fbpx

Landis+Gyr: Σίγουρη η προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας

0 85

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η αντίδραση της πολυεθνικής εταιρείας Landis+Gyr, η οποία διαθέτει θυγατρική με σύγχρονο εργοστάσιο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κόρινθο, για τον αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους έξυπνους μετρητές, προϋπολογισμού που αγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ.

Όπως έχει γίνει γνωστό η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων απέρριψε την προδικαστική προσφυγή της Landis+Gyr AG, την οποία είχε υποβάλει μετά τον αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ, που αφορά στην προμήθεια «έξυπνων μετρητών», υποστηρίζοντας πως η Landis+Gyr «συμπλήρωσε πλημμελώς το Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Σύμβασης (ΕΕΕΣ) της, και δεν δήλωσε σε αυτό όχι μόνον το ποσοστό της σύμβασης που πρόκειται να αναθέσει σε υπεργολάβο, αλλά και το γεγονός ότι μεταξύ αυτής και της Landis+Gyr Α.Ε. (σ.σ. η ελληνική θυγατρική) προκύπτει σχέση υπεργολαβίας».

Η πολυεθνική εταιρεία με το εργοστάσιο παραγωγής στην Κόρινθο που απασχολεί περισσότερους από 900 εργαζομένους, δήλωσε πρόσφατα ότι θα ακολουθήσει όλες τις διαθέσιμες οδούς για να ανατρέψει την απόφαση αποκλεισμού της από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ για τους έξυπνους μετρητές, καθώς όπως υποστηρίζει από τα υποβληθέντα έγγραφα είχε υποβάλει έγκαιρα, με την κατάθεση της πρότασής της όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία και αποδεικνύουν ότι η παραγωγή των έξυπνων μετρητών θα γίνονταν προφανώς στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα έχουν υποβληθεί:

– Υπεύθυνη δήλωση παραγωγικής δυναμικότητας στην οποία ανάφερε ότι η Landis+Gyr Α.Ε., η οποία αποτελεί κατά 100% θυγατρική εταιρεία της Landis+Gyr AG και έχει εργοστάσιο στο 78ο χλμ. της Εθνικής Οδού Κορίνθου-Αθηνών, 20132, στην Ελλάδα και στην οποία καθαρά επισημαίνονταν ότι οι μετρητές που θα παραδοθούν για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ RFQ 519102 θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της Κορίνθου. Σημείωνε επίσης ότι η παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας στο εργοστάσιο της Κορίνθου ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια μετρητές ετησίως.

– Συνοδευτική επιστολή της πρότασης της για τον διαγωνισμό όπου σημείωνε ότι «τα τελευταία χρόνια, συνεχίσαμε να επενδύουμε σε μεγάλο βαθμό στο εργοστάσιό μας που βρίσκεται στην Κόρινθο στην Ελλάδα, σε αναλογία με το γεγονός ότι αυτό το εργοστάσιο αποτελεί σημαντικό κόμβο παραγωγής για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ). Το ίδιο εργοστάσιο παραγωγής θα είναι υπεύθυνο για την κατασκευή των έξυπνων μετρητών και των μονάδων επικοινωνίας για το πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο της Πρόσκλησης».

Σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται βέβαια η προσφυγή τη Landis+Gyr στο Συμβούλιο της Επικρατείας αν δεν υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι ο Αριστείδης Παππάς, διευθύνων σύμβουλος της Landis+Gyr S.A. στην Ελλάδα, είχε αναφέρει πρόσφατα σε ανακοίνωση της εταιρείας ότι «κατά την τελευταία δεκαετία, με ακράδαντη εμπιστοσύνη στη χώρα, πραγματοποιήσαμε σημαντικές επενδύσεις στην Κόρινθο οικοδομώντας ένα Κέντρο Αριστείας στην Ελλάδα, επενδύοντας με υπερηφάνεια στο μέλλον των πελατών μας, των εργαζόμενων μας, και της χώρας συνολικά. Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουμε επενδύσει πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ στις εγκαταστάσεις μας στην Κόρινθο, καθιστώντας το εργοστάσιο της Ελλάδας το μεγαλύτερο της Ευρώπης, και επιτυγχάνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα για τους πελάτες μας και την εθνική οικονομία. Ο αποκλεισμός μας από τον διαγωνισμό της χώρας μας στη φάση της προεπιλογής, μας δημιουργεί μεγάλη απογοήτευση και είναι, κατά την άποψή μας, αβάσιμος.

Ως αποτέλεσμα, έχει προκαλέσει μια σειρά εσωτερικών συζητήσεων, θέτοντας τις δραστηριότητές μας στην Κόρινθο σε κίνδυνο και αναστέλλοντας περαιτέρω επενδύσεις στο πλαίσιο ήδη προγραμματισμένων σχεδίων επέκτασης της παραγωγής μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αλλά και την προσθήκη μιας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, έναν επιχειρηματικό τομέα με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης».

Ο Werner Lieberherr, διευθύνων σύμβουλος της μητρικής Landis+Gyr Group AG είχε επίσης δηλώσει ότι «ως ο μόνος προμηθευτής με ελληνική μονάδα παραγωγής, είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την είδηση της απόρριψης της προσφυγής μας. Στην αίτηση που καταθέσαμε για τον διαγωνισμό, δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι θα παράγουμε τους έξυπνους μετρητές στην Κόρινθο, στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, θα ακολουθήσουμε όλες τις νόμιμες επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας. Το οφείλουμε τους εργαζομένους μας και την περιφέρεια της Κορίνθου, ως σημαντικός εργοδότης, να υπερασπιστούμε τη θέση μας και το μέλλον των ελληνικών δραστηριοτήτων μας και θα είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι να υποστηρίξουμε τον ΔΕΔΔΗΕ και την Ελλάδα στις συνεχείς προσπάθειές τους για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση του αποτυπώματος CO2 μέσω της τεχνολογίας έξυπνων μετρητών που κατασκευάζονται στην Ελλάδα για την Ελλάδα».

Οι εταιρείες που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση είναι σύμφωνα με πληροφορίες:

– η αμερικανική Itron που διεκδικεί το έργο μέσω της ισπανικής θυγατρικής Itron Spain και της ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL,

– η επίσης αμερικανική Honeywell που συμμετέχει μέσω της ρουμανικής θυγατρικής Elster Rometrics SRL σε κοινοπραξία με την Intracom Telecom.

– η κοινοπραξία της σλοβενικής Iskraemeco με τη γαλλική Oracle France και

– η κοινοπραξία της ελληνικής Protasis με τη γαλλική Sagemcom.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More