“Λαμπερά” πρόσωπα
Ο όρος αυτός σχετικά με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων καθιερώθηκε επί ηγεσίας Κώστα Σημίτη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Από τότε, πριν από 20 χρόνια σχεδόν, όλα τα κόμματα επιχειρούν να πασπαλίσουν τα ψηφοδέλτια με μπόλικη “χρυσόσκονη” για να προσελκύσουν του αδιάφορους ψηφοφόρους ενόψει κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων.
Τα ψηφοδέλτια των κομμάτων για τους επικριτές της πολιτικής διαμορφώνονται πια με όρους…”celebrities news” και έχουν μετατραπεί ουσιαστικά σε “πασαρέλα” ηθοποιών, τραγουδιστών, αθλητών, δημοσιογράφων, τηλεαστέρων και μοντέλων σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αυξήσουν τα ποσοστά μέτρησης τους σε μια “πολιτική” AGB και με στόχο το “δυναμικό κοινό” και όχι μόνο.
Βέβαια δεν είναι μεμπτό πρόσωπα επώνυμα, αναγνωρίσιμα και επιτυχημένα στον επαγγελματικό τους χώρο να εμπλακούν με την πολιτική, ωστόσο τα κριτήρια επιλογής των προσώπων αυτών είναι ένα ζήτημα. Γιατί αν στο ενδεχόμενο για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ να εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο του τον διεθνή μπασκετμπολίστα Παναγιώτη Γιαννάκη η ΝΔ απαντά με τον Δημήτρη Διαμαντίδη, τότε μιλάμε καθαρά για… “μπασκετοποίηση” της πολιτικής. Ή αν στο σενάριο υποψηφιότητας του Σάκη Ρουβά με τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντήσει υποθετικά με την Άντζυ Σαμίου τότε καλύτερα να πηγαίναμε όλοι στον “Αθηνών Αρένα” και όχι στις κάλπες!
Εν πάση περιπτώσει η καταφυγή των κομμάτων σε “λαμπερές” υποψηφιότητες, που δεν φθάνουν βέβαια την αίγλη ονομάτων άλλων εποχών, αναδεικνύει την μεγάλη κρίση στην οποία βρίσκεται η πολιτική στη χώρα μας. Αφενός η απαξίωση του Κοινοβουλίου και η έλλειψη πραγματικά δημοκρατικών λειτουργιών στα κόμματα και αφετέρου η διαπλοκή συμφερόντων είναι οι λόγοι που οδηγούν τελικά τις ηγεσίες των κομμάτων σε κινήσεις εντυπωσιασμού του μέσου πολίτη.
Η ιστορία πάντως δείχνει ότι όσο τα κόμματα πέφτουν στην εκτίμηση των πολιτών τόσο οι “λαμπερές” υποψηφιότητες αυξάνονται και σε μεγάλο ποσοστό καταφέρνουν να περάσουν το κατώφλι του κοινοβουλίου!