Κοτζιάς: Υπήρξαν ελληνικές κυβερνήσεις που είχαν υιοθετήσει το «Μακεδονία-Σκόπια»
Αισιόδοξος ως προς την επίτευξη συμφωνίας με τα Σκόπια για το ονοματολογικό εμφανίστηκε ο Νίκος Κοτζιάς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σε λίγες ημέρες από τώρα θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι υπήρξαν ελληνικές κυβερνήσεις που είχαν υιοθετήσει το «Μακεδονία-Σκόπια» ως ως διεθνή ονομασία «και ταυτόχρονα δεχόντουσαν στο εσωτερικό να διατηρηθεί το όνομα Μακεδονία σκέτο».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι η ηγεσία των Σκοπίων τη στιγμή που βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγάλο ναι και το μεγάλο όχι «συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίησή της και ότι αυτό έπαιξε ένα ρόλο στο να θελήσει να αναστοχαστεί και να συζητήσει για ορισμένες διευκρινήσεις της ίδιας της συμφωνίας».
Όπως υπογράμμισε, «οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μία ευθεία», καθώς έχουν «τα πάνω και τα κάτω τους» και αναφερόμενος στη συμφωνία επισήμανε ότι είναι ένας καλός συμβιβασμός, με την έννοια ότι και οι δύο χώρες έχουν να κερδίσουν από αυτόν. «Είναι ένας συμβιβασμός που δίνει και παίρνει και θα κάνει καλό και στην ανάπτυξη και της χώρας μας και της φίλης χώρας, και των σχέσεων τους, αλλά και όλης της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.
Παρότι αρνήθηκε να μιλήσει για το όνομα που βρίσκεται στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, εξηγώντας ότι θα το ανακοινώσουν οι δύο πρωθυπουργοί, ο ίδιος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα όνομα που πρότειναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τονίζοντας ότι οι επικριτές πρέπει «να είναι ποιο σεμνοί». Εξαπέλυσε επίθεση, δε, στη ΝΔ καλώντας την αν έχει τα «κότσια» ας πει τα ονόματα που πρότεινε σε όλες τις διαπραγματεύσεις και ποιό από αυτά θέλει, τονίζοντας ότι αν τον προκαλέσει κανείς ξανά, «όλα αυτά τα ντοκουμέντα θα κατατεθούν στη Βουλή». «Δεν είναι απαραίτητο να το κάνω πολιτικά. Τους προστατεύω. Αλλά το γεγονός ότι τους προστατεύω προκειμένου να τελειώνουμε, δεν σημαίνει ότι δικαιούνται ανεύθυνων κατηγοριών και προκλήσεων σε βάρος της κυβέρνησης και εμένα προσωπικά», πρόσθεσε.
Το «Μακεδονία-Σκόπια» όπως εξήγησε είναι «ένα όνομα που πρότειναν ή υιοθέτησαν οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και όλοι αυτοί που αδόξως με κατηγορούν και «που παριστάνουν τους Μακεδονομάχους και δεν δέχονται στη σύνθετη ονομασία το όνομα Μακεδονία».
Διάβασε μάλιστα επιστολή της τότε πρέσβειρας της Ελλάδας στα Σκόπια όπου ανέφερε ότι «ο Μάθιου Νίμιτς την άνοιξη του 2006 πρότεινε την ονομασία ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια’, η οποία έγινε ασμένως αποδεκτή από την ελληνική πλευρά».
Επ’ αυτού ο Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε ως υποκριτική τη στάση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου καθώς, όπως σημείωσε, «σήμερα βγαίνει και λέει «δεν δεχόμαστε να υπάρχει σύνθετη ονομασία με τη λέξη Μακεδονία», ενώ σε συνέντευξή του στις 11 Ιανουαρίου 2007, ως μέλος τότε της διαπραγματευτικής ομάδας, έλεγε ότι «από τις αρχές του 2005 υπάρχει η πρόταση Μακεδονία – Σκόπια η οποία είναι συζητήσιμη”».
Τα ονόματα στο τραπέζι
Ερωτηθείς σχετικά με τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι, Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, είπε ότι το Vardarska Makedonija το απέκλεισαν εξαρχής τα Σκόπια και υπογράμμισε ότι «αυτό που είναι το κύριο για εμάς είναι να υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στα Σκόπια- που ως κράτος θα φέρει σε μια σύνθετη ονομασία τη λέξη “Μακεδονία”- και τη Μακεδονία τόσο την σημερινή ελληνική όσο και της αρχαιότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της οποίας είμαστε οι φορείς της».
Απαντώντας αναφορικά με την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι αυτή προέκυψε από τη δυνατότητα που δόθηκε στη σκοπιανή πλευρά για πρόταση ονόματος σχετικού με τα εθνοτικά της χαρακτηριστικά. Μία πρόταση για την οποία ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας τα κόμματα και η οποία δεν έγινε αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, λόγω του ιστορικού της βάρους. Επέκρινε, μάλιστα, επ’ αυτού την αντιπολίτευση ότι βρήκε πάνω σε αυτό να κάνει «ένα τσίρκο εδώ στη χώρα» χωρίς να δώσει την πρέπουσα βαρύτητα στα «δύο τεράστια βήματα», την αποδοχή του erga omnes και του προσδιορισμού της σύνθετης ονομασίας που με μεγάλη δυσκολία και μεγάλη τόλμη αποδέχτηκε η σκοπιανή πλευρά.
Πλειοψηφία στη Βουλή
Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα του Πάνου Καμμένου να μην υπερψηφίσει τη συμφωνία και εξέφρασε την άποψη ότι από τις δηλώσεις των κομμάτων διαμορφώνεται μια πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ αναφέρθηκε στα στοιχεία των νέων δημοσκοπήσεων που αποδεικνύουν ότι ο λαός μετά το θυμικό του αρχίζει και σκέφτεται ορθολογικά.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο υποβολής πρότασης μομφής από τη ΝΔ, απάντησε ότι μπορεί να το κάνει και να πάρει την απάντηση από τη Βουλή.
Κληθείς να σχολιάσει τα κόμματα που διάκεινται θετικά στη συμφωνία, ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία είναι μια συμφωνία που μπορεί να στηρίξει το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ γενικότερα, είπε ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτηρίζεται από ένα θάρρος και ευθύτητα, ιδιαίτερα σ’ αυτό το ζήτημα. Αναφορικά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εξέφρασε την εκτίμησή του για την υπεύθυνη και καλή δουλειά που έκανε στο ΥΠΕΞ και την οποία ο ίδιος σέβεται.