Μάρμαρα Παυλίδης: Αύξηση τζίρου και βελτίωση εξωστρέφειας για το 2018
Ανοδική ήταν η πορεία της εταιρίας Μάρμαρα Παυλίδης για το 2018, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ και τις πωλήσεις να αυξάνονται, αγγίζοντας τα 81 εκατ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον όμιλο για το οικονομικό έτος 2018 ο Κύκλος Εργασιών ανήλθε σε 120 εκατ. ευρώ με EBITDA 70 εκ. ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα για το 2017 ήταν 107 εκατ. ευρώ και 60,5 εκατ. ευρώ. Για την Εταιρεία οι πωλήσεις του έτους 2018 ανήλθαν σε 81 εκ. ευρώ και ο EBITDA διαμορφώθηκε αντίστοιχα από 42,2 εκατ. ευρώ σε 41 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, η βέλτιστη διαχείριση των δύο παγκοσμίου φήμης λευκών δολομιτικών μαρμάρων ARISTON & SIVEC, καθώς και οι συνέργειες που προέκυψαν από την εξαγορά της MERMEREN άρχισαν να αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τα οποία είχαν επισημανθεί από τη Διοίκηση κατά την εξαγορά.
Στόχος του Ομίλου παραμένει η αξιοποίηση ευκαιριών για ανάπτυξη. Ο Όμιλος σήμερα δραστηριοποιείται εκτός από την Ελλάδα, στην Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία, ενώ πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν εξορυκτικές διαδικασίες εκμετάλλευσης και στην Βουλγαρία, καθώς έχει οριστικοποιηθεί η εξαγορά λατομείου στην περιοχή Βράτσα.
Το ιστορικό μάρμαρο της Βράτσα, το οποίο είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων και έχει χρησιμοποιηθεί σε μνημειώδη έργα ανά τον κόσμο, συγκαταλέγεται στα ασβεστολιθικά διακοσμητικά μπεζ πετρώματα, που προορίζονται για εξωτερική χρήση, και αναμένεται να συμβάλλει στον εξαγωγικό στόχο της εταιρείας.
Επενδύσεις
Την ίδια στιγμή, σημαντικές επενδύσεις της εταιρείας κατά το 2019 αποτέλεσαν η εξαγορά & η έναρξη εξορυκτικής δραστηριότης δύο λατομείων στην περιοχή του Αλιβερίου, στην Εύβοια.
Η γκρι απόχρωσή του με τη λευκή βένα και η ανθεκτικότητά του, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ασβεστιτικού μαρμάρου, που το καθιστά ως ένα κατεξοχήν υλικό έργων, το οποίο δύναται να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και όχι μόνο.
Στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας ενεργοποιήθηκαν 2 λατομεία λευκού δολομιτικού μαρμάρου, στην περιοχή των Πύργων και των Πηγών αντίστοιχα, με αποδεδειγμένα υψηλά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα (reserves).
Μ.Μπ.