουν πολλές λύσεις:
-Οι τιμές των τροφίμων να στέλνουν τα σωστά μηνύματα.
-Να διερευνήσουμε τις αιτίες, που μας οδηγούν να διαλέγουμε αυτό και όχι άλλο τρόφιμο. -Να κάνουμε τη σήμανση των τροφίμων εύκολα κατανοητή.
-Να καθαρίσουμε την αγορά από ψεύτικους πράσινους ισχυρισμούς».
Αυτά προβλέπει η στρατηγική «Από το χωράφι στο πιάτο». Αν και η θέση του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτική, θέτει, όμως, υψηλές προσδοκίες για μελλοντικές νομοθετικές προτάσεις, ώστε να εφαρμοστεί η στρατηγική «Από το χωράφι στο πιάτο». Δίνει, επίσης, ισχυρή εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεδιπλώσει τα σχέδιά της, για ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων.