Κλωστοϋφαντουργία: Διπλός πονοκέφαλος μετά τον Daniel
Μπορεί οι περυσινές καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία να έπληξαν την εγχώρια παραγωγή βάμβακος και τις περιουσίες των καλλιεργητών, ωστόσο λόγω της πολύ χαμηλής διεθνούς ζήτησης δεν φαίνεται να μειώθηκαν τα υπάρχοντα αποθέματα στη χώρα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η περυσινή πτώση της παραγωγής βάμβακος στη Θεσσαλία λόγω των πλημμυρών κυμάνθηκε γύρω στο 50%, με τις απώλειες να είναι ουσιαστικά ακόμη μεγαλύτερες λόγω του ότι ένα ποσοστό «λευκού χρυσού» που παρήχθη ήταν χαμηλής ποιότητας.
Ωστόσο, όσοι είχαν εκφράσει πέρυσι φόβους ότι η μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να προκαλέσει άμεσα προβλήματα στις νηματουργίες και στις μονάδες ενδυμάτων, δεν επιβεβαιώθηκαν στην πράξη για δύο κυρίως λόγους:
Πρώτον, γιατί (δυστυχώς…) μειοψηφικό μόνο ποσοστό της εγχώριας παραγωγής βάμβακος διατίθεται στην ελληνική αγορά, ενώ το υπόλοιπο κατευθύνεται στο εξωτερικό, με την Τουρκία να αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους μεγάλους αγοραστές.
Η ουσία είναι πως ενώ η παραγωγή ελληνική βάμβακος μειώθηκε το 2023 κατά 35%-40%, εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα μεγάλο απόθεμα προϊόντος επειδή απλά αυτό δεν μπόρεσε να πουληθεί.
Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου η φετινή παραγωγή βάμβακος θα κινηθεί κάπου στους 250-260 χιλιάδες τόνους, δηλαδή θα κυμανθεί περίπου στη μέση μεταξύ των επιδόσεων του 2022 και του 2023. Ειδικότερα στη Θεσσαλία, οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν υπολογίζεται πως είναι λιγότερες από πέρυσι.
Οι εισηγμένες στο ΧΑ
Αν όμως οι κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις δεν αντιμετώπισαν άμεσο πρόβλημα από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας, βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εξαιρετικά δυσχερή θέση εξ’ αιτίας της καθίζησης που έχει σημειώσει η ζήτηση από την Ευρώπη.
«Η μεγάλη πτώση της ζήτησης ξεκίνησε από την άνοιξη του 2022 και σήμερα εξακολουθεί να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Είναι προφανές ότι ένα μεγάλο ποσοστό των εισοδημάτων των ευρωπαϊκών νοικοκυριών φαγώθηκε από τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις ενδυμάτων να υποστούν κατακόρυφη πτώση. Ελπίζεται ότι με τη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων από την ΕΚΤ, η κατάσταση θα αρχίσει να ανακάμπτει» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας του κλάδου.
Ενδεικτική είναι η κατάσταση που αφορά τις εισηγμένες εταιρείες του ευρύτερου κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης, καθώς μέσα στο 2024 έχουν υποβάλλει αιτήσεις πτώχευσης τόσο η νηματουργία Βαρβαρέσος, όσο και η Fieratex.
Επίσης, από τις νηματουργίες που εξακολουθούν να παράγουν αναφέρουμε για παράδειγμα την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου (υγιής ισολογισμός) που δύσκολα θα αποφύγει φέτος το ζημιογόνο αποτέλεσμα, την Επίλεκτο που έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και υψηλές υποχρεώσεις (κύκλοι της αγοράς μιλούν για ανάγκη ρύθμισης-κουρέματος δανείων) και τα Κλωστήρια Θράκης, όπου ο στόχος του πιστωτή να είναι η πώληση του ενεργητικού της στους Ιταλούς της Olcese-Ferrari, ή έστω σε άλλον ενδιαφερόμενο