Μαύρες μέρες στην Οικονομία – Σε απελπισία επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους φέρνει απελπισία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ώρα που η κυβέρνηση αδυνατεί ακόμα και στοιχειωδώς να προστατέψει την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα. Υπό αυτό το πρίσμα μεγαλώνουν οι φόβοι για τσουνάμι «λουκέτων» σε ενεργοβόρες βιομηχανίες και βιοτεχνίες, καθώς τα λειτουργικά έξοδα τους γίνονται ασήκωτα.
Με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να συνεχίζουν την… ανηφόρα, τα μαντάτα για τους καταναλωτές είναι μαύρα σαν τους καπνούς από τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία. Η μεγαβατώρα έχει ξεπεράσει τα 425 ευρώ σημειώνοντας αύξηση πάνω από 52%, το πετρέλαιο «φλερτάρει» στα 200 δολάρια το βαρέλι και η βενζίνη στη χώρα μας είναι στην περιοχή του «2 ευρώ και», επομένως τα περιθώρια αισιοδοξίας είναι από ελάχιστα ως ανύπαρκτα.
Την ίδια ώρα οι κυβερνητικοί των Αθηνών από τη μια αδυνατούν να κάνουν προβολές για τις επόμενες ημέρες και από την άλλη ξεκαθαρίζουν ότι δεν μπορούν να πάρουν νέα μέτρα επιδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, η «αντοχή» του προϋπολογισμού σε επίπεδο παρεμβάσεων υπέρ της κοινωνίας έχει «τερματίσει» και η μοναδική πρωτοβουλία που απομένει στα παραγωγικά υπουργεία είναι η… προσευχή, να δεήσει ο Ύψιστος και ο Πούτιν να δώσει το πράσινο φως για εκτόνωση της κατάστασης στο πεδίο των μαχών.
Η άλλη λύση, που «σπρώχνει» το Μαξίμου ως διαρροή προς τα φίλια ΜΜΕ, είναι να αναλάβει δράση η Ευρώπη με τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου Ενέργειας, το οποίο θα λειτουργήσει κατά τα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Κι αυτό γιατί στην κυβέρνηση έχουν λάβει τα μηνύματα κι από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη Σύνοδο της προσεχούς Πέμπτης, ώστε να ληφθούν θετικές αποφάσεις σε σχέση με τη συγκρότηση ενός «πολεμικού» ταμείου στήριξης των οικονομιών, μέσω επιδοτήσεων στην ενέργεια, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το νέο πλαίσιο στρατηγικής της Ευρώπης για την απεξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Κι όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση βλέπει τα χρήματα του Ταμείου Ρύπων, που κατευθύνονταν προς τις επιδοτήσεις, να τελειώνουν αλλά και τις επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να λειτουργήσουν υπό αυτές τις συνθήκες. Ανώτερος αξιωματούχος εκμυστηρευόταν στην Voice πως στα υπουργεία φτάνουν συνεχώς μηνύματα από παράγοντες της αγοράς που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος λειτουργείας των παραγωγικών μονάδων τους.
Με τον πληθωρισμό και την ενέργεια να εκτοξεύονται για τους επόμενους μήνες, οι όποιες βιομηχανίες λειτουργούν στη χώρα είναι έτοιμες να κατεβάσουν ρολά, με τα «λουκέτα» να επεκτείνονται προς την λιανική, την εστίαση και τον τουρισμό αν η καλοκαιρινή σεζόν δεν πάει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δηλαδή στα επίπεδα του 2019.