fbpx

Κοροϊδία, εμπαιγμός και απάτη το “πακέτο Μητσοτάκη” των 3,4 δισ. ευρώ

0 194

Mία απίστευτη κοροϊδία, έναν πρωτοφανή εμπαιγμό σε βάρος εκατομμυρίων νοικοκυριών και χιλιάδων επιχειρήσεων συνιστούν οι… βαρύγδουπες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το “βήμα” της 85ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης για τα μέτρα… φοροελαφρύνσεων και εισοδηματικών ενισχύσεων συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ, που θα ισχύσουν το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και ολόκληρο το 2022.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δούλεψε… ψιλό γαζί τους περισσότερους από όσους τον είδαν και τον άκουσαν, ποντάροντας στην παντελή έλλειψη αντικειμενικής παρουσίασης των εξαγγελιών του από τη συντριπτική πλειονότητα των εξαγορασμένων πολιτικά και οικονομικά μέσων μαζικής ενημέρωσης και εφαρμόζοντας ταυτόχρονα και τις ακόλουθες μεθοδεύσεις:

1) Παρουσίαση τριών σημαντικών μέτρων που ήδη έχουν ανακοινωθεί, κατατεθεί στη Βουλή και νομοθετηθεί πριν από 1 έως και 5 μήνες, ως “νέων μέτρων που θα ισχύσουν από την 1η-1-2022”!

Πρόκειται για τα ακόλουθα μέτρα:

α) Επέκταση για όλο το 2022 της απαλλαγής των μισθωτών εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Το μέτρο αυτό έχει ήδη νομοθετηθεί από τις 18 Μαϊου 2021 με την παράγραφο 2 του άρθρου 121 του ν. 4799/2021, με την οποία προβλέπεται ότι: “Για το φορολογικό έτος 2022 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα.”! Σημειώνεται ότι το δημοσιονομικό κόστος αυτού του ήδη νομοθετηθέντος εδώ και 5 μήνες μέτρου έχει εκτιμηθεί από τους αρμοδίους συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι θα ανέλθει σε 767 εκατομμύρια ευρώ το 2022.

β) Μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων που έχουν τη μορφή εταιριών, από το 24% στο 22%. Η μείωση ισχύει για τον φόρο στο εισόδημα του έτους 2021, που θα πληρωθεί το 2022. Το μέτρο έχει ήδη νομοθετηθεί από τις 18 Μαϊου 2021 με το άρθρο 120 του ν. 4799/2021. Το δημοσιονομικό κόστος αυτού του ήδη νομοθετηθέντος εδώ και 5 μήνες μέτρου έχει εκτιμηθεί ότι θα ανέλθει σε 183 εκατομμύρια ευρώ το 2022.

γ) Επέκταση για όλο το 2022 της μείωσης κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Το μέτρο αυτό έχει ήδη νομοθετηθεί εδώ και ένα μήνα περίπου με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νέο ασφαλιστικό νόμο για την αναμόρφωση του καθεστώτος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων. Το δημοσιονομικό του κόστος έχει εκτιμηθεί σε 816 εκατ. ευρώ για το έτος 2022.

Συμπερασματικά, τρία από τα μέτρα που εξήγγειλε προχθές ο πρωθυπουργός, των οποίων το συνολικό δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 1,76 δισ. ευρώ έχουν ήδη εξαγγελθεί εδώ και πολύ καιρό κι έχουν ήδη νομοθετηθεί. Ο πρωθυπουργός ενέταξε αυτά τα μέτρα στη λίστα των εξαγγελιών του για να την … αυγατίσει και να την φτάσει στα 3,4 δισ. ευρώ! Χωρίς αυτά τα τρία μέτρα, το … “πακέτο Μητσοτάκη” θα εμφανιζόταν πολύ πιο φτωχό σε δημοσιονομικό κόστος, καθώς θα περιοριζόταν κάτω από το 1,7 δισ. ευρώ! Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ τα οποία εμφάνισε όλα ως νέα, όμως στην πραγματικότητα τα 3 πιο σημαντικά από αυτά συνολικού ύψους 1,76 δισ. ευρώ ήταν ήδη εξαγγελθέντα, γνωστά και νομοθετημένα!

2) Εξαγγελία “μέτρων” τα οποία απλά παρατείνουν για μερικούς ακόμη μήνες ήδη ισχύουσες ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις και εν τέλει δεν αλλάζουν τίποτα προς το καλύτερο για τους πολίτες.

Τέτοια… “μέτρα”, που απλά διατηρούν για περισσότερο χρονικό διάστημα ήδη ισχύοντα ευνοϊκά νομοθετικά καθεστώτα και, ουσιαστικά, δεν βελτιώνουν την ήδη υφιστάμενη κατάσταση εκατομμυρίων νοικοκυριών και χιλιάδων επιχειρήσεων, είναι:

α) Παράταση της εφαρμογής των μειωμένων από το 24% στο 13% συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στο τουριστικό πακέτο, για άλλους 9 μήνες, δηλαδή για το χρονικό διάστημα από 1η Οκτωβρίου 2021 έως την 30η-6-2022. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου αυτού ανέρχεται σε 64 εκατ. ευρώ για το 2021 και σε 211 εκατ. ευρώ για το 2022, δηλαδή συνολικά σε 275 εκατ. ευρώ.

β) Επέκταση της αναστολής πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου αυτού είναι μόλις 4,5 εκατ. ευρώ για το 2021 και 9 εκατ. ευρώ για το 2022, δηλαδή συνολικά 13,5 εκατ. ευρώ.

γ) Παράταση της εφαρμογής του προγράμματος επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο 2021. Το μέτρο αυτό θα έχει κόστος 22 εκατ. ευρώ.

δ) Παράταση της χορήγησης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους καλλιτέχνες για άλλους 2 μήνες (για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο) και τους ξεναγούς για άλλους δύο μήνες (Μάιο και Ιούνιο), με δημοσιονομικό κόστος 30 εκατ. ευρώ.

ε) Παράταση της εφαρμογής του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021, με κόστος 50 εκατ. ευρώ για τον φετινό κρατικό προϋπολογισμό

στ) Παράταση για άλλους τρεις μήνες της εφαρμογής του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» που αφορά στην κρατική επιδότηση δόσεων δανείων νοικοκυριών που επλήγησαν από την πανδημία. Η επιδότηση θα έχει τη μορφή κάλυψης ποσοστού 40% επί των δόσεων δανείων. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 48 εκατ. ευρώ για το 2021.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των παραπάνω 6… παρατάσεων ήδη εφαρμοζόμενων μέτρων υπολογίζεται σε 428,5 εκατ. ευρώ.

3) Αποφυγή ή αναβολή εξαγγελιών μέτρων για τα οποία το κυβερνών κόμμα είχε δεσμευτεί προεκλογικά, το 2019 και για τα οποία πλέον τα περιθώρια υλοποίησης μέσα στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία έχουν στενέψει πάρα πολύ.

Περισσότεροι από 500.000 μισθωτοί εργαζόμενοι στο Δημόσιο και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, περίπου 1.000.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες και περίπου 1.800.000 φορολογούμενοι όλων των κατηγοριών με πολύ χαμηλά εισοδήματα θα χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον άλλον ένα χρόνο το κυβερνών κόμμα για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που τούς είχε δώσει το 2019, κατά την τότε προεκλογική περίοδο, περί κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και των τεκμηρίων διαβίωσης. Από τη λίστα των παρεμβάσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός απουσιάζουν υπεσχημένα από τη Νέα Δημοκρατία μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων όπως:

  • Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 2,2%-10% για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ώστε στους πλήρως απαλλασσόμενους να περιληφθούν πλέον και περίπου 500.000 μισθωτοί υπάλληλοι-λειτουργοί του Δημοσίου καί συνταξιούχοι, που εξακολουθούν να επιβαρύνονται με τη συγκεκριμένη εισφορά.
  • Η σταδιακή μείωση μέχρι πλήρους καταργήσεως του τέλους επιτηδεύματος των 650 έως 1.000 ευρώ που επιβαρύνει “οριζόντια” και ανεξαρτήτως του εάν δηλώνουν κέρδη ή ζημίες, περίπου 1.000.000 εμπόρους, βιοτέχνες, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες με ατομικές ή άλλης μορφής επιχειρήσεις.
  • Η πλήρης κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης τα οποία γίνονται αιτία κάθε χρόνο να υπερφορολογούνται – άδικα κατά κανόνα – περίπου 1.800.000 φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα και πολλοί εξ΄ αυτών να χάνουν επιδόματα και άλλες κοινωνικές παροχές που δικαιούνται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Η Νέα Δημοκρατία είχε υποσχεθεί ότι θα εφαρμόσει αυτά τα μέτρα ως κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της τετραετίας Ιουλίου 2019 – Ιουλίου 2023 στην οποία της έδωσε το δικαίωμα ο ελληνικός λαός να κυβερνήσει. Όμως, με βάση τις προχθεσινές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, φαίνεται ότι τα μέτρα αυτά μετατίθενται πλέον για εφαρμογή οριακά στο τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης.

Κι αυτό διότι είναι πλέον προφανές ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί κανένα από τα μέτρα αυτά μέσα στο 2022 και το μόνο έτος που απομένει πλέον για να εφαρμοστούν είναι το 2023. Κι αυτό όχι ολόκληρο, δεδομένου ότι η κυβερνητική θητεία λήγει τον Ιούλιο του έτους αυτού.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More