Μέτρα 67 δισ. ευρώ – περικοπές δαπανών κι αυξήσεις φόρων – επιβλήθηκαν στη μνημονιακή 8ετία 2010-2018
Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις συνολικού ύψους 67 δισ. ευρώ ή 36,5% του ΑΕΠ τέθηκαν σε εφαρμογή την οκταετία των Μνημονίων, από τις αρχές του 2010 έως και σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία-σοκ που παρατίθενται στο 106 σελίδων αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης.
Από τα μέτρα αυτά τα 36,7 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 20% του ΑΕΠ εξοικονομήθηκαν με περικοπές δαπανών, δηλαδή με μειώσεις μισθών, συντάξεων, μισθολογικών και κοινωνικών επιδομάτων, κοινωνικών παροχών και λειτουργικών εξόδων του Δημοσίου, ενώ τα υπόλοιπα 30,3 δισ. ευρώ ή 16,5% του ΑΕΠ εξασφαλίστηκαν από την εφαρμογή φοροεισπρακτικών μέτρων.
Ειδικότερα, όσον αφορά στις περικοπές που έγιναν στις δημόσιες δαπάνες, η μεγαλύτερη συνεισφορά (6,5% του ΑΕΠ) προήλθε από τα κονδύλια για συντάξεις και από τους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο (4,8% του ΑΕΠ), ενώ από τα λειτουργικά έξοδα έγινε πολύ μικρότερη εξοικονόμηση (1,9% του ΑΕΠ).
Όσον αφορά στα μέτρα με τα οποία διασφαλίστηκε η αύξηση των εσόδων, τη σημαντικότερη συνεισφορά είχαν οι αυξήσεις στον φόρο εισοδήματος (4% του ΑΕΠ), στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (3,2% του ΑΕΠ), στον ΦΠΑ (3,1% του ΑΕΠ) και στη φορολογία των ακινήτων (1,8% του ΑΕΠ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των “αντιμέτρων” που περιλαμβάνονται στο νέο υπό κατάρτιση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018- 2021, το αθροιστικό ποσοστό των προαναφερθέντων δημοσιονομικών παρεμβάσεων θα περιοριστεί τελικά στο 33,7% του ΑΕΠ έως το 2020, διαιρούμενο σε 19,3% του ΑΕΠ στην πλευρά των δαπανών και 14,4% του ΑΕΠ από πλευράς εσόδων.
Αναφορά στο κείμενο γίνεται και στις θετικές επιπτώσεις από την υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, με τη μείωση της αβεβαιότητας τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στις αγορές του εξωτερικού χρέους, την αναβάθμιση της χώρας από τους διεθνείς οίκους και τη σταδιακή βελτίωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, σταθεροποιώντας τα στα επίπεδα που βρισκόντουσαν πριν από την κρίση. Αυτό, όπως τονίζεται, επέτρεψε στην κυβέρνηση να εκδώσει ομόλογα για πρώτη φορά από το 2014 και να αναπτύξει σταδιακά την καμπύλη των αποδόσεων, προετοιμάζοντας τη χώρα για την επιτυχή έξοδο από το καθεστώς των προγραμμάτων τον Αύγουστο εφέτος.