ΚΙΝΑΛ: Ο Ανδρουλάκης στήριξε τη ΝΔ για τον Κασιδιάρη
Η τροπολογία για τον αποκλεισμό του μορφώματος Κασιδιάρη από τις επερχόμενες εκλογές αποτέλεσε μια άσκηση μετεκλογικών συνεργασιών. Το γεγονός ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν στην ίδια πλευρά δίνει ίσως μια πρόγευση των εξελίξεων, καθώς οι κυβερνητικοί συνεταίροι του πρόσφατου παρελθόντος επιχείρησαν να απομονώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωξε τη συναίνεση μέσω της πρότασης των συνταγματολόγων Αλιβιζάτου, Κοντιάδη κ.α. στο αποκλεισμό όχι μόνο της “Χρυσης Αυγής” αλλά και του “χρυσαυγιτισμού” από το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.
Τελικά με τις “σημειακές” νομοτεχνικές βελτιώσεις στη γραμμή του Επιστημονικού Συμβουλιου της Βουλής αργά χθες το βράδυ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υπερψήφισαν την τροπολογία για το εκλογικό μπλόκο στο μόρφωμα Κασιδιάρη, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλωσε “παρών” στην τελευταία ψηφοφορία που συμμετείχε στην παρούσα Βουλή, ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.
“Ο υπουργός παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έκανε δεν έλαβε υπόψιν του τις αντιρρήσεις όχι μόνο τις δικές μας αλλά και άλλων δυνάμεων που επί της αρχής ειπώθηκαν σε σχέση με τη προτεινόμενη διάταξη. Έτσι ουσιαστικά ανοίγουμε μια κερκόπορτα που δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει” σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος το ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και πρόσθεσε “Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιλέγει με βάση το δικό της σκεπτικό να μη δημιουργηθούν οι όροι μιας πλατιάς πλειοψηφίας εντός του κοινοβουλίου που να στηρίξει μια διάταξη που θα έθετε ουσιαστικούς φραγμούς χωρίς να εγκυμονεί κινδύνους στη δράση των σύγχρονων ναζί. Θεωρούμε λοιπόν ότι αυτός ο τρόπος, αυτή η εμμονή της κυβέρνησης δεν μας επιτρέπει να ψηφίσουμε τη συγκεκριμένη διάταξη, κατά συνέπεια θα οδηγηθούμε στο “παρών”. Δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια ρύθμιση η οποία θα έρθει να αλλάξει ενδεχομένως τον χαρακτήρα της ελληνικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας”
Για πράξη πολιτικής δειλίας μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σχολιάζοντας την τελική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, “να μην κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό και να πει ευθέως ότι θέλει να κατέβει ο Κασιδιάρης για να δυσκολέψει την αυτοδυναμία της ΝΔ”.
Υπέρ της διάταξης ψήφισε το ΠΑΣΟΚ καθώς σε δήλωση του ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε “Κατόπιν και της θετικής γνωμοδότησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ως προς την συνταγματική αρτιότητα της, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών”.
Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι ψαρεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς και του κίβδηλου πατριωτισμού, κάνοντας μικροκομματικός υπολογισμούς ενόψει των εκλογών με τον υπουργό Εσωτεριών Μάκη Βορίδη να μιλά “για αμηχανία και έλλειψη καθαρής θέσης” από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. “Μήπως θέλετε να κατέβει στις εκλογές η Χρυσή Αυγή,πείτε το για να το λήξουμε” είπε απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη και υποκριτική την στάση του ΣΥΡΙΖΑ,την επιχειρηματολογία του οποίου ταύτισε με αυτή της Χρυσής Αυγής. Σχετικά με τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης ότι με την υπάρχουσα διατύπωση,υπάρχει ο κίνδυνος μελλοντικά να περιληφθούν κι άλλα κόμματα,ο κ.Βορίδης,ανέφερε ότι “με τη δική μας ερμηνεία,περιορίζεται μόνο στον αποκλεισμό των εγκληματικών οργανώσεων, ενώ με τη δική σας που λέει ότι πρέπει να ανιχνεύονται πολιτικά κίνητρα, υπάρχει ακριβώς αυτός ο κίνδυνος” και απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ,κατέληξε: “Πασχίζουμε να φράξουμε το δρόμο των εγκληματιών προς το Κοινοβούλιο κι ελπίζουμε να μας ακολουθήσετε”.
Θετικό υπό προϋποθέσεις στην τροπολογία για τον εκλογικό αποκλεισμό του μορφώματος Κασιδιάρη,εμφανίστηκε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, μέσω του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος επεσήμανε ότι “θα ήταν κατώτερο των περιστάσεων κάθε κόμμα να λειτουργήσει σε μια περίκλειστη λογική,αντί να επιδιώξει τη συνεννόηση ,τη σύνθεση και τη συναίνεση”. Αφού πρότεινε για την αποφυγή παρερμηνειών να διορθωθεί μια παράγραφος της τροπολογίας,ώστε να είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι οι εγκληματικές οργανώσεις και τα κακοποιά στοιχεία δεν έχουν θέση στη λειτουργία της Δημοκρατίας,υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει μια ουσιαστική και ειλικρινής συζήτηση ανάμεσα σε όλες τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου για τα αίτια που τροφοδοτούν και ενισχύουν τέτοια μορφώματα.
ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 με κοινή ουσιαστικά επιχειρηματολογία καταψήφισαν επειδή η τροπολογία προωθεί τη θεωρία των δύο άκρων, ενώ η Ελληνική Λύση καταψήφισε την τροπολογία επειδή ήταν αντισυνταγματική και ενάντια στη δημοκρατία.