Κι ο Μακιαβέλι παραμερίζει για να περάσει ο Μητσοτάκης…
Από την Αμερική παρέπεμψε τον Μάριο Σαλμά στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, “για αντικοινοβουλευτική και αντισυναδελφική συμπεριφορά” όπως σημειώνεται στο παραπεμπτικό σημείωμα προς το κομματικό όργανο, ουσιαστικά ανοίγοντάς του την πόρτα της εξόδου από το κόμμα. Μια προφανώς μελετημένη κίνηση, ώστε η δυσαρέσκεια και οι αντιδράσεις των βουλευτών του κόμματος που “φουσκώνουν” καθημερινά να κατευναστούν άνωθεν δυναμικά.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στάθμισε τις εσωκομματικές ισορροπίες, τον αντίκτυπο της κίνησης των “11” στην παραδοσιακή βάση του κόμματος, την ανάγκη τέλεσης μιας κίνησης εντυπωσιασμού για να “κοπεί ο βήχας” και κατέληξε στην καρατόμηση Σαλμά.
Για τα “αντικοινοβουλευτική και αντισυναδελφική συμπεριφορά” δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις. Η αντικοινοβουλευτική στάση “σκοντάφτει” πάνω στον συνταγματικό ρόλο του βουλευτή και πετιέται στα σκουπίδια. Το “αντισυναδελφική” ίσως σηκώνει μεγαλύτερη συζήτηση, αφού ο κ. Σαλμάς “χρεώνεται” τις επιθέσεις σε Κ. Χατζηδάκη. Αδ. Γεωργιάδη και Λ. Μενδώνη, όμως ποιος μπορεί να τον χαρακτηρίσει “αντισυναδελφικό” όταν καταγγέλλει την κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών, τις αυξήσεις των φαρμάκων ή τις χαριστικές συμβάσεις σε ένα υπουργείο συνοδεύοντας τις καταγγελίες με την υπογραφή του;
Τελειώνει ή “φουσκώνει” το αντάρτικο;
Ο Κ. Μητσοτάκης δεν διέγραψε τον Νικήτα Κακλαμάνη, τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη ή τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, ούτε κάποιον άλλο από τη λεγόμενη καραμανλική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, αυτήν που έχει απομείνει, τέλος πάντων, τόσο σε επίπεδο κοινοβουλίου όσο και βάσης. Ούτε τον Δαβάκη ή τον Καράογλου που ανήκουν στον κύκλο Σαμαρά. Επέλεξε τον πιο αδύναμο κρίκο της κίνησης των “11”, τον “μοναχικό λύκο” που έγραφε και ο Έρμαν Έσσε, για να περάσει τα μηνύματα του στην ΚΟ του κόμματος. Αυτόν που είχε ξεκαθαρίσει πως δεν ενδιαφέρεται για υπουργοποίηση, προφανώς γνωρίζοντας πως δεν υπήρχε καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο κι ας ήταν ο μοναδικός βουλευτής που θα είχε απομείνει στη ΝΔ του Μητσοτάκη, αυτόν που είχε λερωθεί άδικα στην περίπτωση της Novartis έχοντας αποδεδειγμένα κυνηγήσει τέτοιου είδους συναλλαγές στο υπουργείο Υγείας, αυτόν που έκανε ακαδημαϊκή καριέρα στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και όχι στους διαδρόμους ενός υπουργείου, αυτόν που εκλέγεται στην περιφέρεια, έχοντας απέναντι του “πρωθυπουργικό κολλητό”, αυτόν που κατήγγειλε πράγματα με ονόματα και διευθύνσεις μέσω της κοινοβουλευτικής οδού και οι απαντήσεις που πήρε είναι για γέλια. Και αντί να διαγραφούν αυτοί που δεν κατόρθωσαν να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις στις καταγγελίες του, διαγράφηκε εκείνος…
Θα επηρεάσει τους αντιδρώντες βουλευτές της ΝΔ η διαγραφή Σαλμά; Οι “11”, που έγιναν δέκα, θα καμφθούν από τον “αποκεφαλισμό” του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και πρώην στελέχους των κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά; Ο Καράογλου και ο Δαβάκης, μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας α, θα λυγίσουν βλέποντας μπροστά τους τον Σαλμά να κουνά μαντίλι στο κόμμα, το οποίο υπηρέτησε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και με το οποίο εκλέγεται βουλευτής 25 χρόνια; Ή μήπως σε αυτούς τους δυο θα προστεθούν κι άλλοι “σαμαρικοί” που δεν υπέγραψαν την ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών; Μήπως οι “δέκα” μπορεί να γίνουν 20 στην επόμενη κοινοβουλευτική ερώτηση για την ακρίβεια ή το ΕΣΥ; Προσεχώς απαντήσεις.