Μακρόν: Ζητάει εξηγήσεις από την Τουρκία – Παράθυρο για κυρώσεις από Τραμπ

0 5

Φανερά εκνευρισμένος με την Τουρκία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη που έδωσε μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε πως ο Ερντογάν πρέπει να δώσει εξηγήσεις για κάποια θέματα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αμφισβήτησε τη νομιμότητα της αγοράς των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, ισχυριζόμενος ότι ένα μέλος του ΝΑΤΟ τεχνικά δεν μπορεί να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας.

Πώς γίνεται να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και να προμηθεύεται ρωσικά αμυντικά συστήματα (S-400) τα οποία δεν μπορούν να ενσωματωθούν με τα ΝΑΤΟϊκά και πώς μπορεί να προχωρήσει η σχέση της με τη Συμμαχία όταν δεν έχει κοινό ορισμό για την τρομοκρατία (αναφέρθηκε στους Κούρδους του YPG που θεωρεί η Τουρκία τρομοκρατική οργάνωση και θύμισε ότι πολέμησε δίπλα στο ΝΑΤΟ κατά του ISIS). 

Αξιοσημείωτο είναι πως ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 είπε «ότι το εξετάζει» και για μια ακόμα φορά υπερασπίστηκε την Τουρκία σημειώνοντας ότι ήθελε να αγοράσει αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και η κυβέρνηση Ομπάμα δεν το επέτρεψε.

Στο σημείο αυτό το Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία είχε τη δυνατότητα να αγοράσει γαλλικά αεροπορικά συστήματα και δεν το έπραξε. «Ηταν δική τους απόφαση οι S-400», είπε.

Ο Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων σε Τουρκία για τους S-400

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία με αφορμή την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, επιρρίπτοντας και πάλι την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή στον προκάτοχό, τον Μπαράκ Ομπάμα, επειδή δεν πούλησε στην Τουρκία τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Τραμπ ρωτήθηκε αν θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

«Το εξετάζουμε τώρα και το συζητάμε», απάντησε στους δημοσιογράφους.

«Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία ήθελε να αγοράσει το δικό μας σύστημα Patriot και η κυβέρνηση του (πρώην προέδρου Μπαράκ) Ομπάμα δεν τους έδινε και τους έδωσε μόνο όταν ήταν έτοιμοι (οι Τούρκοι) να αγοράσουν ένα άλλο σύστημα», είπε.

Θα τα βρούμε με την Γαλλία

Σίγουρος ότι η «μικρή αντιπαράθεση» με τη Γαλλία όσον αφορά το εμπόριο μπορεί να λυθεί εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως θυμίζει το Reuters, νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε με πρόσθετους δασμούς τα γαλλικά προϊόντα, όπως σαμπάνια, τσάντες και άλλα αγαθά, αξίας 2,4 δισ. δολαρίων τον χρόνο. Οι απειλές ήρθαν ως αντίποινα για την επιβολή γαλλικού φόρου σε κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών υπηρεσιών που θεωρεί ότι επιβαρύνουν αθέμιτα και «ασυνήθιστα» αμερικανικές εταιρείες.

Νωρίτερα επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η αναφορά του Eμανουέλ Μακρόν για τον εγκεφαλικό θάνατο  είναι πολύ προσβλητική και κακή και πως δεν μπορεί κάποιος να κάνει τέτοια σχόλια για τη Συμμαχία.

«Θα συζητήσουμε για πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων του ΝΑΤΟ και του εμπορίου… Έχουμε μία μικρή διαμάχη αλλά νομίζω ότι πιθανότατα θα καταφέρουμε να τα βρούμε», είπε ο Τραμπ, μιλώντας παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη συνάντησή τους στη Σύνοδο Κορυφής.

«Είμαι σίγουρος ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα πράγματα θα είναι ρόδινα, ελπίζω. Έτσι γίνεται συνήθως μεταξύ μας – τα βρίσκουμε».

Αναφερόμενος στην ευρύτερη εμπορική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ότι «μπορούμε να επιλύσουμε το εμπορικό ζήτημα με την ΕΕ, με μία σκληρή προσέγγιση αλλά δεν το θέλω, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε μία λύση.

Το πρωί της Τρίτης ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η Γαλλία δεν τα πάει καλά οικονομικά καθώς και ότι δεν θα αφήσει το Παρίσι να εκμεταλλεύεται τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Εκτίμησε δε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να αποχωρήσει από τη Συμμαχία παρότι την έχει, όπως είπε περισσότερη ανάγκη από όλους. «Βλέπω την Γαλλία να φεύγει… τον βλέπω να φεύγει».

Για την εμπορική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις πρωινές του δηλώσεις ανέφερε ότι η τελευταία φέρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες πολύ άδικα. «Το έλλειμμα εδώ και πολλά χρόνια είναι αστρονομικό και προς όφελος της Ευρώπης. Το αλλάζω αυτό και μάλιστα γρήγορα».

«Δεν είναι σωστό να μας εκμεταλλεύεται στο ΝΑΤΟ και να μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο, και αυτό συμβαίνει. Δεν θα το αφήσουμε να συμβαίνει. Μιλάμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμπόριο και πρέπει να συμμορφωθούν, αλλιώς τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα», τόνισε

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More