Κομισιόν: Ακρίβεια διαρκείας στην ενέργεια- Αυξημένες τιμές για 2-3 χρόνια
Θυμάστε τον Κ. Μητσοτάκη και τον Αδ. Γεωργιάδη που έλεγαν πως η αύξηση στις τιμές της ενέργειας θα ήταν προσωρινές και από τις αρχές του 2022 θα άρχιζε η αποκλιμάκωσή τους;
Ε, λοιπόν, για μία ακόμη φορά έπεσαν έξω.
Και αυτά δεν τα λέει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η 1Voice, ούτε κάποιο κόμμα που αντιπολιτεύεται στην κυβέρνηση.
Η Κομισιόν τα λέει και τα… φωνάζει μέσα από το πρώτο της θέμα η εκ των ναυαρχίδων της δεξιάς, η «Καθημερινή».
Η εφημερίδα του Φαλήρου κυκλοφορεί σήμερα με βασικό τίτλο,
-Κομισιόν: Ακρίβεια διαρκείας στην ενέργεια- Αυξημένες τιμές για 2-3 χρόνια.
Ναι μωρέ.
Μιλάμε για την ίδια ακρίβεια που ο Μητσοτάκης και ο Γεωργιάδης την είχαν ονομάσει παροδική.
Αποδεικνύεται, όμως, ότι όχι μόνο παροδική δεν είναι, αλλά θα στείλει τα ήδη χρεωκοπημένα ελληνικά νοικοκυριά στην αυτοκτονία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τον εγκλωβισμό της Ελλάδας στις συμπληγάδες πέτρες του φυσικού αερίου και του λιγνίτη, αναδεικνύουν τα στοιχεία της νέας έκθεσης της Κομισιόν για την ενέργεια στην ευρωπαϊκή αγορά, στο τρίτο τρίμηνο του 2021. Καθώς η χώρα δεν έχει τις επιλογές που έχουν χώρες της Βόρειας Ευρώπης που έχουν ανεπτυγμένες ΑΠΕ και πυρηνικά, δεν έχει την ευελιξία να αποφύγει τα αυξημένα κόστη του φυσικού αερίου και των ρύπων που συνοδεύουν τη λιγνιτική παραγωγή.
Η έκθεση συσχετίζει τις μειωμένες επιλογές στην παραγωγή ενέργειας με την άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής αλλά αναφέρεται και σε άλλους παράγοντες που κάνουν ευάλωτη την κάθε χώρα στην άνοδο των τιμών όπως η έλλειψη ανταγωνισμού και η συγκέντρωση.
Η αναλυτική περιγραφή των πολύ διαφορετικών συνθηκών που επικρατούν σε κάθε χώρα, στο ενεργειακό μίγμα και το επίπεδο του ανταγωνισμού κάνουν την Ευρώπη μια ενεργειακή Βαβέλ διαφορετικών ταχυτήτων και συμφερόντων, στην οποία όμως κάθε χώρα αν και ξεκινώντας από διαφορετικό σημείο και με διαφορετικό κόστος καλείται να κυνηγήσει τις επενδύσεις για την ενεργειακή της μετάβαση με την ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ και των νέων τεχνολογιών όπως το πράσινο υδρογόνο.
Στην περιγραφή της ελληνικής αγοράς, αναδεικνύεται το πρόβλημα επάρκειας και η έλλειψη επιλογών στην παραγωγή ενέργειας. Παρά την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, στην Ελλάδα, αυξήθηκε η παραγωγή ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου, ενώ σε άλλες χώρες που υπήρχαν αρκετές ΑΠΕ η παραγωγή από φυσικό αέριο μειώθηκε και εξοικονομήθηκαν κόστη.
Στη συγκυρία της ανόδου των ενεργεικών τιμών του τρίτου τριμήνου που συνεχίστηκε και στο τέταρτο τρίμηνο, υπήρξαν διαφοροποιήσεις ανά χώρα, που σχετίζονται με τις επιλογές παραγωγής ενέργειας που διαθέτει.