Με «alerts» και «pop ups» οι ψηφιακές ειδοποιήσεις της AAΔΕ
Ειδοποιήσεις μέσω «pop ups» ή ελληνιστί μέσω ηλεκτρονικά αναδυόμενων μηνυμάτων, θα στέλνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε όλους τους φορολογούμενους για έγκαιρη εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, αλλά και για επιστροφές φόρων, καθώς από φέτος δημιουργεί νέα «alerts» στο πλαίσιο μετάβασης στη νέα ψηφιακή εποχή των αυτοματισμών.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία συστήματος ολοκληρωμένης πληροφόρησης, καθώς μέχρι το τέλος Μαρτίου 2025 θα έχει υλοποιηθεί η δημιουργία του διαδικτυακού τόπου, μέρος του έργου αυτού, που θα αποτελεί ένα ενιαίο σημείο πληροφόρησης για φορολογούμενους, επιχειρήσεις και στελέχη της ΑΑΔΕ.
Παράλληλα, θα διενεργείται χαρτογράφηση όλων των end-to-end διαδικασιών, με στόχο την επέκταση των παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών, ενώ με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, όπως αποτυπώνονται στο φετινό σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ, εντός του 2025 θα παρέχεται η δυνατότητα αυτοματοποιημένων μεταβολών στοιχείων επιχειρήσεων φυσικών και νομικών προσώπων (έδρα, ΚΑΔ, υποκαταστήματα κ.ά.).
Επίσης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026, ξεκινά η βελτίωση και επέκταση του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ), με πρώτο παραδοτέο την ενεργοποίηση του εξωτερικού call center εντός του 2025.
Τα νέα ηλεκτρονικά «όπλα» της ΑΑΔΕ, πέρα από τη συμμόρφωση, θα στέλνουν ουσιαστικά μήνυμα σε συγκεκριμένους φορολογούμενους ότι έχουν ήδη «στοχοποιηθεί» αφού οι ειδοποιήσεις θα αφορούν πρωτίστως:
– φορολογουμένους επιλεγμένου κλάδου ως προς την έναρξη ή μεταβολή δραστηριότητας,
– οφειλέτες που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές («φρέσκες» ληξιπρόθεσμες οφειλές),
– μικροοφειλέτες παλαιότερων ετών για υπενθύμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ταυτόχρονα, η ψηφιακή συγκέντρωση δεδομένων θα ενισχύσει το ελεγκτικό έργο και τη διενέργεια διασταυρώσεων για τη συμμόρφωση φορολογουμένων:
– που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ έτους 2024 ενώ είχαν δραστηριότητα,
– που έχουν τροποποιημένους προσυμπληρωμένους κωδικούς αποδοχών-συντάξεων, αλλά δεν έχουν υποβάλει τις σχετικές τροποποιητικές δηλώσεις
– που υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος χωρίς να συμπεριλάβουν πρόσθετες ή αναδρομικές αποδοχές,
– που εντοπίζονται με αδήλωτα εισοδήματα κατόπιν εισερχόμενων πληροφορίων προς την Α.Α.Δ.Ε. από αλλοδαπές αρχές.
Παράλληλα ενεργοποιείται η νέα ψηφιακή εφαρμογή διαλειτουργικότητας του Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων ICISnet με την Ενιαία Πλατφόρμα Ανταλλαγής Πιστοποιητικών προτελωνειακών διαδικασιών EU CSW-CERTEX με σκοπό την εξυπηρέτηση των τελωνειακών συναλλαγών, τη διευκόλυνση του εμπορίου και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φετινό σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ γίνεται ειδική αναφορά και στο νέο ΟΠΣ Φορολογίας, το οποίο θα αντικαταστήσει τα τρία βασικά συστήματα φορολογίας της Αρχής (TAXIS, TAXISNET & ELENXIS) με το υποσύστημα του Μητρώου να αποτελεί το κεντρικό αποθετήριο των στοιχείων των φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που συναλλάσσονται με την ΑΑΔΕ.
Ειδικότερα, στο νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, Taxis-Taxisnet-Elenxis θα συγκεντρωθούν τα στοιχεία περίπου 7 εκατομμυρίων φορολογουμένων σε μια ενιαία βάση δεδομένων και θα διατηρούνται στη μνήμη για περισσότερο από έναν αιώνα.
Συγκεκριμένα, στο νέο σύστημα θα αποθηκευτεί, έως το τέλος του 2028, όλο το ιστορικό κάθε φορολογουμένου, όπως τα εισοδήματα, η ακίνητη περιουσία, οι καταθέσεις, οι μετοχές, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη ή αεροσκάφη που έχει στην κατοχή του αλλά και όλοι οι ανοιχτοί λογαριασμοί που έχει με την Εφορία, όπως χρέη που έχουν μείνει απλήρωτα.
Το νέο Taxis θα είναι online και θα βρίσκεται σε απευθείας σύνδεση με τράπεζες, Κτηματολόγιο, Αστυνομία, Αρχή κατά του ξεπλύματος χρήματος, ΓΕΜΗ, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ, Επιμελητήρια, δικαστήρια, καθώς και με φορολογικές αρχές άλλων χωρών, για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, ενώ θα ενημερώνεται άμεσα για κάθε αλλαγή, κάθε συναλλαγή προκειμένου όλα να καταγράφονται και να αρχειοθετούνται, ώστε να είναι διαθέσιμα άμεσα για διασταύρωση.
Ουσιαστικά ο ψηφιακός φάκελος κάθε φορολογούμενου θα λειτουργεί ως ηλεκτρονικό δίχτυ που θα μπορεί να συγκρίνει τα δεδομένα από διαφορετικές πηγές (π.χ. δηλωθέν εισόδημα και τραπεζικές κινήσεις, δηλωθέντα ακίνητα και Κτηματολόγιο), εντοπίζοντας τυχόν ασυνέπειες που απαιτούν έλεγχο.
Τι θα καταγράφει το νέο σύστημα ΤΑΧΙS
Στη μνήμη του νέου Taxis θα καταγράφονται μεταξύ άλλων:
1. Δημογραφικά στοιχεία και στοιχεία ταυτοποίησης φυσικών προσώπων από το Μητρώο Πολιτών, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τις αστυνομικές αρχές (αστυνομικές ταυτότητες, διαβατήρια, άδειες παραμονής κ.λπ.).
2. Στοιχεία νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων από τα ενδεδειγμένα μητρώα, όπως το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.
3. Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), Προσωπικός Αριθμός Πολίτη, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
4. Στοιχεία ΑΦΜ/ΦΠΑ στην αλλοδαπή, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας διασταύρωσής τους (όπως π.χ. μέσω του πληροφοριακού συστήματος VIES).
5. Φορολογική κατοικία (ένδειξη χώρας).
6. Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ, NACE2).
7. Στοιχεία έναρξης, μεταβολής και διακοπής δραστηριοτήτων.
8. Στοιχεία έδρας και επαγγελματικών εγκαταστάσεων, εσωτερικού και εξωτερικού.
9. Στοιχεία ΦΠΑ (υπαγωγή στον ΦΠΑ γενικά -απαλλασσόμενοι και μη-, υπαγωγή στο κανονικό ή κάποιο από τα ειδικά καθεστώτα).
10. Πληροφορίες για τυχόν ειδικά καθεστώτα φορολόγησης (π.χ. μεταφορά φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα, απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής φόρων και υποβολής δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα, λήψη κρατικών ενισχύσεων, περαίωση, υπαγωγή σε αναπτυξιακούς νόμους ή προγράμματα επιδοτήσεων).
11. Οικογενειακή κατάσταση και προστατευόμενα μέλη, σχέσεις μελών.
12. Ιδιότητες φυσικών προσώπων και προστατευόμενων μελών που σχετίζονται με προνοιακά επιδόματα ή παροχές (π.χ. αναπηρία, τριτεκνία, πολυτεκνία, πλήρης ή μερική δικαστική συμπαράσταση, στρατιωτική θητεία, γονική μέριμνα).
13. Οι εξ αδιαθέτου ή εκ διαθήκης κληρονόμοι, τάξεις κληρονόμων, ποσοστά κληρονομιαίας μερίδας, αποποιήσεις, αποδοχή επ’ ωφελεία απογραφής, κληρονομική αναξιότητα.
14. Η κατάσταση φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (π.χ. εξαφάνιση, αφάνεια, πτώχευση, εκκαθάριση, αναστολή λειτουργίας, αναστολή χρήσης ΑΦΜ, έλεγχος).
15. Στοιχεία απασχόλησης με διασταύρωση δηλώσεων εισοδήματος (π.χ. μισθωτός, επιτηδευματίας) και επωνυμίας εργοδότη και ειδικότητας μισθωτού σε διασύνδεση με τον e-ΕΦΚΑ.
16. Οι σχέσεις μελών για μετέχοντες σε διοικητικά συμβούλια και διοικήσεις νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.
17. Οι εταιρικές σχέσεις νομικών προσώπων και οι συσχετίσεις λόγω εταιρικών μετασχηματισμών.
18. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών, σε διασύνδεση με τα πιστωτικά ιδρύματα.
19. Νομιμοποιητικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας διασταύρωσής τους με τους εκδότες αλλά και επισύναψής τους.
20. Οι ενεργές ή αρχειοθετημένες εντολές ελέγχου για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα.
Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ προσδοκούν στην παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους συναλλασσόμενους, στη συλλογή και βέλτιστη αξιοποίηση των δεδομένων, στην αντιμετώπιση των κινδύνων της μη συμμόρφωσης και της φοροδιαφυγής, στην παροχή της δυνατότητας αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης εργασίας των στελεχών της Αρχής, καθώς και στη συμπίεση του διοικητικού κόστους.