fbpx

Μήνυμα αισιοδοξίας από τις επιχειρήσεις στην έρευνα του ΣΕΒ

1 195

Με βασικό στόχο την επιχειρηματική τους ανάπτυξη, αλλά και με την πεποίθηση πως αντιμετώπισαν με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις που προκάλεσε η κρίση, οι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις της χώρας, μεγάλες και μικρές, δηλώνουν αισιόδοξες.

Αν κανείς αντιπαραβάλει τους αριθμούς αυτούς σε σχέση με το 15% του 2019 και το ισχνό 6,4% του 2017 μπορεί να αντιληφθεί τη μεγάλη διαφορά που έχει επέλθει στο εγχώριο επιχειρείν. Οι επιχειρήσεις που προσδοκούν σταθερότητα περιορίστηκαν στο 15,2% (έναντι 42,9 % το 2019 και 29,5% το 2017), ενώ εκείνες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες είναι στο 33,9% φέτος (έναντι 42,2% το 2019 και 64,1% το 2017).

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την ετήσια έρευνα του ΣΕΒ Business Pulse 2022 η οποία πραγματοποιήθηκε από την MRB σε δείγμα 591 επιχειρήσεων όλων των μεγεθών. Ο ΣΕΒ κάνει λόγο για μετατόπιση επιχειρήσεων προς την κατηγορία «Α», δηλαδή με την ανάπτυξη ως βασική προοπτική ή επιδίωξη και ποιοτική μεταστροφή σε σχέση με το παρελθόν, όπου κυριαρχούσαν συγκυριακοί παράγοντες.

Σύμφωνα με την έρευνα, για τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στην πρώτη κατηγορία η αναπτυξιακή προοπτική είναι κυρίαρχη, με την αισιοδοξία να βασίζεται στην οικονομική εξέλιξη της χώρας, στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων αλλά και στον «πράσινο» και ψηφιακό μετασχηματισμό.

Το 15% των επιχειρήσεων της κατηγορίας «Β», παρότι βρέθηκε σε δυσχερή θέση λόγω της υγειονομικής και πιο πρόσφατα της γεωπολιτικής κρίσης, επιδιώκει πλέον τη σταθερότητα βασιζόμενο στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας και τις συγκυριακές ευκαιρίες στην αγορά.

Για τις επιχειρήσεις της κατηγορίας «Γ» εντοπίζεται σημαντική ανάγκη για μεγαλύτερη ενθάρρυνση επενδύσεων στην «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση, που θα αλλάξει δραστικά το παραγωγικό τους μοντέλο με αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων ως επενδυτικό στήριγμα και λιγότερο ως κεφάλαια κίνησης, καθώς και μείωση του κόστους δανεισμού και βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Από την έρευνα προκύπτει ότι, τα στοιχεία που προβληματίζουν κυρίως τις επιχειρήσεις είναι η ενεργειακή κρίση, οι πληθωριστικές πιέσεις, οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης και η πολυνομία, η δυσκολία κάλυψης των αναγκών σε ανθρώπινο κεφάλαιο με γνώσεις και δεξιότητες, το φορολογικό πλαίσιο και η χρηματοδότηση.

Οι πλέον σημαντικές πτυχές του μεταρρυθμιστικού έργου των τελευταίων ετών είναι η ψηφιοποίηση του κράτους και κυρίως των επαφών με τη δημόσια διοίκηση, η φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων και η απορρόφηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Όμως, ένα μεγάλο ζητούμενο είναι η ταχύτερη άρση της γραφειοκρατίας σε πεδία όπως η απονομή δικαιοσύνης, το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ενέργεια και το κλίμα, η χωροταξία, η αδειοδότηση, η λειτουργία των ΟΤΑ, η λειτουργία του ανταγωνισμού, το πτωχευτικό πλαίσιο. Οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στα πεδία αυτά είναι σημαντική ώστε οι διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης να απλοποιούνται πριν τη ψηφιοποίησή τους και ανάρτησή τους στο gov.gr.

Στο ερώτημα «Πώς αξιολογείτε την πρόοδο της οικονομίας;», οι απαντήσεις συγκλίνουν πως η οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και η προοπτική της, ακολουθεί μία σταθερή πορεία. Η θετική εκτίμηση για την οικονομική κατάσταση της χώρας παραμένει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πάνω από 10%, κάτι που είχε να συμβεί από το 2017.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More