Logistics: Δεκάδες εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για επενδύσεις εφοδιαστικής αλυσίδας σε όλη τη χώρα

0 5

Ως έναν τομέα που μπορεί να αποδώσει πολλά μέσα στην επόμενη δεκαετία εκτιμούν τα Logistics, την εφοδιαστική αλυσίδα επί τω ελληνικότερον, οι ιθύνοντες της ελληνικής αγοράς, με την εξέλιξή του να συνδέεται άρρηκτα με την αλματώδη ανάπτυξη του e-commerce.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει μια πολύ στρατηγική θέση στο χάρτη, κρατώντας ένα ρόλου γεωπολιτικού ‘’διαδρόμου’’ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συγκριτικό πλεονέκτημα στην εξέλιξη του συγκεκριμένου κλάδου.

Τα δε, χαρακτηριστικά που βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση και έχουν προκύψει με τα χρόνια είναι η συνεχής βελτίωση των αυτοκινητοδρόμων , ο πρόσφατος εκσυγχρονισμός σημαντικών λιμένων όπως ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη, αλλά και η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Αθήνας: Πρόκειται εν γένει για ενέργειες που αυξάνουν τις δυνατότητες της χώρας στον τομέα των logistics την έχουν φέρει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ακόμα και από μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού.

Είναι φυσικό, βέβαια, ότι κάποιες περιοχές έχουν μεγαλύτερη δραστηριότητα, όπως π.χ. τα Οινόφυτα και ο Ασπρόπυργος, που βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση από την πρωτεύουσα, ενώ εκτεταμένη ζήτηση από μεγάλες επιχειρήσεις παρατηρείται τον τελευταίο καιρό σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Αττική Οδό, αλλά και στη Βιομηχανική περιοχή της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη.

Άξια αναφοράς είναι και η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ, η οποία βαίνει συνεχώς αυξανόμενη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το 2016 η συνεισφορά του τομέα των logistics στο ΑΕΠ της χώρας ανήλθε σε 15,7 δισ. ευρώ ή 9,02%, όπου η παροχή υπηρεσιών logistics ήταν 9,7 δισ. ευρώ (5,57%), τα In-house logistics εμπορίου και μεταποίησης 3,6 δισ. ευρώ (2,1%) και  τα In-house logistics λοιπών κλάδων 2,4 δισ. ευρώ (1,35%).

Φορείς της αγοράς, πάντως, επισημαίνουν ότι τα Logistics αποτελούν ‘’σωσίβια λέμβο’’ για τον κτηματομεσιτικό κλάδο που αρχίζει τα δύο τελευταία χρόνια σταδιακά να επανακάμπτει από την ύφεση, στην οποία είχε βυθιστεί, ως απόρροια της γενικότερης οικονομικής κρίσης, αλλά και της ‘’βουτιάς’’ στη ζήτηση των ακινήτων.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Eurobank Property Services για το 2018, ότι οι τιμές ενοικίασης ενός αποθηκευτικού χώρου σύγχρονων προδιαγραφών στην Αττική ξεκινούν πλέον από τα 3,25 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως και ανέρχονται έως 4 ευρώ ανά τ.μ., ενώ έχουν καταγραφεί και συναλλαγές σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο.

Αυτό σημαίνει ότι η διαφαινόμενη τάση είναι ανοδική. Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις έχουν αρχίσει πλέον να υποχωρούν, ενδεικτικό του γεγονότος ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει  αρχίσει να ενισχύει τις αξίες.

Όπως, επίσης, αναφέρει η ανάλυση της Eurobank Property Services, οι προοπτικές της εν λόγω αγοράς ακινήτων είναι μεν θετικές, αλλά αρκετά θα εξαρτηθούν από τα νέα έργα μεγάλης κλίμακας, που είτε υλοποιούνται, είτε βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού.

 Στον Ασπρόπυργο

Τη μερίδα του λέοντος σε αυτή την ανάπτυξη, όσον αφορά την Αττική, θα έχουν δύο περιοχές, οι οποίες ήδη τα τελευταία χρόνια φιλοξενούν εταιρίες τέτοιου είδους και μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους: Τα Οινόφυτα και ο Ασπρόπυργος.

Στον μεν Ασπρόπυργο προγραμματίζεται για τα επόμενα χρόνια, με χρονοδιάγραμμα κατασκευής τριών ετών, μια επένδυση 25 εκατ. ευρώ, ένα σύγχρονο βιομηχανικό πάρκο, στο οποίο θα μπορέσουν να βρουν ‘’καταφύγιο’’ ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις logistics, αλλά και επιχειρηματικές δραστηριότητες του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το έργο θα περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο έργα υποδομής που θα υλοποιηθούν στο Πάρκο όπως εσωτερική οδοποιία, δίκτυο ύδρευσης, δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων, κατασκευή/προσαρμογή δικτύου διανομής ενέργειας και υποσταθμών ΔΕΗ.

Πάνω από 80 εκατ. ευρώ στα Οινόφυτα

Την ίδια στιγμή, η ίδρυση, πριν από μερικούς μήνες, της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) Οινοφύτων σηματοδοτεί  την εξυγίανση της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ) Οινοφύτων και την κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών, προκειμένου να μετατραπεί σε οργανωμένο Επιχειρηματικό Πάρκο.

Όπως αναφέρεται στο καταστατικό της, η ΕΑΝΕΠ Οινοφύτων έχει σκοπό την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης στην περιοχή των Οινοφύτων Βοιωτίας, αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, όπως αυτό συμπληρώθηκε πρόσφατα.

Το έργο αφορά συνολική έκταση 11.300 στρεμμάτων και ο προϋπολογισμός του έχει υπολογιστεί αρχικά στα 85 εκατ. ευρώ, που θα προέλθουν από ίδια συμμετοχή των μετόχων (equity και δανεισμός), καθώς και από εισφορές των ήδη εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει, μέχρι στιγμής γνωστά,  την ολοκλήρωση του έργου θα δημιουργηθούν 4.200 στρέμματα νέας οργανωμένης γης για βιομηχανικές και συναφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες.

 
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More