Με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες, να δοθεί λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη μη έγκαιρη ανανέωση συμβάσεων σε πολλά Γραφεία Κτηματογράφησης, με συνέπεια οι ανάδοχοι να κατεβάσουν ρολά.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, εκατοντάδες ιδιοκτήτες αλλά και επαγγελματίες (δικηγόροι, τοπογράφοι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι) βρήκαν κλειστές τις πόρτες των Γραφείων Κτηματογράφησης σε Μαγνησία, Γρεβενά, Αιτωλοακαρνανία, Χίο, Σάμο, Ικαρία αλλά και σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Οι  ανάδοχοι υποστηρίζουν πως αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία των Γραφείων Κτηματογράφησης -ακόμη και την τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πολιτών- επειδή έληξε ο χρόνος λειτουργίας των Γραφείων Κτηματογράφησης που προβλεπόταν από τις συμβάσεις τους.

Στο μεταξύ, από το Κτηματολόγιο, σε μια προσπάθεια να μην προκληθούν κενά στην κτηματογράφηση, προτρέπουν τους ενδιαφερόμενους (ιδιοκτήτες και επαγγελματίες) να στραφούν προς τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Τι μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες και οι επαγγελματίες

Όπως προαναφέρθηκε, από το Κτηματολόγιο προτρέπουν τους ενδιαφερόμενους να στραφούν προς τις ηλεκτρικές υπηρεσίες. Στόχος είναι να μην πέσει έξω ο προγραμματισμός, μιας και αναμένεται -και- η αξιολόγηση από την ΕΕ μέσω του προγράμματος μεταμνημονιακής εποπτείας.

Οι ιδιοκτήτες αλλά και οι επαγγελματίες πρέπει να γνωρίζουν πως: μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gov.gr) μπορούν να υποβάλλουν: αιτήσεις χορήγησης Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου. Αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος και δηλώσεις «Δ2» ( εκπρόθεσμες δηλώσεις και νέες δηλώσεις για Υποθηκοφυλακείο

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης συνεχίζεται απρόσκοπτα ενώ οι ιδιοκτήτες μπορούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά την ακίνητη περιουσία τους χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο μέχρι και το τέλος της χρονιάς.

Χαμηλή συμμετοχή

Στο μεταξύ, η χαμηλή συμμετοχή σε Κυκλάδες και Ρέθυμνο… οδήγησε σε νέα παράταση για τις περιοχές αυτές έως τις 22 Μαρτίου 2022, τα ποσοστά παραμένουν χαμηλά στη συλλογή δηλώσεων σε Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Τροιζηνία, Μάνδρα (Ειδυλλία). Επίσης, πολύ χαμηλά ποσοστά στη συλλογή δηλώσεων έχουν 12 νησιά σε Βόρειο Αιγαίο, Επτάνησα και Αργοσαρωνικό.

Την ίδια ώρα, δόθηκε παράταση μέχρι την 8η Μαρτίου για τον Δήμο Αιγιαλείας στην Αχαΐα, ενώ  ξεκίνησε και η ανάρτηση σε Μέγαρα και Οινόη στη Δυτική Αττική. Η διάρκεια της ανάρτησης είναι  δυο μήνες για τους ιδιοκτήτες εσωτερικού και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό.

Οι καθυστερήσεις

Γενικότερα, σύμφωνα με πηγές του Κτηματολογίου, κατά την εκτέλεση των συμβάσεων, σημειώθηκαν καθυστερήσεις που οφείλονται κυρίως στο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των δικαιούχων στη συλλογή δηλώσεων λόγω:  α) των ιδιοκτησιακών εκκρεμοτήτων, η τακτοποίηση των οποίων είναι προϋπόθεση για την υποβολή της δήλωσης και β) των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας τα οποία καθιστούν δυσκολότερη την πρόσβαση σε υπηρεσίες, την μετάβαση στις υπό κτηματογράφηση περιοχές και εντέλει την υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας.

Τι προβλέπεται για τους ειδικούς διαμεσολαβητές που πιάνουν δουλειά την 1η Απριλίου

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν πως την 1η Απριλίου 2022, πιάνουν δουλειά στο Κτηματολόγιο οι εξειδικευμένοι διαμεσολαβητές (δικηγόροι) που θα επιλύουν τις κτηματολογικές διαφορές.

Το κόστος των υπηρεσιών που θα προσφέρουν ανέρχεται σε 25 ευρώ την ώρα. Ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η σχετική ΚΥΑ με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Κτηματολογικών Διαμεσολαβητών.

Ειδικότερα, σε δυόμιση μήνες, πριν τη συζήτηση κτηματολογικών αγωγών θα είναι υποχρεωτική η διεξαγωγή διαμεσολαβητή. Έως τότε, οι διαμεσολαβητές θα πρέπει να εκπαιδευτούν και να εγγραφούν στο Ειδικό Μητρώο Κτηματολογικών Εγγραφών.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, πριν τη συζήτηση της αγωγής, ο ενάγων θα πρέπει να καλέσει –με την αγωγή του ή με αυτοτελές έγγραφο- τον εναγόμενο σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης ενώπιον κτηματολογικού διαμεσολαβητή ο οποίος θα επιλέγεται από ειδικό μητρώο, το οποίο θα τηρείται από την Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης.

Στην περίπτωση που οι δυο πλευρές συμφωνήσουν, το πρακτικό διαμεσολάβησης καταχωρίζεται στο οικείο κτηματολογικό φύλλο και διορθώνεται η ανακριβής πρώτη εγγραφή. Εάν η καταχώριση επιφέρει και γεωμετρικές μεταβολές στα κτηματολογικά διαγράμματα, θα πρέπει να επισυνάπτεται σε αυτό, το τοπογραφικό διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών, καθώς και το αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής αυτού στην κτηματολογική βάση.

Σημειώνεται πως η προσφυγή στη διαμεσολάβηση δεν είναι υποχρεωτική, εάν ο διάδικος είναι το Ελληνικό Δημόσιο, ΟΤΑ ή άλλο ΝΠΔΔ. Προκειμένου να αποφεύγεται η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων από τους δανειστές μέσω της κατάρτισης τέτοιων πρακτικών διαμεσολάβησης, ο νόμος προβλέπει πως οι σχετικές συμφωνίες περί διόρθωσης ανακριβών πρώτων εγγραφών δεν πρέπει να υποκρύπτουν άτυπες μεταβιβάσεις.