Μας δουλεύουν. Ήρθε για το χάσμα
Η πολυδιαφημισμένη επίσκεψη Φιντάν στην Αθήνα είχε ως μοναδικό αποτέλεσμα να γράφουν τα φιλοκυβερνητικά σάιτ ότι “επιβεβαιώθηκε το χάσμα Ελλάδας – Τουρκίας”.
Μας δουλεύουν κανονικά αμφότεροι.
«Οι βασικές μας επιδιώξεις εξαρχής ήταν να επιλύουμε τα θέματα αιχμής και να αποσυμπιέζουμε εντάσεις, να οργανώνουμε τις συζητήσεις σε βάση πολιτικού διαλόγου, πολιτικής ατζέντας και ΜΟΕ και, τέλος, να προετοιμάζουμε τις επαφές των δύο ηγετών», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και έκανε γνωστή τη συμφωνία ο επόμενος γύρος του θετικού διαλόγου να γίνει τον επόμενο μήνα, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
«Δεν ισχυρίζομαι ότι λύθηκαν τα προβλήματα, υπήρξαν και δύσκολες στιγμές, όμως ο άμεσος και ειλικρινής δίαυλος ήταν αυτός που απέτρεψε την κλιμάκωση. Οι επαφές μας αποκτούν πλέον μια κανονικότητα, η απευθείας επικοινωνία των δύο λαών συμβάλλει στην αμοιβαία κατανόηση και την άρση των στερεοτύπων. Σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά τους δύο λαούς», σημείωσε.
Επισήμανε ότι «συζητήσαμε για την προετοιμασία του 6ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση σε ζητήματα όπως η οικονομία, ο τουρισμός, το εμπόριο και ο πολιτισμός. Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας για τις υποψηφιότητες των δύο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς, όπως για τις δύο από τις τέσσερις κορυφαίες θέσεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη. Εξέφρασα την ικανοποίησή μου για την επανεκκίνηση των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Συζητήσαμε για τις μειονότητες που θα πρέπει να είναι γέφυρες φιλίας. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ισονομία και ισοπολιτεία όλων. Στο Κυπριακό παραμένουμε σταθεροί στο πλαίσιο της απόφασης του ΟΗΕ, για μια διζωνική, δικοινοτική συνομοσπονδία, για μια βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση».
Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «έγινε αξιολόγηση των προϋποθέσεων που πρέπει να υπάρχουν για την εκκίνηση μιας ουσιαστικής συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για μια αρχική ειλικρινή προσέγγιση ενός δύσκολου και κρίσιμου ζητήματος. Θέση μας είναι ότι υπάρχει μία και μόνη διαφορά, ωστόσο προσηλωμένοι σε μια ειλικρινή προσπάθεια θα συνομιλήσουμε για το θέμα αυτό σε επόμενη συνάντησή μας στο εγγύς μέλλον. Επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας στη διατήρηση του κλίματος που έχουμε εμπεδώσει, με βάση το διεθνές δίκαιο».
Επίσης, όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, «συζητήσαμε τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, την Ουκρανία, τον Καύκασο, τα Βαλκάνια και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί και καλεί για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων. Ανησυχούμε για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, στηρίζουμε την προσπάθεια προς μια εκεχειρία, αναδείξαμε την ανάγκη εγκαθίδρυσης παλαιστινιακού κράτους. Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τους κινδύνους για το μεταναστευτικό, τον τελευταίο χρόνο έχουμε εντατικοποιήσει τη συνεργασία των δύο χωρών και οι πρόσφατες εξελίξεις καθιστούν τη συνεργασία μας ακόμα πιο επιτακτική, ιδίως ως προς την εξάρθρωση των παράνομων δικτύων διακινητών».
Ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τις προσπάθειες και των δύο πλευρών για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και την άμεση επικοινωνία σε πολλά επίπεδα. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που συνεχίζουν να υπάρχουν, ακόμα όμως και αν δεν βρίσκουμε εύκολα λύσεις, συζητάμε με συνείδηση της ανάγκης σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να συνεισφέρουμε στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών».