fbpx

Κρητικός: Νέα εξαγορά του ΣΥΝΠΑ τον φέρνει στα 500 εκατ. ευρώ

0 159

Στην εξαγορά του ομίλου σούπερ μάρκετ Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες προχωράει σύμφωνα με αποκλειστικές και διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, η οποία με αυτόν τον τρόπο αγγίζει πλέον τα 500 εκατομμύρια ευρώ σε τζίρο και ουσιαστικά φτάνει τον Γαλαξία (503,64 εκατ. ευρώ ο τζίρος του 2021), ο οποίος κινείται σε αυτά τα επίπεδα από πλευράς κύκλου εργασιών.

Η συμφωνία αφορά την απόκτηση περί των 50 ιδιόκτητων καταστημάτων που έχει στην ιδιοκτησία του ο όμιλος Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες αλλά και την διαχείριση των εμπορικών σημάτων Ήλιος, Πρόοδος και Ελληνικά Μάρκετ, τα οποία λειτουργούν υπό το καθεστώς του franchise και πρόκειται για ένα ευρύ δίκτυο που μετρά περίπου 250 καταστήματα υπό αυτό το μοντέλο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε όλα και απομένουν πλέον μόνο οι τελικές υπογραφές, κάτι που εκτός σοβαρού απροόπτου θα συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Υπό την ταμπέλα Ελληνικά Μάρκετ υφίστανται 186 σούπερ μάρκετ, εκ των οποίων τα 157 είναι franchise και τα 29 εταιρικά. Τον Δεκέμβριο του 2021 εντάχθηκαν στο δυναμικό του ομίλου Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες και 7 καταστήματα της Συμεωνίδης στο Πολύκαστρο και το Κιλκίς μέσω εξαγοράς που πραγματοποίησε.

Αντίστοιχα, το δίκτυο Πρόοδος ελέγχει 149 καταστήματα, εκ των οποίων τα 148 είναι franchise και ένα εταιρικό, το Ήλιος 51 καταστήματα.

Συν τοις άλλοις διαθέτει και τα καταστήματα Γρήγορα, με δραστηριοτητα στον τομέα της μικρής λιανικής, των καπνικών και των σνακ και του καφέ στο χέρι.

Από πλευράς γεωγραφικής διασποράς ο όμιλος Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες διατηρεί παρουσία από το Βόλο έως την Αλεξανδρούπολη, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και τα Ιωάννινα, καθώς και την Κρήτη.

Σήμερα, το δίκτυο των καταστημάτων της υποστηρίζεται από τρία κέντρα διανομής, δύο στη Θεσσαλονίκη έκτασης 3.500τμ και 2.500τμ αντίστοιχα, και ένα στο Μεσολόγγι, το οποίο λειτουργεί από τον περασμένο Οκτώβριο σε ενοικιασμένο χώρο έκτασης 2.000 τ.μ.

Πρόκειται για μία κίνηση που φέρνει τον Κρητικό ένα βήμα πιο ψηλά στην κατάταξη των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ενώ ταυτόχρονα αποκτά ισχυρό έρεισμα στη Βόρεια Ελλάδα, μία γεωγραφική περιοχή στην οποία επιθυμούσε διακαώς να διευρύνει την δραστηριότητά της η επιχείρηση. Να σημειωθεί ότι οι Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες το 2020 είχαν κύκλο εργασιών 84 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το 2021 άγγιξαν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Νέες ανακατατάξεις φέρνει η συγκεκριμένη εξέλιξη και για τον όμιλο ΕΛΟΜΑΣ, στον οποίο είναι μέλος οι Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, ενώ ο επικεφαλής τους και ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Γιάννης Πηλίδης, είναι μέλος της διαχειριστικής επιτροπής που έχει καθήκοντα διοίκησης στον όμιλο αγορών.

Με την εξαγορά των Συνεργαζόμενων Παντοπωλών από τον Κρητικό, μία ακόμα από τις μεγάλες αλυσίδες του ομίλου ΕΛΟΜΑΣ θα αποχωρήσει από το σχήμα μετά τις προηγηθείσες των Κρητικός, Bazaar και ΣΥΝΚΑ με τον τελευταίο να συστήνει πρόσφατα κοινή εταιρεία με τον Μασούτη και να δημιουργούν ένα κοινό σχήμα με τζίρο 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Θα θυμίσουμε ότι η Κρητικός είχε κάνει μικρότερου βεληνεκούς κινήσεις εξαγορών στη Βόρεια Ελλάδα όπως αυτή της ΜΑΚΟ του Κώστα Μαλαμίδη στη Βόρεια Ελλάδα το 2019. Της ΜΑΚΟ είχε προηγηθεί η εξαγορά της αλυσίδας Υπέρ Γρηγοριάδη με δραστηριότητα στους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More