Λευκός Οίκος: Σερβία και Κόσοβο να προχωρήσουν σε αμοιβαία αναγνώριση
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προέτρεψε χθες Δευτέρα τη Σερβία και το Κόσοβο να κάνουν «διάλογο» και να προχωρήσουν σε «αμοιβαία αναγνώριση», την ημέρα της 20ής επετείου από το τέλος της ανάπτυξης των δυνάμεων του NATO και τον επίσημο τερματισμό της σύρραξης ανάμεσά τους.
«Έχει επιτευχθεί πολλή πρόοδος, αλλά η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμη», έκρινε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η Πρίστινα και το Βελιγράδι πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να καταλήξουν σε ολοκληρωμένη συμφωνία με επίκεντρο την αμοιβαία αναγνώριση και να άρουν αμέσως τα εμπόδια για την πρόοδο», προστίθεται στο δελτίο Τύπου.
Κατά την αμερικανική προεδρία, ο «διάλογος» ανάμεσα στους γείτονες είναι «ο μόνος τρόπος για να υπάρξει αληθινή ανεξαρτησία» του Κοσόβου.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνει «διατεθειμένη να προσφέρει υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας», ωστόσο τονίζει πως η Πρίστινα και το Βελιγράδι πρέπει να «ενεργήσουν άμεσα» και να τιμήσουν τη μνήμη «όσων υπέφεραν και χάθηκαν πριν από είκοσι χρόνια».
Μαζί με τις περισσότερες δυτικές χώρες, οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο, όπου η δημοφιλία τους στις τάξεις του αλβανικού πληθυσμού είναι τεράστια. Η αμερικανική σημαία είναι πανταχού παρούσα, εκτός των περιοχών όπου πλειοψηφεί το σερβικό στοιχείο.
Η επέμβαση των δυνάμεων του NATO, που άρχισε τον Μάρτιο του 1999, έβαλε τέλος στον τελευταίο πόλεμο που ακολούθησε την πολυαίμακτη διάλυση της άλλοτε Γιουγκοσλαβίας.
Στη σύρραξη χάθηκαν τουλάχιστον 13.000 ζωές. Στην πλειονότητά τους, τα θύματα ήταν κοσοβάροι αλβανοί.Η σχέση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας παραμένει έκτοτε πολύ τεταμένη. Υπό διεθνή προστασία, το Κόσοβο ανακήρυξε το 2008 την ανεξαρτησία του, που δεν αναγνωρίζεται από τη Σερβία.
Οι ηγέτες των δύο κυβερνήσεων δέχθηκαν τον Απρίλιο να ξανασυναντηθούν την 1η ή τη 2α Ιουλίου στο Παρίσι για συνομιλίες.