Eurogroup: Στο β’ 15νθήμερο του Μαρτίου η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα (upd)
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου θα εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, αφού θα έχουν προηγηθεί οι εγκριτικές διαδικασίες από τα εθνικά κοινοβούλια ορισμένων χωρών-μελών της ευρωζώνης, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του οργάνου.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Σεντένο, το Eurogroup επαίνεσε την Ελλάδα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και η πρόοδος αυτή δείχνει την ισχυρή δέσμευση της χώρας στο πρόγραμμα και στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε επίσης ότι “τώρα μπαίνουμε στο τελικό στάδιο του προγράμματος και είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα θα ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ώστε να τελειώσει επιτυχημένα το πρόγραμμα”. Πρόσθεσε δε ότι “αυτό είναι όρος για οποιαδήποτε περαιτέρω ελάφρυνση χρέους”.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα του χρέους, ο κ. Σεντένο επεσήμανε ότι τα μέλη του Eurogroup ενημερώθηκαν ότι “η τεχνική δουλειά σε ότι αφορά τον γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης χρέους με ανάπτυξη προχωρά καλά”. Διευκρίνισε δε ότι ο στόχος είναι να ευθυγραμμιστεί η μελλοντική εξόφληση των δανείων του EFSF και οι μελλοντικές πληρωμές με την ανάπτυξη ώστε να εξασφαλιστεί βιωσιμότητα. Όπως τόνισε, η συζήτηση για αυτό αλλά και άλλα μέτρα για το χρέος θα συνεχιστεί τον Απρίλιο.
“Περιμένουμε από την Ελλάδα να παρουσιάσει τον Απρίλιο μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης κάτι που θα είναι κρίσιμο στοιχείο για την μετά πρόγραμμα περίοδο που θα καθοριστεί προς το τέλος του προγράμματος”, υπογράμμισε εξάλλου ο κ. Σεντένο.
Μοσκοβισί: “Η Ελλάδα να γίνει μια κανονική χώρα”
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί προσέθεσε ότι:
“Είμαστε 100 ημέρες πριν από το Eurogroup της 21 Ιουνίου που θα πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία πακέτο για την Ελλάδα. Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, πρέπει να αξιοποιήσουμε το μομέντουμ και να επιταχύνουμε. Πρέπει να υπάρξει καθαρή δέσμευση από όλες τις πλευρές και να κινηθούμε σε τρεις κατευθύνσεις: την αναπτυξιακή ατζέντα που θα ετοιμάσει η ελληνική πλευρά. Είναι σημαντικό να οριστεί από τους Ελληνες καθώς αφορά την Ελλάδα.
Το δεύτερο θέμα είναι η τεχνική εργασία για το χρέος. Εστιάζουμε στον γαλλικό μηχανισμό. Εγινε πρόοδος αλλά η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί.
Έχουμε το μελλοντικό πλαίσιο στήριξης για την Ελλάδα, την μετά-πρόγραμμα επιτήρηση. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν μπορεί να μοιάζει με ένα νέο πρόγραμμα με κανένα τρόπο. Το λέω μήνες, στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει μια κανονική χώρα και η μεγάλη επώδυνη περίοδος του προγράμματος να μείνει πίσω μας, πίσω από την Ελλάδα και το ελληνικό έθνος.
Ο στόχος πρέπει να είναι ξεκάθαρος: στις 21 Ιουνίου πρέπει να πάρουμε τελικές αποφάσεις. Είμαι αισιόδοξος”.
Ο επικεφαλής του Ε.Μ.Σ. Κλάους Ρέγκλινγκ αρκέστηκε, από την πλευρά του, να συμπληρώσει ότι η έναρξη της διαπραγμάτευσης για την τέταρτη αξιολόγηση ήταν θετική αλλά δεδομένου ότι το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση 88 προαπαιτούμενων, την συζήτηση για το χρέος και την μετά πρόγραμμα περίοδο είναι σφιχτό.
Σε ότι αφορά την εκταμίευση θύμισε ότι εκτός από τα 5,7 δισ. ευρώ υπάρχει και 1 δισ. ευρώ που θα δοθεί αργότερα για την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου και θα δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει κανονικά η συγκεκριμένη διαδικασία αλλά και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Θύμισε δε ότι στόχος είναι να μην υπάρχει καμία ληξιπρόθεσμη υποχρέωση του Δημοσίου όταν λήξει το πρόγραμμα.
Το αναπτυξιακό σχέδιο πριν το Πάσχα
Απαντώντας σε ερώτηση αν η αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδος θα αξιολογηθεί από τους Θεσμούς ο Μάριο Σεντένο είπε ότι αυτό που περιμένει είναι “να δοθεί η πλήρης ιδιοκτησία στην ελληνική πλευρά”. Πρόσθεσε δε ότι: “Είναι πολύ σημαντικό να είναι η έξοδος από το πρόγραμμα ομαλή και επιτυχημένη και το αναπτυξιακό σχέδιο στοχεύει να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα”.
“Η αναπτυξιακή στρατηγική θα παρουσιαστεί στο Eurogroup και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε να την παρουσιάσει πριν το ελληνικό Πάσχα”, είπε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η λέξη “αξιολόγηση” δεν είναι η σωστή καθώς είναι πρόγραμμα που ανήκει στην Ελλάδα. “Δεν θα δώσουμε κατευθύνσεις, αλλά θα είναι ένα τεράστιο τεστ αξιοπιστίας για τις συζητήσεις μας και θα συνδεθεί με την μετά πρόγραμμα επιτήρηση που επαναλαμβάνω θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό από ένα πρόγραμμα”.
Γ.Π.