Μεταρρυθμίσεις και Προσφυγικό στοιχειώνουν τον γαλλογερμανικό άξονα
Οι κοινές διυπουργικές συναντήσεις Γερμανίας-Γαλλίας δημιουργήθηκαν για να κρατήσουν ζωντανό τον περίφημο γαλλογερμανικό άξονα. Όμως, η σημερινή συνάντηση, υπό την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, στο κάστρο Μέζεμπεργκ έξω από το Βερολίνο κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική θα είναι με την ατζέντα, εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου, να είναι εξαιρετικά σημαντική.
Το βασικό πρόβλημα παραμένει το ίδιο που ταλαιπωρεί τους δύο ηγέτες, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, εδώ και μήνες: η επόμενη ημέρα της Ε.Ε., οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να δρομολογηθούν και πόσο βαθιές θα είναι.
Η γερμανική πλευρά αποδέχεται το… εύλογο, πως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα χρίζει ανανέωσης, όμως είναι διστακτική έως εχθρική απέναντι στο λίαν τολμηρό όραμα του κυρίου Μακρόν για μια σαρωτική μεταρρύθμιση που θα ξεκινά από την ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής έως το νευραλγικό κομμάτι της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης. Αν και βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ίδια η Μέρκελ είναι λιγότερο διστακτική από το πολύ ισχυρό σκληροπυρηνικό κατεστημένο που βρίσκεται πίσω της, ακόμη και στον πυρήνα του κόμματος της.
Θεωρητικά η δρομολόγηση των μεταρρυθμίσεων θα έπρεπε να είχε «ξεκλειδώσει» μετά την ομαλοποίηση της πολιτικής κατάστασης στο Βερολίνο, με τον σχηματισμό κυβέρνησης. Και ειδικά μιας κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες. Όμως, η πορεία των γεγονότων έδειξε ότι το κλίμα στο Βερολίνο δεν έχει αλλάξει ριζικά, ενώ η νωπή, ακόμη, ενδοκυβερνητική κρίση για το Προσφυγικό μεταξύ Μέρκελ και Χριστιανοκοινωνιστών επιβεβαίωσε πόσο εύθραυστες είναι οι εσωτερικές ισορροπίες. Ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν είναι τόσο δυνατός και η ίδια η Μέρκελ δεν είναι η πανίσχυρη Καγκελάριος που γνωρίζαμε.
Το ίδιο το Προσφυγικό, εξάλλου, εξελίσσεται σε ένα από τα πιο καυτά ζητήματα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, ειδικά αφότου η κυρία Μέρκελ, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανταρσία των βαυαρών, υποσχέθηκε λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέχρι το τέλος του μήνα για την επαναπροώθηση των προσφύγων. Ο κύριος Μακρόν συμφωνεί στην αναζήτηση κοινών λύσεων, όπως και στην ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της Frontex, όμως αμφότεροι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις πιο σκληρές φωνές στο εσωτερικό των χωρών τους, αλλά και τις πιο συντηρητικές κυβερνήσεις κυρίως της ανατολικής Ευρώπης.
Σημειωτέον ότι το Προσφυγικό βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας και της συνάντησης που είχε χθες η κυρία Μέρκελ με τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Άλλωστε, η νέα ιταλική κυβέρνηση έχει πολύ σαφείς απαιτήσεις για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής και την υιοθέτηση πιο σκληρής γραμμής, που φτάνει έως και την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου.