Κινεζικός… πυρετός στις αποκρατικοποιήσεις
Το μόνο που γνωρίζαμε εκ των προτέρων είναι το έντονο ενδιαφέρον από κινεζικούς κολοσσούς να επενδύσουν στην Ελλάδα, ως προγεφύρωμα για την επέκτασή τους και στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης.
Αυτό έδειξε η εξέλιξη με την Cosco και τον ΟΛΠ, αυτό δείχνει και η επικράτηση της κρατικής SGCC στον διαγωνισμό για το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.
Το δεδομένο, πάντως, που προέκυψε από τη διαγωνιστική διαδικασία για τον Διαχειριστή Ηλεκτρικής Ενέργειας, αφορά στο ότι οι Κινέζοι συνδυάζουν τη μία επένδυση με άλλες, όπως η πρόταση του άλλου κολοσσού, της CMEC προς τη ΔΕΗ για την κατασκευή εργοστασίου «έξυπνων μετρητών» στην Ελλάδα, που θα υποστηρίξει την παρουσία τους στην εγχώρια αγορά, αλλά και θα αποτελέσει τη βάση για προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών σε άλλες χώρες.
Τίποτα δεν αποκλείεται
Παράγοντες της αγοράς, πάντως, υπενθυμίζουν ότι κατά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον ΑΔΜΗΕ (όταν είχαν εμφανιστεί Ιταλοί και Γερμανοί), η SGCC είχε δηλώσει την πρόθεσή της να συνεργαστεί με οποιονδήποτε άλλο «μνηστήρα» συνεχίσει να ενδιαφέρεται για την ελληνική επιχείρηση.
Με δεδομένο ότι στην τελική φάση απέμεινε μόνο η ιταλική Terna, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την κινεζο-ιταλική συνεργασία, η οποία, όπως λένε έγκυρες πηγές από τον ενεργειακό κλάδο, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ευρύτερες δραστηριότητες και νέες επενδύσεις.
Δεν χάνουν ευκαιρία
Επιπλέον, μιλώντας στην «F&M Voice», οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο σε κάθε νέο μεγάλο διαγωνισμό ή πώληση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου να υπάρχει και μία κινεζική επιχείρηση (πάντα κρατική), που να δείχνει ενδιαφέρον και να διεκδικεί μέχρι τέλους την επικράτησή της, έναντι των οποιονδήποτε ανταγωνιστών τους.
Ιταλικό παρόν
Σε κάθε περίπτωση, από τις εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεις και παραχωρήσεις στον ελληνικό ενεργειακό τομέα, προκύπτει έντονη ιταλική δραστηριότητα, που ερμηνεύεται με πολύ απλές αιτιάσεις:
- i. Ο ιταλικός ενεργειακός τομέας έχει «συγγενικό» προφίλ, με τον ελληνικό, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
- ii. Η εγγύτητα των δύο χωρών δημιουργεί προϋποθέσεις για συνέργειες και αποδοτικές συνεργασίες.
- iii. Η σημερινή Ελλάδα αποτελεί την πιο πρόσφορη αγορά για επέκταση των ιταλικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, καθώς χώρες με άλλα μεγέθη (π.χ. Γερμανία, Γαλλία) έχουν αποτρεπτικά υψηλότερο κόστος και πολύ πιο έντονο ανταγωνισμό.
Αρκετές ιταλικές ενεργειακές επιχειρήσεις έχουν εδραιωμένη θέση στην ελληνική αγορά, με πρώτη την Edison, η οποία συμμετέχει σε διάφορα ενεργειακά έργα, από την ηλεκτροπαραγωγή, έως την έρευνα για πετρέλαιο στη Δυτική Ελλάδα.
Επιπλέον, οι γείτονες, με τη Snam, επιδιώκουν να γίνουν ένας εκ των βασικών μετόχων του ΔΕΣΦΑ (μαζί με τους Αζέρους της Socar). Παράλληλα, συμμετέχουν σε μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις, όπως ο αγωγός TAP, στον οποίο μέτοχος με 20% είναι επίσης η Snam, ενώ η Edison (και πάλι!) μαζί με τη ΔΕΠΑ έχουν υπογράψει προσύμφωνο συνεργασίας με την Gazprom, για τον σχεδιασμό του «διαδρόμου» μεταφοράς αερίου στην Ιταλία.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice.