Λίβανος: Συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών
Οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου έριξαν δακρυγόνα και χρησιμοποίησαν αντλίες νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στη Βηρυτό κοντά στο κοινοβούλιο, το οποίο θα εξετάσει τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης προτού διεξαχθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφους εμπιστοσύνης.
Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν βγει νωρίς το πρωί στους δρόμους στο κέντρο της Βηρυτού για να εμποδίσουν τους βουλευτές να φτάσουν στο κοινοβούλιο, καταγγέλλοντας τη νέα κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Χάσαν Ντίαμπ η οποία δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.
Προτού διεξαχθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, το κοινοβούλιο είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει δύο φορές, σήμερα και αύριο στις 11:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ώστε οι βουλευτές να υποβάλουν ερωτήσεις στους υπουργούς και να εξετάσουν το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης.
Ο Λίβανος συγκλονίζεται από τις 17 Οκτωβρίου από ένα κίνημα αμφισβήτησης, το οποίο καταγγέλλει το σύνολο της πολιτικής τάξης την οποία οι πολίτες κατηγορούν για διαφθορά και ανικανότητα, σε μια χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.
Οι δυνάμεις ασφαλείας ενίσχυσαν την παρουσία τους γύρω από το κοινοβούλιο, εγείροντας τοίχους από τσιμέντο για να κλείσουν πολλούς δρόμους της Βηρυτού.
Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν σε πολλές λεωφόρους που οδηγούν στο κοινοβούλιο, ενώ συγκρούσεις ξέσπασαν σε μία από αυτές, με τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας οι οποίες απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού.
Σε άλλη λεωφόρο οι διαδηλωτές είχαν κάτσει κατά γης για να εμποδίσουν την κυκλοφορία των οχημάτων, όμως ο στρατός επενέβη και τους απομάκρυνε. Ένας διαδηλωτής κατήγγειλε σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι δέχθηκε χτυπήματα.
Παρά τις κινητοποιήσεις οι βουλευτές κατάφεραν να φτάσουν στο κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι διαδηλωτές έκλεισαν τον δρόμο στην αυτοκινητοπομπή ενός βουλευτή και πέταξαν αβγά στο αυτοκίνητό του, ενώ φώναζαν “παραιτήσου, παραιτήσου”.
Στο Twitter ο στρατός έγραψε ότι “οι πράξεις βανδαλισμού και καταστροφής δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας σπιλώνουν τα αιτήματα (του αντικυβερνητικού κινήματος), δεν επιτρέπουν την οριστικοποίηση των αιτημάτων αυτών και δεν ισοδυναμούν με ελευθερία της έκφρασης”.
“Είμαι εδώ για να πω ότι δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνησης εξαιτίας του τρόπου που σχηματίστηκε”, δήλωσε η Καρόλ, μία διαδηλώτρια.
Οι διαδηλωτές ζητούν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, εντελώς ανεξάρτητων από την πολιτική τάξη της χώρας.
Η τρέχουσα κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν γνωστοί πολιτικοί, σχηματίστηκε έπειτα από πολλές εβδομάδες διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων που έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ανάμεσά τους η Χεζμπολάχ και το Ελεύθερο Πατριωτικό Ρεύμα του προέδρου Μισέλ Αούν.