Μιανμάρ: Περίπου 20 παιδιά τραυματίστηκαν από πυρά όλμου στο σχολείο τους
Περίπου είκοσι παιδιά τραυματίστηκαν από πυρά όλμου που έπληξαν Δημοτικό σχολείο στο κρατίδιο Ραχίν, μια περιοχή της δυτικής Μιανμάρ όπου σημειώνονται εθνοτικές και θρησκευτικές εντάσεις, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.
“Ένα κοριτσάκι τραυματίστηκε σοβαρά. Τα υπόλοιπα παιδιά τραυματίστηκαν στα χέρια και στα πόδια”, δήλωσε ο Ταρ Άγε Μάουνγκ, δάσκαλος στο σχολείο του χωριού Χαμούε, στην επαρχία Μπουτινταούνγκ. Όλοι είναι μέλη της εθνότητας Χάμι, μιας βουδιστικής μειονότητας.
Mάχες ανάμεσα στον στρατό της Μιανμάρ και τους αντάρτες του Στρατού του Αρακάν (AA) διεξάγονταν περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό. “Δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι τα βλήματα θα μπορούσαν να φθάσουν στο σχολείο μας”, πρόσθεσε.
Από τον Ιανουάριο του 2019, δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί, εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί και περίπου 100.000 έχουν εκτοπιστεί από την αύξηση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τον AA, που μάχεται για περισσότερη αυτονομία του βουδιστικού πληθυσμού της περιοχής.
Δεν υπάρχει “κανένας λόγος” να θεωρήσουμε πως το βλήμα εναντίον του σχολείου εκτοξεύθηκε από τον στρατό, δήλωσε ο εκπρόσωπος της δυτικής διοίκησης, ο συνταγματάρχης Ουίν Ζάου Όο, ο οποίος πρόσθεσε πως ο AA μερικές φορές κλέβει όπλα και πυρομαχικά που ανήκουν στον στρατό. “Εκτοξεύει πυρά εναντίον των χωριών με τις οβίδες μας και λέει μετά ψευδώς πως υπεύθυνος είναι ο στρατός”, είπε.
Ο AA, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν ήταν διαθέσιμος προς το παρόν για να σχολιάσει τις πληροφορίες.
Απαγωγές, βομβιστικές επιθέσεις, επιδρομές εναντίον στρατιωτικών: η οργάνωση ενέτεινε τις επιχειρήσεις της τους τελευταίους μήνες. Ο στρατός ανταπάντησε αναπτύσσοντας χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή.
Η Μπουτινταούνγκ είναι μία από τις επαρχίες στις οποίες οι αρχές έχουν διακόψει την πρόσβαση στο διαδίκτυο, ένα μέτρο που επικρίθηκε έντονα από τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι διακοπές αυτές επηρεάζουν “δυσανάλογα τους αμάχους στις ζώνες της σύγκρουσης, παρεμποδίζοντας τις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, τα μέσα επιβίωσης και την εργασία των παρατηρητών”, ανέφεραν σήμερα σε μια ανακοίνωση διάφορες ΜΚΟ.
Το κρατίδιο Ραχίν υπήρξε το θέατρο του δράματος των μουσουλμάνων Ροχίνγκια. Από τον Αύγουστο του 2017, περίπου 740.000 μέλη αυτής της εθνοτικής μειονότητας διέφυγαν από τις διώξεις του στρατού και βουδιστικών πολιτοφυλακών, που έχουν χαρακτηριστεί “γενοκτονία” από τους ερευνητές του ΟΗΕ, καταφεύγοντας σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές.