Κώστας Γκιουλέκας: «Η Θεσσαλονίκη αξίζει να πρωταγωνιστήσει»
Συνέντευξη στη Φιλίππα Ταμπάρη
Τον σημερινό μου καλεσμένο, τον γνωρίζω αρκετά χρόνια, όχι όμως μέσα από την πολιτική του ιδιότητα. Τον γνώρισα όταν μετά από την πρακτική μου ως δημοσιογράφος δούλεψα στο δημοτικό κανάλι της Θεσσαλονίκης TV100, όπου ήταν γενικός διευθυντής προγράμματος. Θυμάμαι πως η πόρτα του ήταν πάντοτε ανοιχτή για ο,τιδήποτε ήθελα να ρωτήσω, να μάθω και να συζητήσω, ως καινούργια στον χώρο της δημοσιογραφίας.
Πρόσωπο οικείο και αληθινό, ο Κώστας Γκιουλέκας, ως Μακεδόνας, ξεχωρίζει. Ευγενής, χαμογελαστός, με μια δόση συναισθηματισμού, που έχει κάτι από… βορρά. Ναι, εμείς «επάνω», αγαπάμε το συναίσθημα! Δεν είναι τυχαίο που έχει παραμείνει τόσα χρόνια πιστός στην ιδεολογία του και φυσικά, στην παράταξη που υπηρετεί. Εκτός από την πολιτική, μετράει πολλά χιλιόμετρα και στη δημοσιογραφία, με πολλά και γνωστά ονόματα στη δημοσιογραφική του ατζέντα.
Τώρα, πιστεύω πως, ως υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, βρίσκεται στη θέση που του αρμόζει περισσότερο από ποτέ, γιατί και αγαπάει τον τόπο του και γνωρίζει όσο κανείς τις ανάγκες του. Ας τον γνωρίσουμε, λίγο διαφορετικά, μαζί.
Κύριε Γκιουλέκα, χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα συνομιλώ μαζί σας. Καταρχάς, θα ήθελα να σας ευχηθώ ό,τι καλύτερο στη θέση του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, ένα υπουργείο δύσκολο και με ιδιαιτερότητες. Κάποιοι λένε πως η Βόρεια Ελλάδα είναι σε δεύτερη μοίρα. Έχετε διατελέσει πολλά χρόνια βουλευτής στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης, τελικά, αυτή η πόλη είναι «φτωχομάνα», όπως την αποκαλούν ακόμη κάποιοι;
Η Θεσσαλονίκη αξίζει να πρωταγωνιστήσει, όχι γιατί το θέλουμε εμείς οι Θεσσαλονικείς, αλλά γιατί αποτελεί εθνική επιταγή και νομοτέλεια. Δεν βλέπουμε την πόλη μας ως τον «ομφαλό» της Ελλάδος. Δεν ανταγωνιζόμαστε την Αθήνα. Οραματιζόμαστε τη Θεσσαλονίκη μας ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, που έχει όλες τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Μια πόλη-πρωταγωνίστρια, όμως, πρέπει να διαθέτει τις υποδομές και να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες. Η Θεσσαλονίκη, πλέον, σπάει τα δεσμά της στασιμότητας γιατί, χρόνο με τον χρόνο, αποκτά τις υποδομές για να διαδραματίσει αυτόν τον σημαίνοντα ρόλο. Αξιοποιώντας τόσο το έμψυχο δυναμικό της όσο και τα πλεονεκτήματά της, όπως είναι η γειτνίαση με όλες τις πρωτεύουσες και τις μεγαλουπόλεις των όμορων κρατών. Τη Σόφια, τα Σκόπια, τα Τίρανα, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, την Κωνσταντινούπολη. Γεωπολιτικό σύνορο ανατολής-δύσης και διαμετακομιστικός κόμβος εμπορίου και, κατ’ επέκταση, ανάπτυξης, η πόλη μας αποκτά έναν σύγχρονο βηματισμό και προσελκύει επενδυτές από το εξωτερικό. Η Deloitte, η Pfizer, η Microsoft και η Deutsche Telekom επέλεξαν να επενδύσουν στη Θεσσαλονίκη και όχι κάπου αλλού, στην υπόλοιπη Ελλάδα, ακριβώς γιατί «ζύγισαν» τα μεγάλα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της θέσης της Θεσσαλονίκης και των μικρών αποστάσεων που τη χωρίζουν από τις μεγάλες αγορές της Βαλκανικής. Γι’ αυτό οι φιλοδοξίες μας δεν περιορίζονται μόνον «πέριξ της πλατείας Αριστοτέλους», αλλά επεκτείνονται σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Και αυτό οφείλεται, εν πολλοίς, στο γεγονός ότι η αναπτυξιακή δυναμική της δεν είναι μονοδιάστατη, αλλά καλύπτει ένα ευρύ πεδίο που περιλαμβάνει τον τουρισμό, την ενέργεια, τη βιομηχανία, τη βιοτεχνία, την εκπαίδευση, την τεχνολογία, την καινοτομία και το εμπόριο.
Ξεκίνησα από τα πολιτικά, θα ήθελα να γυρίσω προσωπικά σε εσάς. Δημοσιογράφος, δικηγόρος, χρόνια πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Πώς ξεκίνησαν όλα;
Ξεκίνησα μετά από μια σειρά από συμπτώσεις στα 17 χρόνια μου, μαθητής της Γ’ Λυκείου, από την εφημερίδα «Ελληνικός Βορράς» και από τον κρατικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας. Ήταν μια χρονιά πολύ γοητευτική αλλά και πολύ δύσκολη για εμένα. Φοιτούσα στο σχολείο, μόλις σχολούσα έτρεχα στην εφημερίδα κάθε μεσημέρι και τα βράδια κρεμούσα στον ώμο ένα πολύ βαρύ μαγνητόφωνο UHER και έκανα ραδιοφωνικά ρεπορτάζ για την καθημερινή πρωινή εκπομπή «Ραδιοφωνικό Περισκόπιο». Παράλληλα, ετοιμαζόμουν για τις εισαγωγικές εξετάσεις στη Νομική Σχολή.
Όσον αφορά την πολιτική, το ταξίδι ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Πολύ μικρός θυμάμαι μια λαοθάλασσα κοντά στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», όταν απεκατέστησε την Δημοκρατία και ήλθε στην Θεσσαλονίκη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Με είχε εντυπωσιάσει το πάθος και ο ενθουσιασμός ανθρώπων κάθε ηλικίας. Στα μάτια μου φάνταζε όλο αυτό σαν ένα μεγάλο πανηγύρι, ξέσπασμα χαράς και περηφάνειας. Έτσι, στη συνέχεια, χωρίς να χάσω χρόνο πήγα στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και γράφτηκα στη Νεολαία. Ήμουν το τρίτο μέλος της νεολαίας της Ν.Δ. στη Βόρειο Ελλάδα.
Είστε από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που μείνατε πιστός στο κόμμα, αλλά και στα πρόσωπα. Στο παρελθόν επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά, είχατε τη θέση του υφυπουργού Παιδείας. Επί Κώστα Καραμανλή ήσασταν υφυπουργός Εσωτερικών, αλλά και γραμματέας προγράμματος του κόμματος. Είστε και στη ζωή σας έτσι πιστός σε πρόσωπα, καταστάσεις, ιδεολογίες κ.λπ.;
Πιστεύω στην αξία της συνέπειας και της πίστης, τόσο στην πολιτική όσο και στην προσωπική ζωή. Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα είναι βασικά χαρακτηριστικά για να οικοδομήσεις μακροχρόνιες σχέσεις.
Η εμπιστοσύνη μου στα πρόσωπα όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής, δεν ήταν τυφλή, αλλά βασισμένη στην εκτίμηση για τις αρχές τους και την αφοσίωσή τους στην πατρίδα.
Στην προσωπική ζωή μου ισχύει το ίδιο. Είμαι άνθρωπος που δίνει μεγάλη σημασία στις αξίες της φιλίας. Η δύναμη της αφοσίωσης και της συνέπειας είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζονται σταθερές, υγιείς και μακροχρόνιες σχέσεις, είτε αυτές αφορούν την προσωπική ζωή είτε την πολιτική.
Πηγή: Εφημερίδα One Voice