Μαρίνα Ζάγκα: «Στην εποχή μας οι σχέσεις έχουν γίνει περίπλοκες»
Συνέντευξη στη Φιλίππα Ταμπάρη
Ζούμε σε μια εποχή όπου οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται και μας δοκιμάζουν. Αρκετοί άνθρωποι επισκέπτονται συμβουλευτικούς ψυχολόγους ώστε να βελτιώσουν τη ζωή τους και κατ’ επέκταση τις σχέσεις τους.
Η σημερινή μας καλεσμένη είναι μια νέα γυναίκα που συμβάλει μέσα από την ειδικότητά της, στη βελτίωση αυτή. Μεγάλωσε σε μια ενωμένη οικογένεια και έμαθε από μικρή να ακούει τα «θέλω» της και να μην φοβάται να τα κάνει πράξη. Ασχολείται και με τα κοινά, καθώς η προσφορά είναι κάτι σαν… προέκταση του εαυτού της.
Η Μαρίνα Ζάγκα θα μας βοηθήσει να δούμε λίγο καλύτερα μέσα μας, αλλά και να κάνουμε ένα μικρό τεστ για το κατά πόσο είμαστε σωστοί στις σχέσεις μας.
Μαρίνα, σε ευχαριστώ για τη σημερινή μας συζήτηση. Είσαι ψυχολόγος, σε ποιον τομέα της Ψυχολογίας ειδικεύεσαι;
Θέλω να σε ευχαριστήσω και εγώ για τη σημερινή συνέντευξη. Είμαι Συνθετική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και έχω σπουδάσει Συνθετική Συμβουλευτική, Ατομική και Ομαδική Ψυχοθεραπεία, Θεραπεία Ζεύγους και Σεξουαλικότητα, Συμβουλευτική Γονέων και Κλινική Εποπτεία. Συνθετική Ψυχοθεραπεία σημαίνει η σύνθεση δύο ή περισσότερων ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων, δηλαδή τεχνικών από διαφορετικές προσεγγίσεις, που βλέπει τον άνθρωπο ολιστικά, ως σύνθετο όλον, δηλαδή συναισθηματικά, σωματικά, πνευματικά, γνωστικά και συμπεριφορικά και αποσκοπεί στη σύνθεση όλων των μερών που απαρτίζουν το άτομο, ώστε να μπορεί να γίνει «ολόκληρο» και να πάρει τα ηνία της ζωής του, στα χέρια του.
Πώς βλέπεις τις ανθρώπινες σχέσεις γενικότερα;
Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ιδιαίτερα περίπλοκες και σε καμιά περίπτωση δεν είναι εύκολες, ούτε ως προς τη δημιουργία τους, ούτε ως προς τη διατήρησή τους. Είμαστε κοινωνικά όντα και η ανάγκη να ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους είναι ισχυρή και διέπει τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνουμε τις διάφορες σχέσεις μας. Υπάρχουν και στιγμές, που έχουμε ανάγκη από ιδιωτικότητα, δηλαδή να μείνουμε μόνοι μας και να απολαύσουμε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό μας και αυτό είναι απόλυτα υγιές και απαραίτητο.
Ζούμε σε μια έντονη και απαιτητική εποχή. Πιστεύεις ότι αυτό έχει επηρεάσει τις διαπροσωπικές μας σχέσεις;
Ναι, πιστεύω ότι, η έντονη και απαιτητική εποχή που ζούμε επηρεάζει ψυχολογικά τους ανθρώπους, οι οποίοι εκδηλώνουν αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, νευρικότητα, ανασφάλεια, επιθετικότητα, νιώθουν πίεση και κούραση. Υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, οπότε επηρεάζονται και οι ανθρώπινες σχέσεις.
Πώς μπορούμε σε προσωπικό επίπεδο να θωρακίσουμε τον εαυτό μας, αν μπορώ να το θέσω έτσι, ώστε να ζούμε καλύτερα;
Τα παιδικά τραύματα δημιουργούν στα παιδιά μια πανοπλία προστασίας, μια συγκινησιακή θωράκιση του οργανισμού, η όποια προστατεύει την ανθρωπινή ψύχη από τον πόνο και την οδύνη που της προκάλεσε η συμπεριφορά των ενήλικων, αλλά, όταν ενηλικιωθούν, στερεί από τον εαυτό τους τη δυνατότητα να βιώνουν πλήρως τη ζωή τους και επηρεάζει τον ψυχισμό τους. Ο θεραπευτής θα διαλύσει τη συγκινησιακή θωράκιση με διάφορες τεχνικές κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας και θα βοηθήσει τον θεραπευμένο να μην καταπνίγει τα συναισθήματά του, αλλά να έρθει σε επαφή με τον εσωτερικό του εαυτό και θα τον ενδυναμώσει ψυχολογικά, ώστε να ζει καλύτερα και να απολαμβάνει τη ζωή του. Η θετική σκέψη, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, η ανάληψη της ευθύνης, η αισιοδοξία, η θετική στάση ζωής, η επαφή με θετικούς ανθρώπους και η αποφυγή των τοξικών ανθρώπων, η καλή διάθεση, το γέλιο που είναι μεταδοτικό, βελτιώνουν την ψυχική ευεξία, βοηθούν στην ενδυνάμωση, μειώνουν την αρνητικότητα και ενισχύουν τη θετικότητα για να ακολουθήσουμε τα όνειρα μας.
Κεφάλαιο «άνδρες». Πώς βλέπεις τα πράγματα μέσα από τον φακό του ειδικού;
Η θέση του άνδρα, στην εργασία, στην κοινωνία, στις σχέσεις, μετακινείται ως αποτέλεσμα των κοινωνικοοικονομικών αλλαγών. Η πυγμή, η εξουσία, η απόλυτη δύναμη, ο έλεγχος, έχουν δώσει τη θέση τους στη συνεργασία, στην εμπιστοσύνη, στην αντίληψη, στην επικοινωνία, στοιχεί που δεν κατέχει ο άνδρας, γιατί απλά δεν τα έχει μάθει. Στοιχεία-ταμπού για εκείνον, καθώς επικρατεί το στερεότυπο ότι, θα χάσει την ταυτότητά του, αν έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του. Δεν υπάρχουν ανδρικά και γυναίκεια συναισθήματα, υπάρχουν συναισθήματα που χρειάζεται να εκφράζονται. Ο σύγχρονος άνδρας είναι έτοιμος να ανακαλύψει τον εαυτό του, διατηρώντας στοιχεία που τον έχουν κάνει ήρωα στη μυθολογία, στα παραμύθια, στις ταινίες, εμπλουτίζοντας τον ρόλο του με νέα, δημιουργικά και εξελικτικά, στοιχεία.
Γνωρίζω ότι, ασχολείσαι και με θέματα ενδοοικογενειακά. Πώς είναι τα νέα ζευγάρια σήμερα; Ή, για να το θέσω αλλιώς, ποιες είναι οι σωστές βάσεις που θα πρέπει να γνωρίζουν τα νέα ζευγάρια;
Τα νέα ζευγάρια έχουν απομακρυνθεί συναισθηματικά λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων και ευθυνών, που περιορίζουν τον ουσιαστικό κοινό χρόνο μεταξύ τους, την επικοινωνία και τη συναισθηματική τους σύνδεση, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι συγκρούσεις και οι επικρίσεις μεταξύ τους, η ερωτική τους ζωή να περνά διάφορες διακυμάνσεις μέσα στα χρόνια και ο καθένας να κλείνεται στον εαυτό του και να ασχολείται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αγάπη, ο σεβασμός, η συνεργασία, ο διάλογος, η εμπιστοσύνη, η ενσυναίσθηση, η ειλικρίνεια, η κατανόηση, η αλληλοϋποστήριξη, ο κοινός χρόνος επικοινωνίας, το κοινό αξιακό και πολιτισμικό σύστημα αποτελούν γερές βάσεις για μια αρμονική και λειτουργική σχέση.
Πόσο μας έχει επηρεάσει τελικά -αν πιστεύεις πως μας επηρέασε- ο λεγόμενος εγκλεισμός λόγω Covid;
Θεωρώ ότι, ο εγκλεισμός έχει επηρεάσει αρκετά την ψυχική και σωματική υγεία. Έχουν αυξηθεί αρνητικά συναισθήματα και υπαρξιακές ανησυχίες, όπως ο φόβος του θανάτου, ο φόβος της απώλειας αγαπημένων πρόσωπων, ο φόβος της εγγύτητας, η ανασφάλεια για το μέλλον, η επιθετικότητα, οι ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, το άγχος και η κατάθλιψη, που επηρεάζουν τις κοινωνικές και τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Μερικές απλές συμβουλές για καλύτερη ποιότητα ζωής;
Η έννοια της ψυχικής και σωματικής υγείας σχετίζεται άμεσα με την έννοια της ποιότητας ζωής. Η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση, ο ύπνος, ο ελεύθερος χρόνος, ο διαλογισμός και η ψυχοθεραπεία συμβάλλουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Θα ασχοληθείς και με την τοπική αυτοδιοίκηση από ότι γνωρίζω! Μίλησέ μας για αυτήν την απόφασή σου…
Κατ’ αρχάς, θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο του Παλαιού Φαλήρου, κ. Γιάννη Σωτηρόπουλο για την τιμή και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, να με συμπεριλάβει στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του Παλαιού Φαλήρου για τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023. Από την πλευρά μου πηρά την απόφαση να ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί αγαπώ το Παλαιό Φάληρο, στο οποίο μεγάλωσα και κατοικώ, έχοντας ενδιαφέρον για συμμετοχή στα κοινά και δράσεις ψυχολογικής προσφοράς. Θέλω να είμαι χρήσιμη και αποτελεσματική, για να ακούγεται η φωνή των πολιτών, με στόχο να γίνει πραγματικότητα η ποιότητα ζωής που οραματίζομαι για τον Δήμο μας.
Who is who
Η Μαρίνα Ζάγκα μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο και είναι κάτοικος Αμφιθέας. Η καταγωγή της είναι από τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη και την Πελοπόννησο.
Σπούδασε Συμβουλευτική, Ατομική, Ομαδική Ψυχοθεραπεία και Κλινική Εποπτεία στο Athens Synthesis Centre και έχει παρακολουθήσει και συνεχίζει να παρακολουθεί συνέδρια, ημερίδες, ομιλίες και εκπαιδεύσεις Ψυχολογίας.
Προσφέρει εθελοντική ομάδα Συμβουλευτικής Υποστήριξης για γυναίκες και άνδρες, από το 2013 έως σήμερα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμφιθέας (Ηούς 26 και Ζησιμοπούλου, Παλαιό Φάληρο).
Το 2015 συμμετείχε σε ποιοτική έρευνα μαζί με συναδέλφους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχοθεραπείας στο Ευγενίδειο Ίδρυμα με θέμα «Πώς η ανεργία επηρεάζει την προσωπική, φιλική, ερωτική ζωή του άνδρα, τα όνειρα και τη ζωή του». Το 2016 προσέφερε εθελοντική ομάδα Συμβουλευτικής Υποστήριξης για ανέργους στο Athens Synthesis Centre και το 2020 εθελοντική υποστήριξη στο Εργαστήρι Συμβουλευτικής για γονείς με θέμα «Πώς οι γονείς βάζουν όρια στα παιδιά τους».
Έχει επίσης παρουσιάσει λογοτεχνικά βιβλία και ποιητικές συλλογές μέσα από τη «ματιά» της Ψυχολογίας και διακρίνεται για το ενδιαφέρον της για τα κοινά και τη διάθεση προσφοράς στους πολίτες, η οποία αποτυπώνεται σε διάφορες δράσεις της για την ποιότητα ζωής των πολιτών του Δήμου Φαλήρου.
Πηγή: Εφημερίδα One Voice (φύλλο #471)