Μελόνι: Δεν θα αφήσω την Ιταλία να γίνει προσφυγικός καταυλισμός
Πως δεν θα επιτρέψει στη χώρα της να μετατραπεί σε «στρατόπεδο προσφύγων της Ευρώπης», δήλωσε η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, αφού χιλιάδες άνθρωποι που αναζητούσαν καταφύγιο αποβιβάστηκαν στις ακτές της, ωθώντας τη Γαλλία να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα σύνορά της με την Ιταλία.
Η Τζόρτζια Μελόνι είπε στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ότι οι τεράστιοι αριθμοί που έφτασαν στη Λαμπεντούζα ένα μικροσκοπικό νησί της Σικελίας που για χρόνια ήταν το πρώτο λιμάνι για ανθρώπους που διασχίζουν τη Μεσόγειο από τη βόρεια Αφρική.
Η Λαμπεντούζα έχει γίνει για άλλη μια φορά το σημείο ανάφλεξης της μετανάστευσης στην Ευρώπη αφού έφτασαν περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι την περασμένη εβδομάδα, ενώ σχεδόν 500 άνθρωποι που διασώθηκαν από πλοίο ΜΚΟ μεταφέρθηκαν στο Μπρίντιζι στην Απουλία την Τρίτη, ανεβάζοντας τον αριθμό που αποβιβάστηκαν στην Ιταλία μέχρι στιγμής φέτος σε πάνω από 127.000 – υπερδιπλάσιο από αυτό της ίδιας περιόδου το 2022.
Η πλειοψηφία των προσφύγων που φτάνουν στη Λαμπεντούζα μεταφέρονται σε υπερπλήρη κέντρα υποδοχής στη Σικελία. Τη Δευτέρα, εκατοντάδες διέφυγαν από ένα κέντρο στο Porto Empedocle αναζητώντας απεγνωσμένα φαΐ, σύμφωνα με τον Guardian.
Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να φτάσουν βόρεια στα σύνορα με τη Γαλλία , όπου για χρόνια η γαλλική αστυνομία χρησιμοποιεί αδίστακτες τακτικές για να κάνει το πέρασμα των συνόρων αδιαπέραστο. Η Γαλλία ενίσχυσε τους ελέγχους στα τρένα που κυκλοφορούν μεταξύ της ιταλικής συνοριακής πόλης Ventimiglia και των Καννών στη Γαλλία, καθώς ο αριθμός των αφίξεων αυξήθηκε στη Λαμπεντούζα, αλλά διέψευσε τις αναφορές στον ιταλικό Τύπο ότι είχε αναπτύξει μια «αντιτρομοκρατική» αποστολή για να σταματήσει την είσοδο ανθρώπων στη χώρα.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λαμπεντούζα την Κυριακή, η Μελόνι, η οποία ανέλαβε εξουσία τον περασμένο Οκτώβριο δεσμευόμενη να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση, είπε ότι «το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται» εκτός εάν οι χώρες της ΕΕ συνεργαστούν για να βρουν «σοβαρές λύσεις».
Η Μελόνι ήταν το βασικό πρόσωπο μιας αμφιλεγόμενης συμφωνίας 105 εκατομμυρίων λιρών που υπογράφηκε τον Ιούλιο μεταξύ της ΕΕ και της Τυνησίας, από όπου αναχωρεί η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων, για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης. Ωστόσο, κανένα χρήμα δεν έχει αλλάξει ακόμα χέρια και ο αριθμός των ατόμων που περνούν στην Ιταλία έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 70% από την υπογραφή της συμφωνίας.
Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρνήθηκε να εισέλθει στην Τυνησία, προκαλώντας νέες ανησυχίες για τη δέσμευση του Τυνήσιου προέδρου Kais Saied να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η Τυνησία δεν θα είναι ο συνοριοφύλακας της Ευρώπης.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προέκυψε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν εκφράσει «ασυνεννοησία» σχετικά με τις συνθήκες γύρω από το σύμφωνο της Τυνησίας. Σε επιστολή του, ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Josep Borrell, ανέφερε ότι τα κράτη της ΕΕ είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους προφορικά και γραπτώς τον Ιούλιο, αλλά δεν είχαν δημοσιοποιηθεί λόγω της πολιτικής ευαισθησίας του θέματος.
Η Ιταλία και η ΕΕ έχουν παρόμοια συμφωνία με τη Λιβύη , όπου άνθρωποι έχουν αναφέρει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε στρατόπεδα κράτησης, συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών, βασανιστηρίων και βιασμών. Άλλοι έχουν αναφέρει δολοφονίες στους καταυλισμούς και, όπως είπε ένας νεαρός άνδρας από το Σουδάν στον Guardian στη Λαμπεντούζα, άνθρωποι πεθαίνουν από αρρώστιες και πείνα.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συνόδευσε τη Μελόνι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Λαμπεντούζα, όπου και οι δύο υποσχέθηκαν την ταχεία απέλαση όσων απορρίφθηκαν σε όσους απορρίφθηκε η αίτηση για άσυλο, ενώ προέτρεψε τα κράτη μέλη της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν έναν μηχανισμό που τους επιτρέπει να υποδεχτούν εθελοντικά μετανάστες για να βοηθήσουν στην ανακούφιση του βάρους της Ιταλίας.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία, με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανίν, να λέει την Τρίτη ότι ενώ η Γαλλία ήταν έτοιμη να βοηθήσει στην απέλαση ανθρώπων στις χώρες καταγωγής τους, «δεν θα υποδεχθεί» ανθρώπους που φτάνουν στη Λαμπεντούζα.
Η Μελόνι επέκρινε την πολιτική αναδιανομής της ΕΕ, λέγοντας την Κυριακή ότι η μετανάστευση «δεν θα επιλυόταν ποτέ μιλώντας μόνο για αναδιανομή» και ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης του ζητήματος ήταν «να σταματήσουν οι αναχωρήσεις».
Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην κεντρική Μεσόγειο ενώ προσπαθούσαν να περάσουν στην Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Στα τέλη Φεβρουαρίου, 98 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο ανοιχτά μιας παραλίας στη νότια ιταλική περιοχή της Καλαβρίας. Δύο μωρά πέθαναν την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια διέλευσης στη Λαμπεντούζα.