fbpx

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το επικίνδυνο “υβρίδιο” Μάκρι και Σημίτη

0 122

Ονειρεύεται να αντιγράψει το πρότυπο του, τον Σημίτη. Θα καταλήξει ο Μάκρι της Ελλάδος και της Ευρώπης. Αντί για 4% ανάπτυξη τον χρόνο, θα μας ξαναφέρει το ΔΝΤ.

Μόνο που τότε δεν θα συζητάμε για 1.000 μονάδες στο Χρηματιστήριο, ούτε για 3% αποδόσεις στο δεκαετές ομόλογο. Θα “καίγεται” η χώρα από τις αντιδράσεις του κόσμου που μια φορά -για οκτώ χρόνια- συγκρατήθηκε. Με την “σοβαρή Χρυσή Αυγή” να… Σαλβινοποιεί την πατρίδα μας.

Απλά μαθηματικά έχουμε μπροστά μας. Οι αριθμοί λένε όλη την αλήθεια.

Ο κ. Μητσοτάκης μας λέει το πολύ ευχάριστο για κάθε επιχείρηση. Μείωση από το 28% στο 20% του φορολογικού συντελεστή. Αυτό που δεν μας λέει είναι πως μια τέτοια επιλογή δημιουργεί δημοσιονομικό κενό 1 δισ. ευρώ ετησίως. Πώς θα το καλύψει αυτό; Δεν μας το διευκρινίζει.

Όμως, όσοι είμαστε της αγοράς γνωρίζουμε ότι αυτό το έκανε στις ΗΠΑ ο Τραμπ ωφελώντας αποκλειστικώς τις μεγάλες επιχειρήσεις. Στο τέλος, με την οριζόντια μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις αυτό θα γίνει.

Επίσης, αποτελεί μεγάλο νεοφιλελεύθερο παραμύθι ότι η μείωση των φόρων θα αυξήσει τα έσοδα του Κράτους. Για να αυξηθούν τα έσοδα προέχει της μείωσης των φόρων η ριζοσπαστική αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού. Κάτι που διαφεύγει της προσοχής της… έμπειρης από διακυβέρνηση Ν.Δ.

Σε ό,τι αφορά την μείωση της φορολόγησης των μερισμάτων. Από που προκύπτει το επιχείρημα της ότι θα ευνοήσει τους μικρομεσαίους; Εξάλλου, με το Χρηματιστήριο ελάχιστοι έλληνες ιδιώτες επενδυτές ασχολούνται.

Αλλά, πέραν αυτών. Η Ν.Δ. του Μητσοτάκη δεν συνδέει το πακέτο αυτό με την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Π.χ. με την υποχρέωση των επιχειρήσεων να δημιουργήσουν νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης ή να πληρώνουν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν για την δέσμευση τους περί μείωσης της φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9%.

Η πραγματική… βόμβα

Η κατάργηση του τρίτου συντελεστή ΦΠΑ. Η κατάργηση του 6%. Η βόμβα του προγράμματος Μητσοτάκη που δεν έχει αντιληφθεί ακόμα κανείς. Θα εκτινάξει τις τιμές σε χιλιάδες υπηρεσίες και προϊόντα.

Για αυτό έτρεξε η Ντόρα να ακυρώσει τον αδελφό της. Με ΦΠΑ 11%, φάρμακα ξανά με το τεφτέρι του φαρμακοποιού κι αν, βιβλία καπούτ και όσο για ενέργεια απλώς θα ξεπαγιάζουμε τον χειμώνα και θα μουσκεύουμε στον ιδρώτα το καλοκαίρι.

Καταργεί τις 120 δόσεις

Τόσο απλό είναι το πράγμα. Για να μην μας το πει φόρα παρτίδα όπως ο Βρούτσης, κρύβει την πολιτική του επιλογή κάτω από τον τίτλο “η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων”.

Έτσι γενικώς και αορίστως μιλούν οι νεοδημοκράτες για νέα “ρύθμιση των 120 δόσεων”. Αλλά, δεν μας εξηγούν γιατί χρειάζεται η αγορά “νέα ρύθμιση των 120 δόσεων”; Αν δεν τους ικανοποιεί αυτή που θέσπισε ο Αλέξης, τότε γιατί την ψήφισαν στην Βουλή; Και γιατί δεν παρουσίασαν την εναλλακτική τους πρόταση;

Μάλλον, γιατί θα τους μαύριζαν οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Φοροαπαλλαγές για λίγους…

…Λιτότητα για πολλούς. Αυτό είναι το πραγματικό σχέδιο Μητσοτάκη. Ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ορίστε, λοιπόν, ακόμα δύο.

Ωραίο ακούγεται το επιπλέον αφορολόγητο 1.000 για κάθε παιδί. Όμως, με το αφορολόγητο δεν θα κτυπήσει την υπογεννητικότητα. Ας έδινε στους φτωχούς, που δεν θέλουν να τεκνοποιήσουν για οικονομικούς λόγους, 1.000 ευρώ τον χρόνο για π.χ. τα πρώτα πέντε χρόνια του κάθε παιδιού.

Ευχάριστη ακούγεται η “αναστολή φόρου υπεραξίας” στις αγοροπωλησίες ακινήτων. Όταν, όμως, καταργείς οριζόντια τον φόρο στα κέρδη τότε απλώς την μεγάλη ιδιοκτησία ενισχύεις. Για να ξέρουμε τι μας γίνεται.

Ποια μεσαία τάξη;

Ας το προσπεράσουμε. Την μεσαία τάξη την κατέστρεψαν οι ΣαμαροΒενιζέλοι. Ο Θατσερισμός παντού στην γη αυτό πετυχαίνει.

Επικεντρωνόμαστε στο σήμερα. Την μεσαία τάξη υποστηρίζει η κατάργηση των 120 δόσεων και η κατάργηση του 6% στα φάρμακα και στην ενέργεια; Τις πολυεθνικές και τις ελάχιστες μεγάλες ελληνικές εταιρείες θα εννοήσει το οριζόντιο 20%. Την τσέπη των μεγαλομετόχων, και όχι τις εταιρείες- ιδιώτες επενδυτές, θα ωφελήσει το φόρος 5% στα μερίσματα.

Το φορολογικό πακέτο Μητσοτάκη και το γενικό ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου (το “λιγότερο κράτος”) θα μας κάνουν Αργεντινή. Δεύτερη φορά, χρεοκοπία και ΔΝΤ.

ΣΥΡΙΖΑ: Αργά και άτολμα

Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς μεταξύ μας. Δεν μας ικανοποιεί ούτε το φορολογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Άργησε το οικονομικό επιτελείο να μειώσει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στην “μεσαία τάξη”. Όμως, όταν βγήκαμε από τα μνημόνια το έπραξε. Αν το σχέδιο του ήταν έτοιμο, πριν από τον Αύγουστο του 2018, θα το είχε αισθανθεί περισσότερο στην τσέπη του ο μέσος Έλληνας και δεν θα φτάναμε στο μείον 9,5%.

Το βασικό. Το σημερινό πρόγραμμα που παρουσίασε προχθές δείχνει άτολμο. Αναμάσημα τετριμμένων λύσεων. Δεν εντάσσεται σε ένα “μεγάλο σχέδιο”.

Κάτι πιο ρηξικέλευθο περιμέναμε.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More