fbpx

ΚΕΠΚΑ: Οι ηγέτες να μετατρέψουν την πολιτική για το κλίμα σε ευκαιρία ευημερίας των ανθρώπων

0 81

Μια πολιτική μείωσης της χρήσης του άνθρακα μπορεί να φέρει περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό όφελος, στην καθημερινότητα των καταναλωτών.

Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να καταστήσουν τις βιώσιμες επιλογές εύκολες και προσιτές. Ένας παράγοντας κοινός σε όλες τις πολιτικές για
το κλίμα είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής.

Πρέπει να προσαρμόσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, τον τρόπο που ταξιδεύουμε, τον τρόπο που ζεσταίνουμε ή δροσίζουμε τα σπίτια μας, τα προϊόντα στα οποία επενδύουμε τις αποταμιεύσεις μας και την επιλογή του α, ή του β προϊόντος. Για αυτούς όλους τους λόγους, οι Ενώσεις Καταναλωτών ζητάμε, από τους λαμβάνοντες τις αποφάσεις, να μετακινηθούν από την έννοια «μιας δίκαιης μετάβασης» σε πραγματικές αλλαγές που θα υποστηρίζουν τους καταναλωτές όλων των εισοδημάτων να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους. Η παρουσία
των πολιτικών για το κλίμα, ως μια ευκαιρία καλύτερης καθημερινότητας για όλους, είναι κρίσιμη, για να κάνουμε συμμέτοχους όλους τους Ευρωπαϊους, στην υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η στρατηγική αυτή τώρα παίρνει «σάρκα και οστά», μέσα από συγκεκριμένη νομοθεσία. Η νομοθεσία αυτή πρέπει να εστιάσει, στη ρύθμιση της ενέργειας, της κινητικότητας, των τροφίμων, των καταναλωτικών προϊόντων και των χρηματοοικονομικών προϊόντων, με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπεται, στους καταναλωτές να μειώσουν τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον με ταυτόχρονη εξοικονόμηση χρημάτων:

Μείωση των εκπομπών ρύπων από τις κατοικίες με παράλληλη μείωση των λογαριασμών ενέργειας: Η μόνωση των σπιτιών και των διαμερισμάτων μπορεί να μειώσει δραστικά τους λογαριασμούς, για την ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λπ.) Για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτουν οι υψηλές επενδύσεις, που πρέπει να γίνουν εκ των προτέρων, νέα εργαλεία, όπως καινοτόμα χρηματοδοτικά προϊόντα που θα συνδυάζουν κρατικές επιχορηγήσεις, με πράσινα δάνεια, πρέπει να προωθηθούν. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν υποστήριξη κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του σπιτιού τους, στα «σημεία μιας στάσης», που θα παρέχουν πραγματική βοήθεια, για εύρεση διαπιστευμένων εγκαταστατών, για αντιμετώπιση των διοικητικών διαδικασιών, για λήψη της σωστής χρηματικής υποστήριξης.

Καθαρότερα και διαφοροποιημένα συστήματα κινητικότητας που μειώνουν τα κόστη: Η νομοθεσία που προωθεί τα προσιτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η βελτίωση των δικαιωμάτων των επιβατών, οι επενδύσεις στους σιδηροδρόμους, τα δημόσια δίκτυα μεταφορών, οι υποδομές για περπάτημα και ποδήλατο μπορούν να μειώσουν τα έξοδα για καύσιμα και να βελτιώσουν την υγεία μας.

Βιώσιμη και υγιεινή διατροφή, ως μια εύκολη επιλογή, για τους καταναλωτές: Για να υποστηρίξουμε μια στροφή σε υγιεινή διατροφή, με πολλά φυτικά τρόφιμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταματήσει τη χρηματοδότηση εκστρατειών που προωθούν το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αλκοολούχα ποτά. Έτσι, θα απελευθερωθούν πόροι, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, τροφίμων ολικής άλεσης, οσπρίων και άλλων τροφίμων.

Αγορά αποτελεσματικών προϊόντων που διορθώνονται και διαρκούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα: Έρευνα από τη γερμανική οργάνωση καταναλωτών VZBV, δείχνει ότι τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως 3,67 δισεκατομμύρια ευρώ, κάθε χρόνο, εάν τέσσερα καταναλωτικά αγαθά, που χρησιμοποιούνται ευρέως (τηλεοράσεις, πλυντήρια, έξυπνα κινητά και φορητοί υπολογιστές) είχαν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προωθήσει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των καταναλωτικών προϊόντων, εισάγοντας ελάχιστα κριτήρια, για τη δυνατότητα διόρθωσης και τη διάρκεια ζωής των προϊόντων, στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την οικολογική σχεδίαση.

Πράσινα χρηματοδοτικά προϊόντα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, που υποστηρίζουν τις δράσεις για το κλίμα και την κοινωνική συνοχή: Οι τράπεζες πρέπει να πιεστούν να προσφέρουν αρκετά τυποποιημένα πράσινα δάνεια, υπό όρους ευνοϊκούς για τους καταναλωτές.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More