Μάνδρα-νεκροί: Κατέρρευσε το αφήγημα Μητσοτάκη-διαπλοκής σε βάρος της Δούρου
Με συνοπτικές διαδικασίες κατέρρευσε το θλιβερό αφήγημα όλων εκείνων που σκύλευαν πάνω στους 24 νεκρούς από τις φονικές πλημμύρες του Νοέμβρη του 2017 για να έρθουν στην εξουσία. Από τον Μητσοτάκη μέχρι τον Πατούλη.
Η πρώην Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, όχι μόνο αντέκρουσε, αλλά και αποδόμησε πλήρως τις κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα, για τις οποίες βρέθηκε κατηγορούμενη απλώς γιατί έτσι ήθελε το βαθύ κράτος.
Δδήλωσε ευθαρσώς ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τα όσα συνέβησαν στην Μάνδρα πριν από 4 χρόνια και φυσικά για τους 24 νεκρούς. Μία πολιτική ευθύνη που ο Κ. Μητσοτάκης αποποιείται μετά βδελυγμίας, αν και η χώρα θρηνεί σχεδόν 21.000 νεκρούς από την πανδημία.
Αλλά, βλέπετε, οι νεκροί της Μάνδρας είχαν άλλο ειδικό βάρος, γιατί τότε υπήρχε ο Τσίπρας και η Δούρου. Οι νεκροί της πανδημίας, απλώς είναι παράπλευρες απώλειες.
Τι καταδείχθηκε από τη διαδικασία αλλά και την απολογία της Ρένας Δούρου;
Το αντιπλημμυρικό στη Μάνδρα είναι “η επιτομή του έργου που δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος”. Άλλωστε δεν θέλει και μεγάλη σκέψη το γιατί δεν μπορούσε να γίνει. Αρκεί κάποιος να δει την λειτουργία της Περιφερειακής Διοίκησης και το δαιδαλώδες πλέγμα αρμοδιοτήτων.
Παρουσιάστηκε αναλυτικά το χρονολόγιο του έργου την περίοδο της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής, από το οποίο προέκυψε το τεράστιο ψέμα ότι η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής άφησε στα συρτάρια δήθεν ώριμη μελέτη που θα είχε σώσει την πόλη της Μάνδρας.
“Ουδέν ψευδέστερο από τα περί δήθεν ώριμης μελέτης που εμείς θάψαμε”, παρατήρησε, η κυρία Δούρου. Παράλληλα εξήγησε ότι οι πολιτικοί της αντίπαλοι ταύτιζαν εσκεμμένα την παραλαβή της μελέτης, η οποία λέγεται προσωρινή παραλαβή, με την ωριμότητα της, για να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις. Πρόσθεσε δε ότι η σχετική μελέτη έγινε ώριμη, μετά την επικύρωση των οριογραμμών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και μάλιστα όταν εκδόθηκε η βεβαίωση παραλαβής της δηλαδή στις 12 Φεβρουαρίου του 2016.
Για την Ρένα Δούρου και την Δύναμη Ζωής η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής αποτελούσε, όπως τεκμαίρεται από το πρόγραμμα των 163 αντιπλημμυρικών έργων, βασική προτεραιότητα.
Τέλος, η πρώην Περιφερειάρχης αντέκρουσε όλες τις κατηγορίες περί αμέλειας και παραλείψεων, παρατηρώντας ότι η υπαρκτή κλιματική κρίση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, “όπως ακριβώς έκανε η Διοίκησή μας, με τα αντιπλημμυρικά έργα μας καθώς και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής σε διεθνή και ευρωπαϊκά fora”.
“Σήμερα, 4 και πλέον χρόνια μετά, στο δικό μου ερώτημα: “Γυρίζοντας το χρόνο πίσω στην 1η Σεπτεμβρίου του 2014 που ανέλαβα μέχρι το τραγικό πρωινό της 15 Νοεμβρίου 2017, τι θα ήταν αυτό που έπρεπε και μπορούσα ως Περιφερειάρχης, λειτουργώντας, όπως μου επέβαλε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, να πράξω διαφορετικά και που θα άλλαζε την εξέλιξη των πραγμάτων και θα απέτρεπε την καταστροφή;” Η απάντηση δεν είναι άλλη πέρα από αυτή που εκτενώς σας ανέπτυξα στην απολογία μου. Και η οποία, θεωρώ ότι αποδόμησε, σημείο προς σημείο, τεκμηριωμένα, το συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Αποδεικνύοντας, πέρα από κάθε αμφιβολία, τη σαθρή του θεμελίωση, το νομικά αβάσιμο χαρακτήρα του, και – να μου επιτρέψετε – την ασύγγνωστη προχειρότητά του”, παρατήρησε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, κλείνοντας την απολογία της η Ρένα Δούρου.