fbpx

Κορονοϊός: Στο «σκαμνί» όλοι για τους χιλιάδες θανάτους

0 260

Η έκθεση Λύτρα για την πανδημία από μόνη της πλέον όπως και η πρώτη που έφερε και την υπογραφή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα αποτελούν κάλλιστα τη βάση προκειμένου η επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία να προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την απόδοση τουλάχιστον πολιτικών ευθυνών σε όσους διαχειρίστηκαν την πανδημία και είχε ως αποτέλεσμα χάσο να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 33.000 μέχρι σήμερα.

Πρώτος όλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μιλώντας στη Βουλή για το ζήτημα της νοσηλείας εντός και εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και τους θανάτους είχε πει “Έχετε εσείς; Φέρτε την! Αντί να κουνάτε το χέρι σας προκλητικά, αν έχετε εσείς τέτοιες ενδείξεις και στοιχεία, φέρτε τα!” ζητώντας από την αντιπολίτευση ενδείξεις για την μεγαλύτερη θνησιμότητα των ασθενών εκτός ΜΕΘ. Λίγες ημέρες αργότερα αποκαλύφθηκε η πρώτη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα με στοιχεία και όχι απλές ενδείξεις για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησής.

Ακολούθως ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε προβεί σε μια απίστευτη δήλωση καθώς είπε στην ΕΡΤ “Αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ, αυτό θα σήμαινε, κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων, ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, γιατί η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι περίπου στο μισό, 45-50%” αναφέροντας επίσης “οι ΜΕΘ δεν είναι η λύση, θα πρέπει πρώτα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι ώστε να μη χρειάζεται να προσφεύγουμε σε αυτές τις Μονάδες”! θέλοντας προφανώς να μας πείσει πως φταίει το γεγονός πως δεν έχουμε ατομική ευθύνη, και όχι η κυβέρνηση που δεν φρόντισε για την επάρκεια τους.

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου από την πλευρά του είχε δηλώσεις “Όπως έχει αποσαφηνιστεί πάρα πολλές φορές και από δηλώσεις του υπουργού Υγείας, και της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, και από τους ειδικούς στα νοσοκομεία, όπου γίνεται διασωλήνωση ασθενούς εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, γίνεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις παρακολούθησης που πρέπει να υπάρχουν σε χειρουργικά κρεβάτια. Δεν υπάρχουν στη γνώση μας στατιστικά στοιχεία, ή να είναι στατιστικά στοιχεία αυτά επιστημονικώς αποδεδειγμένα, που να δικαιολογούν κάποια διαφορά στις στατιστικές πιθανότητες για την τραγική κατάληξη”.

Ακόμη και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, είχε πει για τις ΜΕΘ “Η απάντηση λοιπόν είναι, και αυτό σας το λέω από μία επικοινωνία και μία συζήτηση, γιατί αυτό σας μεταφέρω, μη αρμοδίως εγώ. Από μία συζήτηση που είχα με τον υπουργό Υγείας, είναι ότι αυτό το παρακολουθούν και το μετράνε, και δεν βλέπουνε διαφοροποίηση. Αυτό είναι αυτό που είπε ο πρωθυπουργός. Δηλαδή τι; Ότι εντέλει, αυτό το είδος νοσηλείας δεν φαίνεται ότι έχει επίπτωση στατιστική ως προς το αποτέλεσμά της. Η απάντηση είναι ότι θα θέλαμε όλοι να είναι στη ΜΕΘ. ‘Ντάξει;”!

Αυτές είναι μερικές από τις δηλώσεις που έκαναν τα χρόνια της πανδημίας ο πρωθυπουργός και συναρμόδιοι υπουργού συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Υγείας σε μια προσπάθεια να καλύψουν τις πολιτικές ευθύνες τους για τους εκατοντάδες θανάτου εκτός ΜΕΘ, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για τη δημιουργία τριπλάσιων μονάδων ΜΕΘ σε σχέση με την εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο η έκθεση Λύτρα καταλήγει σε απλό και συνάμα τραγικό συμπέρασμα: όποιος διασωληνώθηκε εκτός ΜΕΘ, πρακτικά πέθανε. Η έρευνα του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα της έρευνας σε 14.011 άτομα, κατεληξε στα εξής 4 συμπεράσματα:

1. Μεταξύ των ασθενών που δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, σχεδόν όλοι απεβίωσαν, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 97,7%, που σε απόλυτο αριθμό μεταφράζεται σε 1.084 ασθενείς

2. Από την 1η Σεπτεμβρίου παρατηρείται «επιδείνωση» της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

3. Αυξάνεται δραματικά η πιθανότητα να πεθάνει κανείς αν βρίσκεται σε νοσοκομείο της επαρχίας. Το ποσοστό της τάξεως του 21% ανέρχεται σε 64% για όσους βρίσκουν περίθαλψη σε νοσοκομεία της επαρχίας.

4. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ενώ αναφέρει ότι το ποσοστό αυτών πέθαναν μέσα σε ΜΕΘ μειώνεται στο 72,7%.

Ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας υπενθυμίζεται ότι αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση είχε στα χέρια της από τον Μάιο του 2021 μελέτη του ίδιου και του Σωτήρη Τσιόδρα που ανέφερε ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι απόλυτα εκτεθειμένη καθώς οι δύο έρευνες των διακεκριμένων καθηγητών, ο ένας των οποίων διετέλεσε παρά τω πρωθυπουργώ για τα θέματα της πανδημίας, αποκαλύπτουν τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες σε ότι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Άλλωστε η πανδημία αποτέλεσε για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ευκαιρία για πολιτικές υγείας υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων, παρά για τη στήριξη και την ενίσχυση το ΕΣΥ.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More