Κλιματική αλλαγή στο τέλος του 2024
*Aπό τον καθηγητή Χρήστο Σ. Ζερεφό
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, το 2023 κατεγράφη ως η πιο θερμή χρονιά σύμφωνα με τα αρχεία μετρήσεων παγκοσμίως, από τις απαρχές τήρησης τέτοιων μετεωρολογικών δεδομένων , με τον αριθμό των ανθρώπων που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή, να αυξάνεται συνεχώς. Δυστυχώς, οι προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής κρίσης, εν μέσω οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων, αποδεικνύονται ανεπαρκείς, με συνέπεια η μέση θερμοκρασία του πλανήτη να αυξάνεται διαρκώς. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι ο όρος «Κλιματική Αλλαγή» έχει δώσει πια τη θέση του στον όρο «Κλιματική Κρίση» και όχι άδικα, καθώς οι κλιματικές προβλέψεις για όλο τον κόσμο, αλλά και για τη χώρα μας, εκτιμούν ότι ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συμβαίνουν συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση.
Η Επιστημονική Κοινότητα σε συνεργασία με τις Κυβερνήσεις κρατών αναλαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες με την κατάρτιση στρατηγικών σχεδίων αντιμετώπισης, για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης, όπως είναι η Συμφωνία του Παρισιού και η Διάσκεψη των Μερών (Conference of the Parties, COP), η οποία πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στο Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν, και στην οποία τονίζεται η ανάγκη αύξησης των κονδυλίων χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης. To 2024 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά αφού αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τις θερμοκρασιακές τιμές του 2023, με νέα ρεκόρ επιπτώσεων και καταστροφών.
Παράλληλα όμως, αποτελεί και έτος εκλογών για τις τρεις από τις τέσσερις περιοχές με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου: την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ινδία και Αμερική. Ιδιαίτερα μάλιστα για τις Ηνωμένες Πολιτείες η επανεκλογή Τραμπ στην προεδρεία της χώρας, αναμένεται όχι μόνο να μειώσει τις Αμερικανικές δράσεις απέναντι στην κλιματική αλλαγή, αλλά και να επηρεάσει τη βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες στον τομέα αυτό. Παρά τις νέες αυτές προκλήσεις, θα πρέπει να προχωρήσουμε απρόσκοπτα στην άμεση μείωση των εκπομπών των θερμοκηπικών αερίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή, αλλά και στην περαιτέρω υιοθέτηση μέτρων διαχείρισης και προσαρμογής των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς ακόμα και αν μηδενιστούν οι εκπομπές των αερίων που την προκαλούν, θα χρειαστούν δεκαετίες για την επαναφορά του κλίματος στα προ-βιομηχανικά επίπεδα.