Μια δασκάλα και ένας ιερέας ζωντανεύουν τα χωριά τους
Το θέμα της ερημοποίησης πολλών χωριών στην Ελλάδα είναι ορατό εδώ και χρόνια. Το διαπιστώνει ο καθένας από εμάς με μία εκδρομή σε απομακρυσμένα χωριά. Σπίτια μισογκρεμισμένα και παραδομένα στη φθορά του χρόνου, σχολικές μονάδες που υπολειτουργούν ή έχουν κλείσει και το καφενείο του χωριού με ηλικιωμένους που αναπολούν τις εποχές που όλα ήταν διαφορετικά! Τότε που οι οικογένειες ήταν πολυμελείς και οι σχολικές αυλές γεμάτες παιδικά χαμόγελα.
Το σκηνικό αυτό προσπαθούν να επαναφέρουν δύο απομακρυσμένα χωριά της χώρας μας Φουρνά Ευρυτανίας και Βολισσός Χίου. Παλεύουν με τα δικά τους μέσα, τις προσφορές ιδιωτών και τη στήριξη δήμων και περιφερειών για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου κάτι που δυστυχώς δεν το έπραξε μέχρι σήμερα οργανωμένα η Πολιτεία.
Μία δασκάλα κι ένας ιερέας…
Το πρώτο βήμα στα Φουρνά Ευρυτανίας έγινε με πρωτεργάτες τη δασκάλα του χωριού Παναγιώτα Διαμάντη, και τον ιερέας π. Κωνσταντίνο, οι οποίοι δημοσιοποίησαν μία αγγελία μέσω τις οποίας αναζητούσαν οικογένειες με μικρά παιδιά για να μείνουν στο χωριό τους. Η ανταπόκριση ήταν άμεσα. Πολλές οικογένειες ήταν διατιθέμενες να αφήσουν τη ζωή στην πόλη για τη ζωή στο χωριό.
Η δασκάλα του χωριού Παναγιώτα Διαμάντη, δασκάλα με δύο μεταπτυχιακά και Υποψήφια Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ίσως ήταν η πρώτη που έκανε την αποκέντρωση πράξη. «Επέλεξα να έρθω και να εργαστώ στα Φουρνά Ευρυτάνιας, τόπο καταγωγής δικών μου ανθρώπων. Οι μαθητές στο σχολείο ήταν ελάχιστοι. Φέτος εάν δεν είχαμε κάνει τις κινήσεις που έγιναν θα ήμουν και δύο μαθητές στην τάξη ενώ το νηπιαγωγείο έχει κλείσει» αποκαλύπτει στην One Voice η κα Διαμαντή.
Η πρόσκλησή τους όμως είχε μεγάλη ανταπόκριση. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από οικογένειες, μονογονειακές οικογένειες και συνταξιούχους» δηλώνει στην One Voice ο ιερέας του χωριού π. Κωνσταντίνος.
Πριν από περίπου έναν μήνα μια οκταμελής οικογένεια έγινε η πρώτη που μετοίκισε στη Φουρνά. Η οικογένεια έχει έξι παιδιά, ένα στο γυμνάσιο, τρία στο δημοτικό και δύο μικρότερα. «Τα παιδιά έχουν εγκλιματιστεί στο χωριό και ευχαρίστιουνται τη φύση. Πριν λίγες ημέρες εγκαταστάθηκε και η δεύτερη οικογένεια, με τρία παιδιά από τη Λαμία. Ο δήμος και η περιφέρεια θα βοηθήσουν προκειμένου να υπάρξει εργασία για τους άνδρες των οικογενειών» μας ενημερώνει ο ιερέας του χωριού.
Το δημοτικό σχολείο έχει πλέον 8 μαθητές και δεν κινδυνεύει να κλείσει. «Έχουμε δημιουργήσει τη εθελοντική οργάνωση “Νέα Ζωή στο Χωριό”, όπου μπορούμε να δεχτούμε χορηγίες και δωρεές για να στηρίξουμε οικονομικά τις οικογένειες αυτές, αλλά και για τις επόμενες που είναι σε αναμονή» τονίζει η δασκάλα του χωριού.
Και η Βολισσός Χίου προτίθεται να ακολουθήσει
Με γεωμετρική πρόοδο τα παιδιά στο σχολείο της Βολισσού Χίου μειώνονταν τα τελευταία χρόνια. Η συρρίκνωση αυτή ενεργοποίησε το σύλλογο φίλων Σχολείων Βολισσού που ξεκίνησε τις προσπάθειες να στηρίξουν την περιοχή και το σχολείο τους. «Τέσσερις οικογένειες που είχαν σχέση με τον παλιό Δήμο Αμανής της Χίου, επέστρεψαν στην Βολισσό πριν 4-5 χρόνια ξαναζωντανεύοντας την περιοχή», όπως δηλώνει στην One Voice η πρόεδρος του συλλόγου κα. Βιβή Ποταμούση, η οποία μας αποκαλύπτει πως τις προσπάθειες αυτές στηρίζει ομογενής από την Αμερική.
«Ο σύλλογος επεξεργάζεται επίσης την ιδέα προσφοράς κινήτρων για την προσέλκυση νέων κατοίκων και κυρίως παιδιών σύμφωνα με το παράδειγμα στα Φουρνά Ευρυτανίας» δηλώνει η πρόεδρος του συλλόγου.
Είναι πραγματικά σπουδαίο πως μία δασκάλα και ένας ιερέας σχεδίασαν και πρότειναν λύση για την αναγέννηση του χωριού Φουρνά, παράδειγμα όπου μπορούν να ακολουθήσουν κι άλλες περιοχές κι άλλα χωριά που κινδυνεύουν από ερημοποίηση. Τέτοιες πρωτοβουλίες αξίζουν να γίνουν πρότυπο σχέδιο για την πολιτεία μας και τέτοιοι άνθρωποι να χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση των σχεδίων.
Πηγή: Καθημερινή εφημερίδα ONE VOICE