fbpx

Κυρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία

Στη σκιά της διαγραφής του Κ. Μπογδάνου από την Κ.Ο. της Ν.Δ.

0 68

Στη σκιά της διαγραφής του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την ΚΟ της ΝΔ συνεδριάζει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να κυρώσει με ονομαστική ψηφοφορία την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, αφού προηγηθεί η αντιπαράθεση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Υπερ της συμφωνίας τάσσονται η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, με επιφυλάξεις και καταψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική επειδή όπως ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 27 παρ.2) “νόμος που αφορά την διαμονή η διέλευση ξένης στρατιωτικής δύναμης από την ελληνική επικράτεια είναι υποχρεωτικό να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμου βουλευτών”. Δηλαδή είναι υποχρεωτική η ονομαστική ψηφοφορία και η κύρωση της συμφωνίας με 151 ψήφους τουλάχιστον, με αφορμή το άρθρο 2 της συμφωνίας που προβλέπει την “αμυντική συνδρομή”.

Στην επεισοδιακή συνεδρίαση της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, λόγω του εμφυλιοπολεμικού παραληρήματος του μέχρι πρότινος βουλευτή της ΝΔ Κ. Μπογδάνου, καταγράφηκαν οι θέσεις των κομμάτων με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να μιλά “για τεράστια εθνική επιτυχία, 200 χρόνια απο την Ελληνική επανάσταση, 40 χρόνια από την ένταξή μας στην ΕΟΚ, νυν ΕΕ και φόρος τιμής στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον Βαλερί Ζισκάρ Ντ`Εστεν” και τονίζοντας “Πρέπει να υπάρξει μια ομονοούσα εθνική αντιπροσωπεία καθώς δεν επιτρέπεται η πολυτελεια της καταψήφισης” τόνισε και επισήμων “η εθνική ομοψυχία και η ομόνοια γύρω από τους διακηρυγμένους στόχους της χώρας αποτελεί ισχυρό όπλο όπως οι γαλλικές φρεγάτες”.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για “υπεκφυγές” και προκάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για “ελλειμματική διατύπωση” στο άρθρο 2 περί “αμυντικής συνδρομής” να φέρουν “ένα διεθνές υπόδειγμα, διατύπωσης παρόμοιου άρθρου πιο προχωρημένου απο αυτό που υπάρχει στην ελληνογαλλική συμφωνία”.

“Ακόμη η AUKUS υπολείπεται αυτής της συμφωνίας” είπε χαρακτηριστικά και σχετικά με την κριτική περί κούρσας εξοπλισμών την ώρα που το χρέος της χώρας έχει φτάσει το 228% του ΑΕΠ, ενώ της Τουρκίας είναι 37% (τοποθετηση Ν. Φίλη) ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι “δεν επιδιώκουμε κούρσα εξοπλισμών με τη Τουρκία και θα προτιμούσαμε το υστέρημα του ελληνικού λαού να κατευθύνεται στην υγεία, στην παιδεία και το κοινωνικό κράτος”, αλλά όπως υπογράμμισε “υπάρχει και το κράτος ανάγκης”.

Κατά την έναρξη της συζήτησης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της κύρωσης της συμφωνίας την Πέμπτη στην Ολομέλεια, ζήτησαν να γενικευθεί η συζήτηση ώστε να πάρουν το λόγο οι διαφωνούντες βουλευτες και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα γίνει τελικά με έναν βουλευτή από κάθε κόμμα.

Από την πλευρά της ΝΔ ,ο εισηγητής Μακάριος Λαζαρίδης, με αφορμή τις δηλώσεις Π. Σκουρλέτη για “μυρωδιά σκανδάλου” και ενδεχομένως “μαύρου χρήματος” ή “μίζας”, κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να αποδοκιμάσει τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο ή μέχρι την Πέμπτη (σήμερα) να φέρει τις αποδείξεις για “μίζες”, διαφορετικά είναι “απλοί συκοφάντες”.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, καλώντας ωστόσο την κυβέρνηση να ζητήσει από την Γαλλία ρηματική διακοίνωση για την αμυντική αρωγή σε περίπτωση αμφισβήτησης από την Τουρκία της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ελληνικής ΑΟΖ, και παράλληλα η ίδια η ελληνική κυβέρνηση να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί στις γαλλικές επιχειρήσεις στο Σαχέλ, θεωρώντας ότι αυτά τα δυο είναι “μελανά σημεία” της συμφωνίας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής υπερψηφίζει την συμφωνία παρά την κριτική που ασκεί σε ορισμένα σημεία όπως το ζήτημα της αμυντικής συνδρομής της Γαλλίας και το γεγονός ότι με βάση την συμφωνία οι φρεγάτες θα κατασκευαστούν στην Γαλλία και όχι στα ελληνικά ναυπηγεία, τονίζοντας ότι “η ελληνογαλλική συμφωνία είναι το κυριότερο όπλο της χώρας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα”.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γιώργος Μαρίνος επισήμανε, ότι “η κυβέρνηση παραπλανά με σκοπό να αποσπάσει την ευρύτερη συναίνεση” και υπογράμμισε ότι “η ελληνογαλλική συμφωνία εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τους στόχους της Γαλλίας, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και της ελληνικής αστικής τάξης στην αντιπαράθεσή της με την τουρκική”.

Στο ίδιο μήκος κύματος με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κινήθηκε ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την συμφωνία, εξέφρασε όμως επιφυλάξεις για το άρθρο 2 περί αμυντικής συνδρομής, ενώ σε πολύ υψηλούς τόνους ο αγορητής του ΜΕΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης, έκανε λόγο για “διεθνείς μαστρωπούς που πωλούν δήθεν προστασία” και υπογράμμισε ότι το κόμμα του “θα καταψηφίσει με ιδιαίτερη ζέση την συμφωνία καθώς τα κομματα του μνημονιακού τόξου δεν μπορούν να διασφαλίσουν την εθνική ανεξαρτησία της χώρας”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More