Κλείνει το εξάμηνο σε συνθήκες… ανίας
Χωρίς την είδηση που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές διακυμάνσεις, η αγορά αναμένεται να κινηθεί και σήμερα σταθεροποιητικά, χωρίς να αποκλείονται κινήσεις window dressing από ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια, λόγω του κλεισίματος του α’ εξαμήνου.
Το γεγονός που θα μπορούσε να αλλάξει τις συνθήκες και στο Χρηματιστήριο δεν είναι άλλο από τη σχεδιαζόμενη έξοδο του Δημοσίου στην αγορά ομολόγων, για πρώτη φορά από το 2014.
Όμως, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση για μια έκδοση ομολόγων, πιθανότατα πενταετούς διάρκειας, μέσα στον Ιούλιο, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώνει μεν ότι υπάρχει ικανοποιητικό επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά προβληματίζεται για το επιτόκιο της έκδοσης.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, άνοιξε χθες, με την ομιλία του στο συνέδριο του “Economist”, μια μεγάλη συζήτηση που θα γίνει ως το καλοκαίρι του 2018 με τους δανειστές και αφορά το αν η Ελλάδα θα προχωρήσει σε «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο, ή θα χρησιμοποιήσει μια προληπτική πιστωτική γραμμή από τους Ευρωπαίους δανειστές, αναλαμβάνοντας και νέες μνημονιακές δεσμεύσεις.
Ο πρωθυπουργός ήταν αρκετά σαφής, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση επιλέγει την «καθαρή» έξοδο: «Η Ελλάδα δεν θα βγει τώρα στις αγορές προστατευμένη σε μια υγειονομική ζώνη για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους», τόνισε και πρόσθεσε: «Θα βγει με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής. Για αυτό και η Ελλάδα δεν θα αναζητήσει σε έναν χρόνο από σήμερα, το καλοκαίρι του 2018, πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις, δηλαδή ένα κεκαλυμμένο νέο μνημόνιο για να αποχαιρετήσει το πρόγραμμα, αλλά μετά την απόφαση της 15ης Ιούνη, είμαστε βέβαιοι ότι θα βγει καθαρά και με τις δυνάμεις της και θα αποχαιρετήσει οριστικά τα μνημόνια και αυτή την πολυετή ταλαιπωρία της ελληνικής κοινωνίας».
Η χθεσινή συνεδρίαση του ΧΑ θύμιζε… διακοπές Αυγούστου. Με τον τζίρο των συναλλαγών να μειώνεται κάτω από τα 45 εκατ. ευρώ, η αγορά πέρασε άλλη μια συνεδρίαση χωρίς αξιοσημείωτη μεταβολή του Γενικού Δείκτη, ο οποίος έκλεισε στις 819,72 μονάδες, δηλαδή 0,35% χαμηλότερα από χθες.
Σε αυτή την αδιάφορη συνεδρίαση, όπου όλα έμοιαζαν σαν να έχουν φύγει πρόωρα για διακοπές οι διαχειριστές κεφαλαίων, η Coca Cola πίεσε το Γενικό Δείκτη σε πτώση, λόγω της αποκοπής του μερίσματος, υποχωρώντας τελικά κατά 3,81%, αλλά ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,03% και εξισορρόπησε αυτές τις πιέσεις.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση της δεκαετίας ήταν αρκετά χαμηλότερα από το 5,5% (στο 5,426), ενώ στη διετία συμπιέσθηκε κοντά στο 4%, για να βρεθεί το απόγευμα στο 4,12%.
Η είδηση της ημέρας ήταν η επιβεβαίωση, με ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, του μεγάλου deal για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην κοινοπραξία Exin-Kalamos, έναντι υψηλού τιμήματος, 718 εκατ. ευρώ. Με αυτή τη συμφωνία, η Εθνική βελτιώνει κατά 110 μονάδες βάσης το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Σχετικά με προβλήματα στην εκταμίευση της δόσης, λόγω της εκκρεμότητας με το θέμα των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, που αντιμετώπιζαν ποινικές κατηγορίες, τη λύση έδωσε ο Άρειος Πάγος, αναιρώντας το βούλευμα για την άσκηση των διώξεων.