Business Woman Skyscraper
Business Woman Skyscraper

Με αστερίσκους, η εκπληκτική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας για το γ’ τρίμηνο

0 7

Ότι ανεβαίνει, κατεβαίνει, αλλά και το αντίστροφο. Και με ανάλογη ταχύτητα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τα εκπληκτικά στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο, που είδαν πριν λίγο το φως της δημοσιότητας. Με την επισήμανση βέβαια, πως ο ανάλογος κύκλος αυξομείωσης μπορεί να συνεχιστεί τα επόμενα τρίμηνα, όσο δηλαδή εμμένει η πανδημία.

Έτσι, λοιπόν, μετά τη δραματική πτώση του πρώτου εξαμήνου, οι αμερικανικοί ρυθμοί ανάπτυξης επανήλθαν δυναμικά με ένα ιστορικό μεταπολεμικό ρεκόρ ύψους 33,1%(!) σε ετήσια βάση. Σε τριμηνιαία βάση, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, η αύξηση διαμορφώθηκε στο +7,4%.

Προφανώς πρόκειται για μια εντυπωσιακή επίδοση που προσγειώθηκε… ουρανοκατέβατα στο Λευκό Οίκο του κυρίου Τραμπ, ο οποίος μόλις λίγα 24ωρα πριν τις αμερικανικές εκλογές δεν είχε από τίποτε για να «πιαστεί» προκειμένου να προσπαθήσει να αντιστρέψει το εναντίον του κλίμα. Βέβαια, δεν είναι διόλου βέβαιο πως αυτό θα είναι αρκετό για να αλλάξει τα δεδομένα στην κούρσα. Όμως, ο κύριος Τραμπ θα το… πανηγυρίσει και δεν θα αφήσει κανέναν να το ξεχάσει με τις αναρτήσεις του.

Βέβαια, οι αναλυτές -και όσοι διαβάζουν προσεκτικότερα τα νούμερα- γνωρίζουν πως οι πανηγυρισμοί αυτοί μπορεί να είναι πρόσκαιροι, εξού και κρατούν μικρό καλάθι. Η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου ήταν σημαντική, σαφώς πέραν του αναμενόμενου, όμως η ροή των στοιχείων τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει πως η ανάκαμψη έχει ξεφουσκώσει, αντιστρόφως ανάλογα με την πανδημία, που έχει φουντώσει εκ νέου εν όψει και της χειμερινής περιόδου.

Οι προβλέψεις για το τέταρτο τρίμηνο είναι πολύ πιο… μαζεμένες. Και βέβαια κυβέρνηση και Κογκρέσο δεν κατάφεραν, ούτε φαίνεται πως θα καταφέρουν να φτάσουν σε συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας μέχρι τις εκλογές, κάτι που σημαίνει πως η όποια συμφωνία μετατίθεται πιθανότατα για τη νέα χρονιά, υπό τον νέο Αμερικανό πρόεδρο.  

Επιπλέον, στην πραγματική οικονομία και τα νοικοκυριά η όποια βελτίωση δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή, δεδομένου πως η ανεργία καλπάζει με σχεδόν 11 εκατ. Αμερικανούς να έχουν χάσει τη δουλειά τους από το ξέσπασμα της πανδημίας. Και για πολλούς από αυτούς τα έκτακτα επιπλέον επιδόματα της πανδημίας έχουν λήξει και δεν έχουν ακόμη ανανεωθεί, καθώς είναι τμήμα του υπό διαπραγμάτευση νέου πακέτου στήριξης.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More